Kορονοϊός - Εμβόλιο: Η ΕΕ «βλέπει» ρίσκο στην έγκριση της Βρετανίας για την Pfizer

Ευρω-προειδοποίηση μετά την απόφαση του Λονδίνουν να προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες στην έγκριση του εμβολίου, ώστε να κερδίσει μερικά 24ωρα στην προσπάθεια για έναρξη των εμβολιασμών.
SOPA Images via Getty Images

Ο ελεγκτικός οργανισμός για τα φάρμακα και οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απευθύνουν προειδοποίηση μετά την ταχεία έγκριση εμβολίων για τον COVID-19 (Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου), αφού η Βρετανία χορήγησε άδεια έκτακτης ανάγκης στο πειραματικό εμβόλιο για COVID-19, που αναπτύχθηκε από την Pfizer και την BioNTech.

Η Βρετανία είναι η πρώτη δυτική χώρα που ενέκρινε ένα εμβόλιο για τον COVID-19, μια κίνηση που πολλοί θεωρούν ”πολιτικό πραξικόπημα” από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, η οποία δέχθηκε κριτική για τον χειρισμό της κρίσης του κορονοϊού.

Η απόφαση ελήφθη υπό μια επείγουσα, εξαιρετικά γρήγορη διαδικασία έγκρισης.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ο οποίος είναι υπεύθυνος για την έγκριση εμβολίων COVID-19 για την ΕΕ, αναφέρει ότι η μακρύτερη διαδικασία έγκρισης εμβολίων ήταν καταλληλότερη, καθώς βασίστηκε σε περισσότερα στοιχεία και απαιτούσε περισσότερους ελέγχους από τη διαδικασία έκτακτης ανάγκης που επέλεξε η Βρετανία.

Ερωτηθείς για τη βρετανική έγκριση του εμβολίου της Pfizer, ο οργανισμός ανέφερε: «Ο EMA θεωρεί ότι η υπό όρους άδεια διανομής (του εμβολίου) είναι ο καταλληλότερος κανονιστικός μηχανισμός για χρήση στην τρέχουσα πανδημία έκτακτης ανάγκης.»

Ο EMA δήλωσε την Τρίτη ότι, βάσει αυτής της διαδικασίας, θα αποφασίσει έως τις 29 Δεκεμβρίου εάν θα εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer.

Οι νομοθέτες της ΕΕ επικρίνουν την απόφαση της Βρετανίας.

H (πρώην) έδρα του ΕΜΑ στο Λονδίνο. Το 2017 αποφασίστηκε να «μετακομίσει» ο οργανισμός στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. (AP Photo/Frank Augstein, FILE)
H (πρώην) έδρα του ΕΜΑ στο Λονδίνο. Το 2017 αποφασίστηκε να «μετακομίσει» ο οργανισμός στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. (AP Photo/Frank Augstein, FILE)
ASSOCIATED PRESS

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να εγκριθεί από τον EMA, αλλά οι χώρες της ΕΕ μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια διαδικασία έκτακτης ανάγκης που τους επιτρέπει να διανείμουν στην εγχώρια αγορά τους ένα εμβόλιο για προσωρινή χρήση.

Η Βρετανία εξακολουθεί να υπόκειται στους κανόνες της ΕΕ, έως ότου αποχωρήσει πλήρως από το μπλοκ στο τέλος του έτους.

«Υπάρχει ένας προφανής παγκόσμιος αγώνας δρόμου για να κυκλοφορήσει το εμβόλιο στην αγορά το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Τίμο Βόλκεν, νομοθέτης της ΕΕ από το σοσιαλιστικό κόμμα, το δεύτερο σε αριθμό βουλευτών στο κοινοβούλιο της ΕΕ.

«Ωστόσο, πιστεύω ότι είναι καλύτερο να αφιερώσουμε χρόνο και να βεβαιωθούμε ότι η ποιότητα, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια είναι εγγυημένα και ταιριάζουν με τα πρότυπα της ΕΕ.»

Η επιγραφή στο νέο κτίριο-έδρα του ΕΜΑ στο Άμστερνταμ.
Η επιγραφή στο νέο κτίριο-έδρα του ΕΜΑ στο Άμστερνταμ.
LEX VAN LIESHOUT via Getty Images

Αντιδράσεις και από την Γερμανία

Δυσαρέσκεια στην γερμανική κυβέρνηση έχει προκαλέσει η ταχύτητα έγκρισης του εμβολίου των εταιριών Biontech και Pfizer κατά του κορονοϊού, την ώρα που το Βερολίνο σχεδιάζει την παράταση του μερικού lockdown τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

«Αυτή είναι η δική μας βάση, από την οποία δεν θα απομακρυνθούμε ούτε στην πανδημία», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, παραπέμποντας στις διαδικασίες έγκρισης των εμβολίων που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τις ευρωπαϊκές διαδικασίες υπερασπίστηκε και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, επισημαίνοντας ότι «το θέμα δεν είναι να είναι κανείς πρώτος, αλλά να έχουμε ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο». Η διαδικασία ωστόσο, τόνισε, πρέπει να προχωρήσει «όσο το δυνατόν ταχύτερα».

Στο ίδιο πνεύμα, ο Γερμανός πρέσβης στο Λονδίνο, Αντρέας Μιχαέλις, αντιδρώντας σε ανάρτηση του Γενικού Γραμματέα του βρετανικού υπουργείου Ενέργειας και Οικονομίας, Αλοκ Σάρμα, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι «η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που υπέγραψε συμβόλαιο με τις Biontech και Pfizer και τώρα είναι η πρώτη χώρα που αρχίζει να εμβολιάζει», τόνισε: «Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αναγνωρίσει κανείς αυτό το βήμα προς τα εμπρός ως μια θαυμάσια διεθνή προσπάθεια και επιτυχία;» Παρότι η γερμανική εταιρία Biontech συνέβαλε αποφασιστικά στην δημιουργία του εμβολίου, δεν πρόκειται για εθνικό θέμα, αλλά για ευρωπαϊκό και διατλαντικό, πρόσθεσε ο Γερμανός διπλωμάτης. Προηγουμένως ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, είχε αναδείξει το Brexit ως βασικό παράγοντα που συνέβαλε στην ταχύτερη διάθεση του εμβολίου στην Βρετανία σε σχέση με την Ε.Ε.

Την βρετανική «σπουδή» καταδίκασε και ο ειδικός για θέματα Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πέτερ Λίζε, λέγοντας ότι «μια πιο ενδελεχής εξέταση είναι καλύτερη από μια βιαστική έγκριση έκτακτης ανάγκης». Ο κ. Λίζε, ιατρός ο ίδιος, περιέγραψε την τόσο γρήγορη έγκριση ως «προσπάθεια να αποπροσανατολισμού από τις αποτυχίες της κυβέρνησης Τζόνσον στην κρίση του κορονοϊού».

Για «ευφορία εμβολίων» έκανε λόγο από την πλευρά του ο επικεφαλής της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολίων (Stiko) Τόμας Μέρτενς, ο οποίος, μιλώντας στην Rheinische Post, προειδοποίησε ότι «θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για την ακριβή εξέταση των στοιχείων που απαιτούνται για την έγκριση», ενώ τόνισε ότι ο εμβολιασμός του συνόλου του πληθυσμού στην Γερμανία δεν θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021. «Ακόμη και εάν μπορούμε να εμβολιάζουμε 150.000-200.000 άτομα την ημέρα, θα χρειαστούν 100 μέρες για να εμβολιαστούν έως 15 εκατομμύρια άνθρωποι», διευκρίνισε ο κ. Μάρτενς.

(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ)

Δημοφιλή