ΔΙΕΘΝΕΣ
13/04/2020 09:49 EEST | Updated 13/04/2020 15:00 EEST

Κορονοϊός: Σε ΗΠΑ και Βρετανία το 40% - 45% των νέων θανάτων και κρουσμάτων που αναφέρθηκαν παγκοσμίως

Πάνω από 22.000 και 10.000 οι νεκροί στις δύο χώρες. Πάνω από 1,8 εκατομμύρια τα κρούσματα παγκοσμίως.

ASSOCIATED PRESS
To ευχαριστώ ενός ανθοπώλη σε γιατρούς και νοσηλευτές στο νοσοκομείο Beth Israel της Βοστώνης. 

Περισσότεροι από 5.400 καταγραμμένοι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας κορονοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στον πλανήτη ενώ αναφέρθηκαν περισσότερα από 52.400 επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ ΗΠΑ και Βρετανία συνεχίζουν να κατέχουν το θλιβερό ρεκόρ στις ημερήσιες καταγραφές και στα δύο κρίσιμα μεγέθη. Συγκεκριμένα σε αυτές αντιστοιχούν το τελευταίο 24ωρο το 40% του συνόλου των νέων θανάτων και το 45% των νέων ασθενών. 

Παγκοσμίως  ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ασθενήσει ανέρχεται σε 1.865.015 και των νεκρών σε 115.136 ενώ έχουν αναρρώσει 433.914 ενώ από το σύνολο των ανοιχτών υποθέσεων ασθενών που ανέρχονται σε 1.315.965 για ένα 4% (50.790) αναφέρεται πως η κατάσταση της υγείας τους είναι σοβαρή ή κρίσιμη. 

Πάνω από 700 σορούς ανθρώπων που πέθαναν στα σπίτια τους απομάκρυνε ο στρατός στον Ισημερινό

Ο «γρίφος» του κορονοϊού: Πόσο σκοτώνει αυτός και πόσο η υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού  

Anadolu Agency via Getty Images
Η απόλυτη ησυχία (και η χαρά το ποδηλάτη) στους δρόμους της πόλης που δεν κοιμάται ποτέ. 

 

ΗΠΑ - 22.115 νεκροί, 560.433 ασθενείς

Δεύτερη ημέρα μείωσης του αριθμού των νεκρών και των κρουσμάτων ήταν η Κυριακή, αν και παραμένουν εξαιρετικά υψηλά, καθώς αναφέρθηκαν 1.528 και 27.421 αντίστοιχα. Η Νέα Υόρκη, όπως και από την έναρξη της έξαρσης της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα, είναι η Πολιτεία που μετρά τον υψηλότερο αριθμό θυμάτων και ασθενών αφού έχουν φτάσει τους 9.385 και 189.415 αντίστοιχα. 

  • Η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να επανεκκινήσει σταδιακά από τον Μάιο, εκτίμησε ο ειδικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, διευθυντής του Αμερικανικού ΚΕΕΛΠΝΟ (CDC), Άντονι Φάουτσι, διατηρώντας ωστόσο τις επιφυλάξεις του, την ώρα που η πανδημία του νέου κορονοϊού φαίνεται ότι πλησιάζει στην κορύφωσή της στις ΗΠΑ. «Ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει και αν τα δεδομένα μας επιτρέπουν να επανεκκινήσουμε προσεκτικά και με ασφάλεια», εξήγησε ο Δρ. Φάουτσι μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, θα συνεχιστούν τα μέτρα, πρόσθεσε ο καθηγητής. Ο Φάουτσι εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η επιδημία θα υποχωρήσει, ιδίως στη Νέα Υόρκη που έχει καταγράψει μέχρι σήμερα πάνω από 8.500 θανάτους. «Οι εισαγωγές σε νοσοκομεία, στην εντατική και οι διασωληνώσεις όχι μόνο σταθεροποιήθηκαν αλλά αρχίζουν να μειώνονται», εξήγησε λέγοντας ότι είναι «επιφυλακτικά αισιόδοξος».

  • Η Νότια Κορέα πρόκειται να στείλει 600.000 τεστ για τον κορονοϊό στις ΗΠΑ αύριο Τρίτη έπειτα από αίτημα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Το αεροσκάφος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων το οποίο θα μεταφέρει τα τεστ αναμένεται να αναχωρήσει από τη Νότια Κορέα στις 10:30 αύριο το πρωί τοπική ώρα, επεσήμανε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Τα τεστ θα δοθούν και θα πληρωθούν από την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ άλλα 150.000 κιτ αναμένεται να εξαχθούν στις ΗΠΑ στο άμεσο μέλλον.

Ισπανία - 17.489 νεκροί, 166.831 ασθενείς

Νέα αύξηση στον αριθμό των θυμάτων αλλά και συνέχιση της μείωσης του αριθμού των αναφερόμενων κρουσμάτων για τη χώρα που την Κυριακή κατέγραψε συνολικά 603 και 3.804 αντίστοιχα δηλαδή στα επίπεδα που ήταν περί τις 20 Μαρτίου. Σήμερα, μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί 2.665 νέοι ασθενείς και 280 νεκροί. 

Ιταλία - 19.899 νεκροί, 169.496 ασθενείς

Νέα σημαντική μείωση του αριθμού των θανάτων στη χώρα που την Κυριακή ανήλθαν σε 431 ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που αναφέρθηκαν ήταν 4.092 αντί 4.694 το Σάββατο.  

«Τα παιδιά μου θα πεινάσουν. Πνιγόμαστε» - Οι Ιταλοί παλεύουν για να ταΐσουν τις οικογένειες τους

Αυστρία: Ανθρωποι που έχουν θεραπευτεί από τον κορονοϊό είναι περισσότεροι από τους νοσούντες

ASSOCIATED PRESS
Καταπολεμώντας τη μοναξιά της καραντίνας συζητώντας από τα μπαλκόνια (Ισπανία).

 

Γαλλία - 14.393 νεκροί, 132.591 ασθενείς

Περαιτέρω μείωση του αριθμού νέων κρουσμάτων και θανάτων την Κυριακή μετά την ξαφνικά άνοδο που είχε παρατηρηθεί μεταξύ 2 έως 10 Απριλίου καθώς αναφέρθηκαν 2.937 και 561 αντίστοιχα. 

Γερμανία - 3.022 νεκροί, 127.854 ασθενείς

Συνεχίστηκε για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα την Κυριακή η μείωσή του αριθμού των νέων κρουσμάτων φτάνοντας τα 2.402 αλλά παρατηρήθηκε μικρή αύξηση στον αριθμό των θυμάτων, συγκριτικά την Παρασκευή και το Σάββατο, αφού καταγράφηκαν 151.

«Φαντάσματα» εμφανίστηκαν σε χωριό στην Ινδονησία και κρατούν τον κόσμο μακριά από τον κορονοϊό

Γιατί όποιος καπνίζει κάνναβη κινδυνεύει περισσότερο από τον κορονοϊό

John Keeble via Getty Images
"Απολαύστε τις παραλίες μας" αλλά τηρήστε απόσταση δύο μέτρων (Αγγλία).

 

Ηνωμένο Βασίλειο - 10.612 νεκροί, 84.279 ασθενείς

Καταγράφηκε υποχώρηση στον αριθμό των νεκρών την Κυριακή αφού αναφέρθηκαν 737, αντί 917 το Σάββατο αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων παρέμεινε στα ίδια υψηλά επίπεδα αφού εντοπίστηκαν 5.288 αντί 5.233 το Σάββατο.  Το Ηνωμένο Βασίλειο την Κυριακή ξεπέρασε τους 10.000 θανάτους, και έχει πλέον περίπου τους μισούς θανάτους από τις ΗΠΑ (αλλά και πέντε φορές μικρότερο πληθυσμό) και την Ιταλία. 

Το βίντεο-μήνυμα του Τζόνσον που φαίνεται να είναι πλέον ο μεγαλύτερος λάτρης του ΕΣΥ

Ιράν - 4.585 νεκροί, 73.303 ασθενείς

Συνεχίστηκε αργή αλλά σταθερή μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των νεκρών και σήμερα Δευτέρα αφού αναφέρθηκαν 1.617 και 111 αντίστοιχα.  

Τουρκία - 1.198 νεκροί, 56.956 ασθενείς

Οριακή αύξηση του αριθμού των θανάτων στη χώρα αφού έφτασαν τους 97 και επίσης οριακή μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων στα 4.789.

Anadolu Agency via Getty Images
Μερική άρση των περιοριστικών μέτρων στο Ιράν (12 Απριλίου)

 

Βέλγιο - 3.903 νεκροί, 30.589 ασθενείς

Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων αλλά και σημαντική μείωση των θυμάτων αφού διαμορφώθηκαν σε 1.629 (τέταρτος υψηλότερος αριθμός από την έξαρση της επιδημίας στη χώρα) και 254. Σήμερα μέχρι στιγμής όμως καταγράφεται νέα άνοδος των θανάτων αφού έχουν ανακοινωθεί 303 ενώ τα κρούσματα είναι 942. 

Ολλανδία - 2.737 νεκροί, 25.587 ασθενείς

Στη 10η θέση των χωρών με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως συναντούσαμε μέχρι τώρα την Ελβετία αλλά η Ολλανδία από τα τέλη Μαρτίου παρουσιάζει σημαντική αύξηση στους αριθμούς των ημερήσιων κρουσμάτων και θυμάτων σκαρφάλωσε στην τελευταία θέση της δεκάδας. Ωστόσο την Κυριακή, συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες, υπήρξε μια μικρή υποχώρηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων, στα 1.174 ενώ οι νεκροί ανήλθαν σε 94.

Piroschka Van De Wouw / Reuters
Λήψη δείγματος για τεστ στην Ολλανδία.

Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο

Κίνα: Κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό των τελευταίων σχεδόν έξι εβδομάδων, που απέδωσε στην αύξηση των ταξιδιωτών που φθάνουν στη χώρα από το εξωτερικό και είναι φορείς, εξέλιξη που υπογραμμίζει πόσο μεγάλη είναι η πρόκληση που συνεχίζει να έχει μπροστά του το Πεκίνο αν θέλει να εξασφαλίσει την αποτροπή του λεγόμενου δεύτερου κύματος εξάπλωσης της πανδημίας. Ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής καταγράφηκαν 108 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα, από 99 μία ημέρα νωρίτερα. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό από την 6η Μαρτίου, όταν είχαν επιβεβαιωθεί 143 κρούσματα. 

Ρωσία: Ανακοίνωσε σήμερα 2.558 νέα κρούσματα του κορονοϊού, αύξηση ρεκόρ σε μία ημέρα, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό για τη χώρα στα 18.328 κρούσματα. Από το ρωσικό κέντρο συντονισμού της απάντησης στον κορονοϊό ανακοινώθη. Στο μεταξύ, η πόλη της Μόσχας έθεσε σήμερα σε εφαρμογή ένα σύστημα ηλεκτρονικών αδειών ενισχύοντας τον έλεγχο του lockdown στη ρωσική πρωτεύουσα, η οποία αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα. Η άδεια αυτή, την οποία μπορεί κανείς να αποκτήσει κάνοντας αίτηση σ′ έναν ιστότοπο της δημαρχίας, αφορά τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο ή με μέσα μαζικής μεταφοράς για να πάει κανείς, για παράδειγμα, στη δουλειά, στον γιατρό ή στο εξοχικό του. Οι Μοσχοβίτες θα μπορούν επίσης να μετακινούνται ελεύθερα πεζή για να πάνε στο σουπερμάρκετ ή να βγάλουν βόλτα τον σκύλο τους.

 

NurPhoto via Getty Images
Οι Παλαιστίνιοι στη αποκλεισμένη από το Ισραήλ Λωρίδα της Γάζας κατασκευάζουν μόνοι τους όσα χρειάζονται για να προστατευθούν από τον κορονοϊό. 
NurPhoto via Getty Images

 

Λωρίδα της Γάζας: Άρχισε και πάλι η διενέργεια τεστ για τον κορονοϊό αφού το Ισραήλ επέτρεψε να εισέλθουν στην περιοχή  πέντε κιτ που αγόρασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Όμως ο εκπρόσωπός του Άσραφ αλ Κίντρα επεσήμανε ότι τα κιτ θα προσφέρουν «περιορισμένη, άμεση βοήθεια», καθώς με αυτά μπορούν να ελεγχθούν μόνο 500 άνθρωποι σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή με δύο εκατομμύρια κατοίκους. «Πρέπει να κάνουμε αυτά τα τεστ συνεχώς και για τον λόγο αυτό χρειαζόμαστε χιλιάδες κιτ». Στις 8 Απριλίου αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας στη Γάζα ανακοίνωσαν ότι τους τελείωσαν τα τεστ και εξέφρασαν ανησυχία για τις ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό, υπογραμμίζοντας ότι ενδέχεται να οδηγήσουν σε ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού στον παλαιστινιακό θύλακα. Στη Γάζα έχουν καταγραφεί 13 επιβεβαιωμένα κρούσματα της covid-19 και όλοι οι ασθενείς έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Μαρόκο:  Πάνω από 4.300 άνθρωποι συνελήφθησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο στο Μαρόκο κι οδηγήθηκαν στο κρατητήριο για μη τήρηση των περιορισμών που έχουν τεθεί σε ισχύ προκειμένου να ανασχεθεί η μετάδοση του κορονοϊού, ανακοινώθηκε από τις αρχές. Από την έναρξη της ισχύος των μέτρων έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, στα μέσα του Μαρτίου, οι αρχές έχουν συλλάβει 28.701 ανθρώπους σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 15.545 παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη έπειτα από βραχεία κράτηση, αναφέρεται στην ανακοίνωση της εθνικής υπηρεσίας ασφαλείας (DGSN) που εκδόθηκε χθες, Κυριακή, το βράδυ. Από την προηγούμενη εβδομάδα, στα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων έχει προστεθεί κι η υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την όποια έξοδο.

 

 

Sponsored Box