ΔΙΕΘΝΕΣ
07/04/2020 10:06 EEST | Updated 07/04/2020 14:53 EEST

Κορονοϊός: Στα ύψη οι αριθμοί κρουσμάτων και νεκρών στις ΗΠΑ - Σε ποιες χώρες καταγράφονται μειώσεις

Τι δείχνουν τα στοιχεία των τελευταίων ημερών για τις 10 χώρες που αποτελούν παγκοσμίως τις μεγαλύτερες εστίες εξάπλωση του ιού.

KONTROLAB via Getty Images
Νάπολη, Ιταλία. 

Με ταχύτατους αριθμούς αυξάνει ο αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ που εισήλθε στη δίνη της πανδημίας κυρίως από τις 22 Μαρτίου και μέσα σε λίγες ημέρες έγινε η χώρα στην οποία αντιστοιχεί το 1/4 σχεδόν των κρουσμάτων κορονοϊού παγκοσμίως ενώ είναι θέμα ολίγων 24ωρων να  ξεπεράσει την Ισπανία και την Ιταλία και σε αριθμό θυμάτων.

Η εικόνα πάντως στις δύο τελευταίες αν και απέχει πολύ από την ομαλοποίηση φαίνεται να βελτιώνεται σταθερά τις τελευταίες ημέρες αφού καταγράφονται μειωμένοι αριθμοί νέων κρουσμάτων ενώ ο αριθμός των νεκρών που αναφέρονται καθημερινά (και αν και μειωμένοι δεν είναι σε καμία περίπτωση μικροί) παρουσιάζουν αυξομειώσεις.

Συνολικά από τις 10 χώρες στον κόσμο (πέραν της Κίνας) που είναι οι πιο ενεργές εστίες εξάπλωσης του ιού βάσει του αριθμού των κρουσμάτων που παρουσιάζουν, το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκε αύξηση στον αριθμό των νεκρών σε Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο ενώ αύξηση των κρουσμάτων καταγράφηκε στη Γαλλία. 

Η καλύτερη είδηση της ημέρας έρχεται από την Κίνα όπου τη Δευτέρα δεν καταγράφηκε ούτε ένας θάνατος λόγω κορονοϊού και η πιο θλιβερή είδηση έρχεται από την Πορτογαλία όπου 15 ηλικιωμένοι πέθαναν εξαιτίας του κορονοϊού σε γηροκομείο στην Αβάιρου και άλλοι 77 τρόφιμοι νοσούν ενώ ο  Δήμαρχος επέρριψε ευθύνες στην κεντρική κυβέρνηση, λέγοντας ότι η πόλη του δεν έχει λάβει αναλώσιμα, ούτε διαγνωστικά τεστ, από τις υγειονομικές αρχές και δεν υπάρχει τρόπος να γίνουν εξετάσεις σε άλλα γηροκομεία.

Συνολικά ο ιός έχει εξαπλωθεί σε 209 χώρες και περιοχές κοστίζοντας τη ζωή σε 75.901 ανθρώπους ενώ 1.359.010 έχουν νοσήσει και 293.454  έχουν αναρρώσει. Εκ των 989.655 ανοιχτών υποθέσεων ασθενών, η υγεία ενός 5% (47.540) είναι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.

«Παλεύουμε μαζί σας, Φωνάξτε μαζί μας» - Η έκκληση γιατρών και νοσηλευτών στην Ελλάδα.

Επιτυχής δοκιμή σε πειραματόζωα και ανθρώπινα κύτταρα νέου φαρμάκου για την Covid-19

Μας λείπουν 6 εκατ. νοσηλευτές παγκοσμίως, προειδοποιεί ο ΠΟΥ εν μέσω πανδημίας

Cindy Ord via Getty Images
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

ΗΠΑ - 10.941 νεκροί, 367.629 ασθενείς

1.255 θανάτους το τελευταίο 24ωρο κατέγραψαν οι αρχές στις ΗΠΑ καθώς και 30.331 νέα κρούσματα και αυτό ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν πως τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη. Σημειώνεται πως η χώρα έχει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο και είναι τριπλάσιος αυτού που παρουσιάζει η δεύτερη και η τρίτη κατά σειρά χώρα με τους περισσότερους ασθενείς (Ισπανία και Ιταλία) ενώ η Κίνα μέσα σε διάστημα τριών και πλέον μηνών έφτασε μόλις τους 81.740. 

Η Νέα Υόρκη θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς αφού έφτασαν τους 4.758 ενώ εμφανίζει και μακράν τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων 131.916, δηλαδή σχεδόν το 1/3 του συνόλου. Νιου Τζέρσεϊ, Μίσιγκαν, Καλιφόρνια και Λουιζιάνα συμπληρώνουν τις πέντε πρώτες Πολιτείες που δοκιμάζονται πιο σκληρά. 

Ισπανία - 13.798 νεκροί, 140.510 ασθενείς

Η Δευτέρα ήταν ακόμη μία ημέρα κατά την οποία καταγράφηκε μειωμένος αριθμός θανάτων και κρουσμάτων. Συγκεκριμένα αναφερθήκαν 700 νέα θύματα του κορονοϊού και 5.029 νέοι ασθενείς ενώ σήμερα μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί ακόμη 457 και 3.835 αντίστοιχα.

ΠΟΥ: Οι μάσκες από μόνες τους δεν είναι «θαυματουργή λύση» ενάντια στον κορονοϊό

Χαλαρώνει τα μέτρα για τον κονονοϊό η Αυστρία - Υποχρεωτική η μάσκα σε ΜΜΜ και καταστήματα

Ιταλία - 16.523 νεκροί, 132.547 ασθενείς

Σημαντική αύξηση παρουσίασε το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των νεκρών φθάνοντας ξανά τους 636 αλλά όχι, ευτυχώς, και τα ρεκόρ θανάτων που είχαμε δει πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Επίσης αναφέρθηκε μειωμένος αριθμός νέων κρουσμάτων και συγκεκριμένα 3.599. Ανάλογος αριθμός είχε αναφερθεί τελευταία φορά στις 15 Μαρτίου. 

Ιταλία: Πώς η Μαφία σπεύδει να εκμεταλλευτεί την κρίση του κορονοϊού

Ανθρώπινο εργαστήριο: Πώς ένα μικρό χωριό στην Ιταλία βοηθά στη μάχη κατά του κορονοϊού

ASSOCIATED PRESS
Παρίσι, Γαλλία.

 

Γερμανία - 1.810 νεκροί, 103.375 ασθενείς

Η χώρα είχε τον υψηλότερο αριθμό θανάτων σε μια ημέρα τη Δευτέρα αφού έφτασαν τους 226 ωστόσο καταγράφηκε και νέα μεγάλη μείωση, σε ημερήσια βάση, του αριθμού των νέων ασθενών που έφτασαν τους 3.252.

Ο Λόταρ Βίλερ, ο επικεφαλής του Robert Koch Institute (RKI) δήλωσε ότι δεν έχει έλθει η ώρα για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί στην Γερμανία  και επεσήμανε πως ο αριθμός των θανάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται στην Γερμανία, καθώς όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι προσβάλλονται από τον κορονοϊό. Ο  Βίλερ ανακοίνωσε επίσης την εισαγωγή μίας νέας εφαρμογής που ονομάζεται Corona Data Spender App (Corona Data Donor App) και μέσω της οποίας οι χρήστες μπορούν να διαθέτουν εθελουσίως τα προσωπικά τους δεδομένα στο Robert Koch Institute για ανάλυση, ώστε να υπάρξει μία ακριβέστερη απεικόνιση της διάδοσης του κορονοϊού. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για smart και fitness ρολόγια. Υπολογίζεται ότι περί τα 10 εκατομμύρια άτομα διαθέτουν τέτοια γκάτζετ στην Γερμανία.

Γαλλία - 8.911 νεκροί, 98.010 ασθενείς

Υψηλός παραμένει ο αριθμός των νεκρών σε ημερήσια βάση φτάνοντας το τελευταίο τους 833 ενώ και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 5.171.

Reuters
Μπράιτον, Αγγ΄λια.

Ιράν - 3.872 νεκροί, 62.589 ασθενείς

Συνεχίζεται η καθημερινή μείωση του αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα που ξεκίνησε μετά τις 29 Μαρτίου και σήμερα αναφέρθηκαν 2.089 νέα. Ο αριθμός των νεκρών βέβαια ήταν και πάλι αρκετά υψηλός φτάνοντας τους 133. Βέβαια το Ιράν είναι μια χώρα 81 εκατ. ανθρώπων και συγκριτικά με τα όσα συμβαίνουν στις χώρες που ήδη αναφερθήκαμε που έχουν και μικρότερο πληθυσμό (πέραν των ΗΠΑ) τότε θα έλεγε κανείς πως η κατάσταση είναι υπό σχετικό έλεγχο. 

Ηνωμένο Βασίλειο - 5.373 νεκροί, 51.608 ασθενείς

Μείωση σε αριθμό θανάτων και νέων κρουσμάτων κατέγραψαν οι αρχές αναφέροντας 439 και 3.802 αντίστοιχα σε αντίθεση μάλιστα με το ρεκόρ της Κυριακής και τους 5.903 νέους ασθενείς.  

Παλεύει στην Εντατική ο Μπόρις Τζόνσον

Η εισαγωγή του Μπόρις Τζόνσον στην εντατική κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του Τύπου

 

ASSOCIATED PRESS
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

 

Τουρκία - 646 νεκροί, 30.217 ασθενείς

Ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα με 3.148 νέα ενώ οι θάνατοι παραμένουν στο ίδιο υψηλό επίπεδο της τελευταίας εβδομάδας και ανήλθαν στους 75. 

Ελβετία - 787 νεκροί, 21.657 ασθενείς

Στη χώρα των 8,5 εκατ. κατοίκων σήμερα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής  22 θάνατοι και 250 νέα κρούσματα, παρουσιάζοντας μείωση συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες ημέρες αν και σταθερά εμφανίζονται μεγάλες αυξομειώσεις. 

Βέλγιο - 2.035 νεκροί, 22.242 ασθενείς 

Ρεκόρ θανάτων στο Βέλγιο με τις αρχές να ανακοινώνουν σήμερα Τρίτη, 403 νεκρούς ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός των κρουσμάτων κατά 1.380. Οι Βρυξέλλες αναφέρουν πως οι νεκροί αυξήθηκαν καθώς κάποιοι θάνατοι που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα δεν είχαν καταγραφεί. Σε κάθε περίπτωση όμως καταγράφονται την  ημέρα αναφοράς δηλαδή σήμερα.

Πως να τρώμε υγιεινά ενώ δουλεύουμε στο σπίτι λόγω κορονοϊού

Εχoυμε μπαντάνα σπίτι; Μ′ αυτή θα φτιάξουμε μάσκα που δεν θέλει ράψιμο ή κόλλα

ASSOCIATED PRESS
Βέλγιο

Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο

Πορτογαλία: 15 ηλικιωμένοι πέθαναν εξαιτίας του κορονοϊού σε γηροκομείο στην Αβάιρου της Πορτογαλίας, σύμφωνα με τον Δήμαρχο της πόλης ενώ  άλλοι 77 τρόφιμοι και 22 μέλη του προσωπικού του γηροκομείου βρέθηκαν θετικοί στο ιό. Ο Δήμαρχος επέρριψε ευθύνες στην κεντρική κυβέρνηση, λέγοντας ότι η πόλη του δεν έχει λάβει αναλώσιμα, ούτε διαγνωστικά τεστ, από τις υγειονομικές αρχές. Ο δήμαρχος επέμεινε ότι δεν υπάρχει τρόπος να γίνουν εξετάσεις σε άλλα γηροκομεία στην Αβάιρου.«Το νοσοκομείο μας δεν έχει τίποτα», κατήγγειλε ο Εστεβες. Η Πορτογαλία έχει 11.739 επιβεβαιωμένα κρούσματα και έχουν καταγραφεί 311 θάνατοι ενώ δεκάδες γηροκομεία στην Πορτογαλία έχουν καταγράψει κρούσματα μεταξύ των τροφίμων και του προσωπικού και θανάτους, ειδικά στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ιαπωνία: Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού σε μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα ενώ παρουσίασε και πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας, για το οποίο είπε ότι είναι από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, με στόχο να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στην οικονομία. Ο Άμπε κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πρωτεύουσα Τόκιο και έξι ακόμα περιφέρειες –που αντιστοιχούν περίπου στο 44% του πληθυσμού της Ιαπωνίας— για μια περίοδο περίπου ενός μήνα, έως τις 6 Μαΐου. Το μέτρο αυτό δίνει τη δυνατότητα στις τοπικές αρχές να ζητήσουν από τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι τους και από επιχειρήσεις να αναστείλουν τη λειτουργία τους.

Ισημερινός: Άλλη μια χώρα που καθιστά  υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους. Οι δήμοι της χώρας θα πρέπει να φροντίζουν να τηρείται το μέτρο «της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους», τόνισε μέσω Twitter η υπουργός Εσωτερικών Μαρία Πάουλα Ρόμο. Σε γραφικό που συνοδεύει το μήνυμα αυτό, σημειώνεται ότι η χρήση μάσκας πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από εκείνους που «είναι ανάγκη» να βγαίνουν στους δρόμους αλλά και ότι η χρήση της δεν συνεπάγεται επ’ ουδενί «ελευθερία κίνησης». Στη χώρα έχουν καταγραφεί 3.747 ασθενείς 191 έχουν υποκύψει.