Ελ.Βενιζέλος: Kαμπανάκι για επιβάτες τράνζιτ από «απαγορευμένες» χώρες

Τρεχάτε ποδαράκια μου: Άλυτο μέχρι στιγμής το πρόβλημα των επιβατών τράνζιτ - «Αρρυθμίες» στην τήρηση των μέτρων στις πύλες της χώρας.
4 Ιουνίου 2020. Επιβάτης υποβάλεται σε διαδικασία τεστ για COVID-19 στο αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος της Αθήνας.
4 Ιουνίου 2020. Επιβάτης υποβάλεται σε διαδικασία τεστ για COVID-19 στο αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος της Αθήνας.
Eurokinissi

Δυστυχώς, όχι. Η διαπίστωση είναι απλή και δυσάρεστη, όμως αυτές οι δύο λέξεις είναι οι μοναδικές που μπορούμε να δώσουμε ως απάντηση στο απλό (και αμείλικτο) ερώτημα: Τελικά, το καλοκαίρι θα μας απαλλάξει από την παρουσία του ο κορονοϊός;

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, κατά σύμπτωση, επιβεβαιώθηκε ταυτόχρονα σε παγκόσμιο επίπεδο (από τον ΠΟΥ) και στην Ελλάδα τάση αύξησης των κρουσμάτων. Οι δημόσιες τηλε-παραινέσεις περί αυτοπειθαρχίας καλές είναι, όμως το πρόβλημα γίνεται ήδη φανερό ότι συντηρείται και αναζωπυρώνεται κατά κύριο λόγο από «εισαγόμενα» κρούσματα (βλέπε Αταλάντη, Πτολεμαϊδα κλπ.).

Οι «ξεχασμένες» μάσκες και οι επιβάτες τράνζιτ

Όσοι ταξίδεψαν τα τελευταία 24ωρα μέσω του Ελ.Βενιζέλος δεν μπορεί να μην το παρατήρησαν: Είναι πολλοί, πάρα πολλοί, εκείνοι που κυκλοφορούν στο κτίριο του αεροδρομίου έχοντας «ξεχάσει» να φορέσουν τη μάσκα στο πρόσωπό τους. Δεν είναι μόνο ταξιδιώτες. Είναι και ορισμένοι εργαζόμενοι στους χώρους του αεροδρομίου. Και είναι ανήκουστο να βλέπεις σε αυτό τον χώρο ανθρώπους με τη μάσχα στο πηγούνι, σα να πρόκειται για αξεσουάρ μόδας.

Aκόμα πιο σοβαρές και ανησυχητικές, όμως, είναι οι μαρτυρίες ταξιδιωτών που έφτασαν μέσα στο τριήμερο από το εξωτερικό. Υπήρξαν σίγουρα καθυστερήσεις στη διαδικασία των τεστ, υπήρξε καθυστέρηση στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων προς επιβάτες (τουλάχιστον μίας πτήσης από Φραγκφούρτη) και η δικαιολογία ότι «είχαμε μεγάλο αριθμό πτήσεων» προφανώς δεν στέκει. Γιατί όλο το καλοκαίρι θα έχουμε μεγάλο αριθμό πτήσεων, ενδεχομένως καθημερινά, ενώ δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση αιφνιδιασμός το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, όπου ήταν δεδομένο πως θα ταξιδιέψουν πολλοί.

Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν πέρασαν όλοι οι αφιχθέντες επιβάτες από τεστ.

Φωτογραφία αρχείου: 25 Μαίου 2020. Επιβάτες με μάσκες στο αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος, με το βλέμμα στον πίνακα των αναχωρήσεων. (Photo by Marios Lolos/Xinhua via Getty) (Xinhua/Marios Lolos via Getty Images)
Φωτογραφία αρχείου: 25 Μαίου 2020. Επιβάτες με μάσκες στο αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος, με το βλέμμα στον πίνακα των αναχωρήσεων. (Photo by Marios Lolos/Xinhua via Getty) (Xinhua/Marios Lolos via Getty Images)
Xinhua News Agency via Getty Images

Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε η Huffpost, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες επισημαίνουν οι ίδιοι «τρύπες» στο σύστημα. Σε γρίφο εξελίσσεται το θέμα των επιβατών «τράνζιτ» από τις λεγόμενες «απαγορευμένες» χώρες. Πρόκειται για χώρες με ιδιαίτερα ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα (αυτή τη στιγμή), από τις οποίες θεωρητικά η Ελλάδα δεν δέχεται επισκέπτες. Ωστόσο, όταν αυτοί οι ταξιδιώτες επιβιβάζονται σε πτήσεις μέσω τρίτων χωρών - που είναι «ανοιχτές» - τότε φτάνουν ανεμπόδιστοι μέχρι την Αθήνα. Το επόμενο ερώτημα είναι: Και ελέγχονται όπως πρέπει στο Ελ.Βενιζέλος; Θα είναι σε θέση το σύστημα να ελέγχει όλους τους τουρίστες που ενδεχομένως θα επιλέξουν αυτή τη μέθοδο; Και αν είναι πολλές χιλιάδες ή ενδεχομένως εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί οι τουρίστες τί γίνεται;

Εγκυρες πηγές αποκαλύπτουν στη Huffpost ότι έχει καταγραφεί και υπηρεσιακά η αγωνία για αυτό το ζήτημα, με την επισήμανση ότι «επιβάτες προερχόμενοι από αεροδρόμια Χωρών που δεν περιλαμβάνονται στην επιδημιολογικά απαγορευτική λίστα της EASA, θα υποβάλλονται μόνο σε ολιγάριθμο Covid-19 testing, χωρίς περαιτέρω περιορισμούς (Ξενοδοχείο, καραντίνα)».

Eφόσον δεχθούμε ότι αποτελεί μονόδρομο το άνοιγμα του τουρισμού, προ του κινδύνου να πάει από ανακοπή η ελληνική οικονομία, γίνεται προφανές ότι ο κρατικός μηχανισμός οφείλει να λειτουργήσει χωρίς «εκπτώσεις» και χωρίς λογική «θερινών διακοπών» στην εφαρμόγή των μέτρων και στην περιφρούρησή τους. Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα φιλτράρει αποτελεσματικά εκατομμύρια τουρίστες (γιατί εκατομμύρια θα είναι, έστω και εάν μιλάμε για ένα κλάσμα του ρεκόρ των 30 εκατομμυρίων που μας ήρθαν το 2019).

Δημοφιλή