ΔΙΕΘΝΕΣ
01/04/2020 15:30 EEST | Updated 01/04/2020 15:32 EEST

Κορονοϊός: Τουλάχιστον ένας στους τέσσερις ασθενείς είναι ασυμπτωματικός

Ερευνα στην Ισλανδία ανεβάζει το ποσοστό αυτό μέχρι και στο 50% των κρουσμάτων.

ASSOCIATED PRESS

Ο κορονοϊός είναι τρεις φορές πιο μεταδοτικός από την κοινή γρίπη, σύμφωνα με τον αμερικανικό ΚΕΕΛΠΝΟ (CDC), ενώ στην εξάπλωσή του καθοριστικό ρόλο φαίνεται ότι παίζουν οι λεγόμενοι «ασυμπτωματικοί ασθενείς».

Νέα ευρήματα του CDC υποδεικνύουν ότι περίπου ένας στους τέσσερις ασθενείς της νόσου δεν εμφανίζει συμπτώματα, με αποτέλεσμα να νομίζει ότι είναι υγιής.

Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, τα άτομα που φέρουν τον ιό δεν βρίσκονται σε καθεστώς απομόνωσης και ως εκ τούτου είναι πολύ πιο εύκολο να μεταδώσουν σε άλλους τον Covid-19.

Αντίστοιχη έρευνα που διεξήχθη στην Ισλανδία των 360.000 κατοίκων από την DeCODE, θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Amgen, βρήκε ότι το ποσοστό των ασυμπτωματικών ασθενών ανήλθε στο 50%.

Στην έρευνα συμμετείχαν 9.000 άνθρωποι. Από αυτούς μόνο το 1% βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό. Ωστόσο, ένας στους δύο δεν είχε εμφανίσει καθόλου συμπτώματα.

Για αυτό, άλλωστε, και η Κίνα έχει στρέψει τώρα την προσοχή της σε αυτές τις περιπτώσεις των «σιωπηλών» κρουσμάτων, περνώντας στην επόμενη φάση αντιμετώπισης της επιδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κινεζικές αρχές για πρώτη φορά την Τετάρτη δημοσιοποίησαν τον αριθμό των νέων ασυμπτωματικών κρουσμάτων που ανέρχονται σε 130. Τα άτομα αυτά εντοπίστηκαν μέσω της διερεύνησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και θα τεθούν σε υποχρεωτική καραντίνα για 14 ημέρες.

(με πληροφορίες από CNN, Guardian, NPR)