ΔΙΕΘΝΕΣ
20/10/2021 15:50 EEST | Updated 20/10/2021 15:59 EEST

Κορονοϊός: Υπό ασφυκτική πίεση η Ρωσία - «Έκρηξη» κρουσμάτων στην Πολωνία

Ρεκόρ θανάτων στη Ρωσία.

via Associated Press

Νέο ρεκόρ θανάτων λόγωCovid-19 σε ένα 24ωρο κατεγράφη στη Ρωσία, με τη χώρα να βρίσκεται εν μέσω νέας έξαρσης της επιδημίας, γεγονός που ωθεί το Κρεμλίνο να εξετάσει την επιβολή μέτρων σε εθνικό επίπεδο για την ανάσχεση της εξάπλωσης της νόσου.

Το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 1.028 θάνατοι λόγω της Covid-19 καθώς και 34.073 νέες μολύνσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.

Τις τελευταίες ημέρες η χώρα έχει καταρρίψει πολλά ρεκόρ μολύνσεων και ημερήσιων θανάτων με την επιδημία Covid-19 εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς, ευνοημένη από την ασθμαίνουσα εκστρατεία ανοσοποίησης και τους ήπιους υγειονομικούς περιορισμούς.

Σε ένδειξη της ανησυχίας του Κρεμλίνου, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προήδρευσε την Τετάρτη σε κυβερνητική σύσκεψη αφιερωμένη στην επιδημία.

Η επιδημιολογική κατάσταση που σχετίζεται με την διάδοση της Covid-19 και τις άλλες εποχικές ιώσεις γίνεται όλο και πιο περίπλοκη, καθώς στην χώρα καταγράφεται σταθερή αύξηση της νοσηρότητας, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα κατά την συνεδρίαση, ενώ και επισήμανε ότι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων προσεγγίζει τα 35.000.

Η Γκόλικοβα δήλωσε ότι η κατάσταση όσον αφορά στους θανάτους λόγω της Covid-19 είναι κρίσιμη σε 18 περιοχές της χώρας, ενώ παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε 35 οντότητες. Η ίδια απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων στους ανεπαρκείς ρυθμούς εμβολιασμού και στη μη τήρηση των μέτρων προφύλαξης.

Η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή διατίθεται το 86,6% των κλινών για ασθενείς με Covid-19, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για 276.500 κλίνες εκ των οποίων το 66,1% διαθέτουν παροχή οξυγόνου.

Παράλληλα είπε ότι σε 27 περιοχές της Ρωσίας χρησιμοποιείται το 90% των κλινών για ασθενείς με κορονοϊό, επισημαίνοντας ότι είναι εξαιρετικά χαμηλή η συλλογική ανοσία σε εννέα περιοχές της Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος ενέκρινε την πρόταση για την καθιέρωση στην χώρα ημερών αργίας από τις 30 Οκτωβρίου έως την 7η Νοέμβριου, που έκανε η Γκόλικοβα, και η οποία αποσκοπεί να αναχαιτισθεί το κύμα της πανδημίας που πλήττει την χώρα, και κάλεσε τις περιοχές στις οποίες παρατηρείται έξαρση της πανδημίας να καθιερώσουν τις ημέρες αργίας ήδη από τις 23 Οκτωβρίου.

«Αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ανακόψουμε την κορύφωση του νέου κύματος της πανδημίας» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι υποστηρίζει την πρόταση για την καθιέρωση των ημερών αργίας σε όλη την χώρα την περίοδο από τις 30 Οκτωβρίου έως την 7η Νοεμβρίου χωρίς καμία επίπτωση στους μισθούς.

Ο μισθός πρέπει να διατηρηθεί, είπε ο Πούτιν και συμφώνησε στο να δοθεί στις περιοχές το δικαίωμα να καθιερώσουν πρόσθετες μέρες αργίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και μάλιστα από τις 23 Οκτωβρίου.

Την Τρίτη, η Γκολίκοβα, είχε συστήσει να κηρύξουν εβδομάδα αργίας σε όλη τη χώρα την περίοδο από τις 30 Οκτωβρίου ως τις 7 Νοεμβρίου.

Στο παρελθόν ο Πούτιν είχε κηρύξει αρκετές φορές αργίες προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η Covid-19. Ο Ρώσος πρόεδρος πάντα προτιμούσε το μέτρο αυτό, που έχει στόχο να περιορίζεται η κυκλοφορία των ανθρώπων, αντί να επιβάλει lockdown, που είναι αντιδημοφιλή και ενδέχεται να πλήξουν τη ρωσική οικονομία.

 Καθυστερεί ο εμβολιασμός

Η Ρωσία είναι η χώρα της Ευρώπης που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, με σχεδόν 230.000 νεκρούς, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης. Ο αριθμός αυτός ωστόσο πιστεύεται ότι είναι πολύ υψηλότερος στην πραγματικότητα, με την εθνική στατιστική υπηρεσία της Ρωσίας, τη Rosstat, να έχει καταμετρήσει περισσότερα από 400.000 θύματα ως τα τέλη Αυγούστου.

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν αποφάσισε χθες Τρίτη «έκτακτα μέτρα» για την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων, κυρίως των ηλικιωμένων, την ώρα που ο αριθμός των ατόμων που νοσούν σοβαρά από covid-19 αυξάνεται «μέρα με την ημέρα».

Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός του 80% των δημοσίων υπαλλήλων, έναντι 60% που ίσχυε ως τώρα, ως την 1η Ιανουαρίου 2022. Παράλληλα όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών και ανεμβολίαστοι είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στα σπίτια τους από τις 25 Οκτωβρίου ως τις 25 Φεβρουαρίου, ενώ συνιστάται η τηλεργασία «τουλάχιστον του 30%» των εργαζομένων στις επιχειρήσεις.

Ωστόσο για πολλούς ειδικούς η πραγματική μάχη κατά του κορονοϊού δίνεται στο πεδίο του εμβολιασμού, όπου η Ρωσία, αν και ήταν μία από τις πρώτες χώρες που ανέπτυξαν εμβόλιο κατά της covid-19, υστερεί.

Λιγότερο από το ένα τρίτο των περίπου 144 εκατομμυρίων Ρώσων έχει εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Gogov, με την πλειονότητα του πληθυσμού να παραμένει επιφυλακτική απέναντι στα ρωσικά εμβόλια. Σύμφωνα με ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις, περισσότεροι από τους μισούς Ρώσους δεν σκοπεύουν να εμβολιαστούν.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή το Κρεμλίνο φαίνεται να χάνει την υπομονή του. Ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ ζήτησε χθες από τους Ρώσους να είναι «πιο υπεύθυνοι», αντί να «κατηγορούν το κράτος για όλα». Ωστόσο παραδέχθηκε ότι οι αρχές δεν έχουν κάνει αρκετά για να εξηγήσουν στους Ρώσους ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική στον εμβολιασμό».

Αντιμέτωπες με τον εμβολιαστικό δισταγμό παρά τη νέα έξαρση της επιδημίας, κάποιες επαρχίες στη Ρωσία επανέφεραν την υποχρέωση της επίδειξης υγειονομικού πάσου για την είσοδο σε κάποιους δημόσιους χώρους.

Η Αγία Πετρούπολη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα την εφαρμογή ενός τέτοιου πιστοποιητικού από την 1η Νοεμβρίου για τη συμμετοχή σε αθλητικά ή πολιτιστικά γεγονότα παρουσία περισσότερων από 40 ατόμων και, από την 1η Δεκεμβρίου, για την είσοδο στα εστιατόρια και τα καταστήματα.

«Έκρηξη» κρουσμάτων στην Πολωνία

Έκρηξη των κρουσμάτων σημειώνεται τις δύο τελευταίες ημέρες στην Πολωνία και, αν η σημερινή τάση συνεχιστεί, θα χρειαστούν δραστικά μέτρα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, αφού η χώρα κατέγραψε περισσότερα από 5.000 κρούσματα μέσα σε 24 ώρες, για πρώτη φορά από το Μάιο.

«Τις δύο τελευταιες ημέρες βλέπουμε μια έκρηξη της πανδημίας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Άνταμ Νιτζίλσκι, προσθέτοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα τα κρούσματα σ′ ένα 24ωρο μπορεί να είναι «πολύ πάνω» από τις 5.000.

Ωστόσο ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συζήτηση για επιβολή νέου lockdown εξαιτίας της Covid-19.

 Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters