ΔΙΕΘΝΕΣ
21/03/2020 10:43 EET | Updated 21/03/2020 23:07 EET

Κορονοϊός: Χωρίς φως στην άκρη του τούνελ η Ιταλία - Ρεκόρ νέων κρουσμάτων και ασθενών και στην Ισπανία

Γερμανία και ΗΠΑ ακολουθούν τη χώρα της Ιβηρικής σε αριθμό ασθενών αλλά με σημαντικά χαμηλότερο αριθμό νεκρών.

Guglielmo Mangiapane / Reuters

Χωρίς να μπορεί να διακρίνει φως στη άκρη του τούνελ, συνεχίζεται να πορεύεται μέσα στο σκοτάδι η Ιταλία αφού κάθε 24ωρο που περνά μοιάζει να είναι χειρότερο από το αμέσως προηγούμενο. Τις τρεις τελευταίες ημέρες το ένα αρνητικό ρεκόρ με νέους νεκρούς και νέα κρούσματα σπάει το άλλο και χώρα βυθίζεται όλο και πιο βαθεία στο πένθος, τον φόβο και την δικαιολογημένη απόγνωση. 

Την ίδια ώρα ανησυχητική είναι και η κατάσταση στην Ισπανία όπου επίσης καταγράφονται αυξητικές τάσεις στους αριθμούς των θανάτων που πλέον ξεπέρασαν τους 1.000 αλλά και των νέων κρουσμάτων που αναφέρονται. Στη δε Γερμανία αν και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ υψηλός, σχεδόν όσο της Ισπανίας, η χώρα συνεχίζει να καταγράφει έναν εξαιρετικά χαμηλό αριθμό θανάτων, πάντα σε σύγκριση με τη χώρα της Ιβηρικής. 

 

Στο μεταξύ για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στην Κίνα δεν αναφέρθηκε κανένα νέο εγχώριο κρούσμα ωστόσο οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν 41 επιπλέον περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι εισήλθαν στη χώρα. Συνολικά, ο αριθμός των «εισαγόμενων» κρουσμάτων από το εξωτερικό ανέρχεται πλέον σε 269. Για να αποφευχθεί μια εκ νέου εξάπλωση του ιού, που έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό οι αρχές επιβάλλουν πλέον να μπουν σε καραντίνα όλοι όσοι φτάνουν στο κινεζικό έδαφος.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ιός έχει εξαπλωθεί πλέον σε 186 χώρες ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσεις τους 11.876, των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τα 285.773 ενώ 93.584 ασθενείς έχουν αναρρώσει.

Κορονοϊός: Πόσο κοντά είμαστε σε εμβόλιο ή φάρμακο;

Φινλανδία κατά ΠΟΥ: Δεν κατανοεί τι συμβαίνει όταν ζητά εξετάσεις όλων των ύποπτων κρουσμάτων

Τσιόδρας: Ακριβής εικόνα της επιδημίας σε δύο εβδομάδες

www.worldometers.info
www.worldometers.info

 

Ιταλία

Ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία του κορονοϊού στην Ιταλία αυξήθηκε κατά 793 για να ανέλθει συνολικά στους 4.825, ανακοίνωσαν σήμερα, Σάββατο αξιωματούχοι μια αύξηση 19,6%, μακράν η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση σε απόλυτες τιμές μετά την εμφάνιση του Covid-19 πριν από ένα μήνα.

Την Πέμπτη, η Ιταλία ξεπέρασε την Κίνα σε αριθμό θανάτων, καθώς η ευρωπαϊκή χώρα κατέγραψε τους περισσότερους θανάτους από τον πολύ μεταδοτικό ιό.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ιταλία αυξήθηκε σε 53.578 από 47.021 που ήταν προηγουμένως, μια αύξηση 13,9%, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Η βόρεια περιοχή της Λομβαρδίας, που πλήττεται περισσότερο, παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση, με 3.095 θανάτους και 25.515 κρούσματα.

Από εκείνους που είχαν αρχικά μολυνθεί σε εθνικό επίπεδο, 6.072 ανάρρωσαν πλήρως το Σάββατο, σε σχέση με 5.129 χθες, Παρασκευή. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 2.857 ασθενείς σε σχέση με 2.655 ασθενείς που ήταν χθες.

Από σήμερα Σάββατο αναμένεται να τεθούν σε ισχύ αυστηρότερα μέτρα σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών και της λειτουργίας των καταστημάτων, τα οποία θα  ανακοινωθούν από τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Σύνολο: 4.825 νεκροί, 53.578 ασθενείς.

Ξέχασαν τους ηλικιωμένους; Αύξηση των θανάτων σε γηροκομεία της Ιταλίας-Φόβοι πως συνδέονται με τον κορονοϊο

Βίντεο-οδοιπορικό της φρίκης του κορονοϊού σε νοσοκομείο του Μπέργκαμο

Ισπανία

Η Ισπανία διέθεσε νέους πόρους στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία σκότωσε 32% περισσότερους ανθρώπους το τελευταίο 24ωρο. Οι αρχές ενισχύουν τον έλεγχο των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβάλει στους πολίτες.

Εκατοντάδες χιλιάδες χειρουργικές μάσκες διανεμήθηκαν, νέα ξενοδοχεία μετατράπηκαν σε νοσοκομεία για την υποδοχή ασθενών και εκατοντάδες χιλιάδες διαγνωστικά τεστ αναμένονται για να αυξήσουν τη δυνατότητα ελέγχου των ύποπτων κρουσμάτων.

Σήμερα καταγράφηκαν 1.326 θάνατοι, σημειώνοντας αύξηση 32% σε σχέση με χθες, Παρασκευή.

″Τα κρούσματα αυξάνονται και θα συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες ημέρες”, προειδοποίησε η Μαρία Χοσέ Σιέρα, αξιωματούχος του Κέντρου Προειδοποίησης και Εκτάκτων Υγειονομικών Καταστάσεων σε συνέντευξη Τύπου. ″Κανείς δεν ξέρει” πότε θα κορυφωθεί η επιδημία στη χώρα, τόνισε. 

Ο αριθμός των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα αυξήθηκε σχεδόν κατά 25% από χθες, περνώντας από τα 19.980 κρούσματα στα 24.926, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Η θνησιμότητα φτάνει το 5,3% των κρουσμάτων, με μέγιστο ποσοστό 9% στην περιοχή της Μαδρίτης, την πλέον πληγείσα με το 60% των θανάτων.

Η χώρα είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη εστία εξάπλωσης του ιού στον κόσμο (εξαιρουμένης της Κίνας) με πρώτη πάντα την Ιταλία. Την Παρασκευή καταγράφηκε επίσης ρεκόρ θανάτων και νέων ασθενών αφού έφτασαν τους 262 και  3.949 αντίστοιχα και σήμερα 233 και 3.355 αντίστοιχα

Σύνολο: 1.326 νεκροί, 24.926 ασθενείς.

Ιραν

Η χώρα αν και ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη εστία εξάπλωσης του ιού μετά την Ιταλία έχει περάσει στην 3η θέση αν και όχι τόσο επειδή παρατηρείται σοβαρη μείωση των κρουσμάτων αλλά  κυρίως επειδή σε άλλες χώρες καταγράφεται μεγάλη, απότομη έξαρση. Σήμερα αναφέρθηκαν 123  νέοι θάνατοι και 966 νέα κρούσματα. Επίσης αν και παρουσιάζει περίπου ίδιο αριθμό κρουσμάτων με ΗΠΑ και Γερμανία έχει πολλαπλάσιο αριθμό θυμάτων. 

Σύνολο: 1.556 νεκροί, 20.142 ασθενείς. 

Γερμανία

Ρεκόρ νέων κρουσμάτων την Παρασκευή με 4.528 σε ένα 24ωρο αλλά και ρεκόρ θανάτων με 24 νέους ενώ πριν λίγο ανακοινώθηκαν ακόμη τέσσερις θάνατοι και 733 νέοι ασθενείς. Ωστόσο αν και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων πλησιάζει αυτόν της Ισπανίας ο αριθμός των  νεκρών είναι συντριπτικά μικρότερος. 

Σύνολο: 72 νεκροί, 20.81 ασθενείς.

ΗΠΑ 

Αναφέρθηκαν 19 νέοι θάνατοι και 391 νέα κρούσματα ενώ οι Πολιτείες Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον και Καλιφόρνια παρουσιάζουν την μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού. 

Σύνολο: 275 νεκροί, 19.774 ασθενείς. 

Χωρίς τρεχούμενο νερό και λεφτά για σαπούνι θα παλέψουν τον κορονοϊό οι φτωχοί στην Αϊτή

Οι νέοι δεν πρέπει να υποτιμούν τον κορονοϊό - Ενας στους πέντε νοσεί σοβαρά

Γαλλία

Η Γαλλία κατέγραψε 112 θανάτους από τον κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο και πλέον ανέρχεται σε 562 ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την επιδημία, ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο το υπουργείο Υγείας.

Υπήρξαν 14.459 επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με το υπουργείο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, 6.172 άρρωστοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, εκ των οποίων σχεδόν 1.525 είναι σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Οι μισοί από τους βαριά νοσούντες είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών.

″Εξελισσόμαστε γρήγορα προς μια γενικευμένη επιδημία στην επικράτειά μας”, υπογράμμισε η γενική διεύθυνση της Υγείας ενημερώνοντας για την κατάσταση, και κάλεσε τους πολίτες ”να τηρούν αυστηρά τις οδηγίες περί περιορισμού και τα μέτρα προστασίας”, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών και η διατήρηση ελάχιστης απόστασης ενός μέτρου μεταξύ των ανθρώπων

Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν λιγότερα κρούσματα και συγκεκριμένα 1.617 και λιγότεροι θάνατοι αφού ανήλθαν σε 78. 

Σύνολο: 562 νεκροί, 14.459 ασθενείς. 

Νότια Κορέα 

Ανακοίνωσε 147 νέα κρούσματα και ακόμη οκτώ θανάτους. Οι νέοι ασθενείς μέσα σε ένα 24ωρο αυξήθηκαν και πάλι μετά την καταγραφή μιας σημαντικής επιβράδυνσης της εξάπλωσης της πανδημίας.

Σύνολο: 102 νεκροί, 8.799 ασθενείς. 

Ελβετία

Η Ελβετία ανέφερε το Σάββατο 6,100 περιστατικά μόλυνσης από τον COVID-19.

Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 25% σε σύγκριση με τον αριθμό των περιστατικών που είχε ανακοινωθεί χθες, Παρασκευή ενώ έχουν αναφερθεί 56 θάνατοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Τα νοσοκομεία που βρίσκονται στα σύνορα με την Ιταλία στο καντόνι του Τιτσίνο αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση.

«Η κατάσταση στο Τιτσίνο είναι πολύ έντονη» δήλωσε ο Ντάνιελ Κοτς υπεύθυνος επικοινωνίας του Ομοσπονδιακού Γραφείου Υγείας.

Ωστόσο, οι υπηρεσίες υγείας γνωστοποίησαν ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά νοσοκομειακά κρεβάτια στο Τιτσίνο.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση αναφέρθηκαν περισσότερα από 1.200 περιστατικά μέσα σε μία ημέρα, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 13 από χθες.

Σύνολο: 56 νεκροί, 6.000 ασθενείς. 

Ηνωμένο Βασίλειο

Άλλοι 53 άνθρωποι που είχαν διαγνωστεί με κορονοϊό έχασαν τη ζωή τους στη Βρετανία, αυξάνοντας σε 220 τον συνολικό αριθμό των θανάτων στη χώρα, ανακοίνωσε το Σάββατο το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Οι ασθενείς που κατέληξαν ήταν ηλικίας μεταξύ 41 και 94 ετών και όλοι τους είχαν υποκείμενα νοσήματα.

Η δε κυβέρνηση Τζόνσον, που αρχικά ακολούθησε διαφορετική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού για την οποία και επικρίθηκε σκληρά, αλλάζει στάση και λαμβάνει καθημερινά περισσότερα  περιοριστικά μέτρα. Έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη και των τεσσάρων Εθνών του Ηνωμένου Βασιλείου, κλείνουν επιπλέον, νυχτερινά κέντρα, θέατρα, γυμναστήρια, κινηματογράφοι και κέντρα αναψυχής.

Η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε το Σάββατο τους πολίτες της να συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα, όταν κάνουν ψώνια για τη διατροφή τους, αλλά και να σταματήσουν να συγκεντρώνουν αποθέματα, ώστε να υπάρχουν αρκετά και απαραίτητα είδη για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, που δίνουν τη μάχη, για να μην εξαπλωθεί ο κορονοϊός.

«Να είστε υπεύθυνοι όταν κάνετε τα ψώνια σας και να σκέφτεστε και τους άλλους» παρότρυνε τους Βρετανούς, ο αρμόδιος υπουργός. Η προσλαμβάνει το πρώην εκτελεστικό στέλεχος της Nestle Κρις Τιας για την επίβλεψη «της αίθουσας επιχειρήσεων» που έχει στηθεί για να διασφαλιστεί η διατροφική ασφάλεια της Βρετανίας, καθώς η κρίση του κορονοϊου βαθαίνει

Σύνολο: 220 νεκροί, 3.983 ασθενείς. 

Ιρλανδία

Τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ιρλανδία αυξήθηκαν κατά 102, και ανέρχονται σε 785 συνολικά, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

H χώρα έχει καταγράψει τρεις θανάτους από την ασθένεια Covid-19.

Σύνολο: 3 νεκροί, 786 ασθενείς

Αίγυπτος

Δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από χθες μέχρι από τον φονικό κορονοϊό στην Αίγυπτο, ανεβάζοντας σε 10 τον συνολικό αριθμό των νεκρών.

Κατά το ίδιο 24ωρο, επιβεβαιώθηκαν άλλα 9 κρούσματα, με αποτέλεσμα να υπολογίζονται στα 294 κρούσματα σε όλη τη χώρα.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, 73 από τους ασθενείς φαίνεται πλέον να έχουν θεραπευτεί.

Σύνολο: 10 νεκροί, 294 ασθενείς

Σερβία

Είκοσι δύο νέα κρούσματα κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν στην Σερβία από σήμερα, Σάββατο το πρωί μέχρι τις 18:00 το απόγευμα, ανεβάζοντας σε 171 τον συνολικό αριθμό των προσβληθέντων από τον Covid-19.

Ο πρόεδρος της δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανήγγειλε την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων από αύριο. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας θα αρχίσει να ισχύει, αντί για τις 20.00 το βράδυ που είναι σήμερα, στις 17:00 το απόγευμα και θα διαρκεί έως τις 5.00 το πρωί. Επίσης από αύριο δεν θα επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών κέντρων, των εστιατορίων και των καφετεριών. Θα επιτρέπεται μόνο η διανομή κατ′ οίκον και η πώληση προϊόντων από θυρίδα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε επίσης ότι από την Δευτέρα οι ένοπλες δυνάμεις θα αρχίσουν να διαμορφώνουν τον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Βελιγραδίου σε ένα τεράστιο νοσοκομείο χωρητικότητας 3.000 κλινών που θα χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση που εκδηλωθεί έξαρση της νόσου και υπάρξει πληρότητα στα νοσοκομεία. Από αύριο διακόπτονται οι αστικές συγκοινωνίες σε όλες τις πόλεις της Σερβίας ενώ από εχθές διακόπηκε η συγκοινωνία των υπεραστικών λεωφορείων. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δικαιολογώντας τα μέτρα αναγκαστικής καραντίνας σε καταυλισμό για τους πολίτες της Σερβίας που επαναπατρίζονται τόνισε ότι είναι αναγκαία για να αποτραπεί η διάδοση της νόσου. Ανέφερε ότι από τις 5 Μαρτίου εισήλθαν στη χώρα, προερχόμενοι από πέντε ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον νέο ιό, 318.000 Σέρβοι.

Το βράδυ του Σαββάτου προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου αεροπλάνο που μετέφερε ομάδα Κινέζων γιατρών όπως επίσης νοσοκομειακό, φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό που έστειλε η Κίνα ανταποκρινόμενη στην έκκληση της Σερβίας για βοήθεια. Τους Κινέζους γιατρούς υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ακόμη ένα αεροπλάνο με βοήθεια φτάνει την Κυριακή στο Βελιγράδι από την Σανγκάη.

Σύνολο: 171 ασθενείς

Φινλανδία

Η Φινλανδία επιβεβαίωσε τον πρώτο θάνατο από τον κορονοϊό, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για την Υγεία και της Κοινωνικές Παροχές.

Ολλανδία

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών μόλυνσης από τον COVID-19 στην Ολλανδία αυξήθηκε κατά 637 στα 3,631 κρούσματα, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές, στην διάρκεια της σημερινής ενημέρωσής τους.

Επίσης, οι νεκροί αυξήθηκαν κατά 30.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων στην Ολλανδία έφτασε στους 136, με τα θύματα να είναι ηλικίας μεταξύ 63 και 95 ετών.

Σύνολο: 30 νεκροί, 3.631

Αγκόλα

Προστέθηκε στη  λίστα των χωρών στις οποίες έχει εμφανιστεί ο ιός καθώς το υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε σήμερα τα δύο πρώτα περιστατικά. 

Τουρκία

Ο αριθμός των θανάτων από τον κορονοϊό στην Τουρκία ανήλθε το Σάββατο στους 12, αυξάνοντας σε 21 τον συνολικό αριθμό των νεκρών από την επιδημία. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 277, τα οποία πλέον ανέρχονται σε 947 συνολικά, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας.

Συνολικά έγιναν 2.953 διαγνωστικά τεστ τις προηγούμενες 24 ώρες, πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.

Μετά την αναφορά για πέντε νέους θανάτους σε μία ημέρα, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέστησε ξανά σε αυστηρό τόνο σε όλους τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και μάλιστα μέσω Twitter ενώ ηχογράφησε μήνυμα που θα μεταδίδεται από όλους τους παρόχους τηλεπικοινωνίας στη χώρα και θα σταλεί σε όλους τους συνδρομητές πάνω από 50 ετών, οι οποίοι θα λάβουν αυτόματο τηλεφωνικό μήνυμα από σήμερα, Σάββατο. 

Επιπλέον, η κυβέρνηση της Τουρκίας επέβαλε μερική απαγόρευση της κυκλοφορίας για τους πολίτες ηλικίας άνω των 65 ετών και για τα άτομα με χρόνιες ασθένειες. Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα, στο πλαίσιο των μέτρων κατά της επιδημίας του κορονοϊού. Λεπτομέρειες σχετικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ανακοινωθούν αργότερα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Νωρίτερα η Τουρκία ανέστειλε τις πτήσεις με 46 ακόμη χώρες και απαγόρευσε τα πικνίκ και τα μπάρμπεκιου, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων σχεδόν διπλασιάζεται καθημερινά επί μια εβδομάδα.

 

Η Τουρκία παραγγέλνει επίσης διαγνωστικά κιτ από τη Κίνα ενώ τη Δευτέρα αναμένεται η παράδοση του πρώτη φορτίου ενώ το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι όλα τα νοσοκομεία της χώρας δημόσια και ιδιωτικά μετατρέπονται σε «πανδημικά νοσοκομεία» δηλαδή νοσοκομεία αναφοράς λόγω κορονοϊού. 

Σύνολο: 21 νεκροί, 947 ασθενείς.

Corriere della Sera: Η Τουρκία μπλοκάρει 200.000 μάσκες που προορίζονται για την Ιταλία

Παραγουάη 

Ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο από από κορονοϊό ενώ η χώρα έχουν καταγράψει μόλις 18 κρούσματα συνολικά.

Στη χώρα έχουν ανασταλεί οι  πτήσεις από και προς Ευρώπη και έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας καθημερινά από τις 20:00 το βράδυ μέχρι τις 04:00 τα ξημερώματα. Σχολεία και πανεπιστήμια της χώρας είναι κλειστά και οι πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις απαγορεύονται.

Σιγκαπούρη 

Τους πρώτους θανάτους ανακοίνωσε σήμερα η Σιγκαπούρη. Οι δύο ασθενείς που πέθαναν ήταν μια 75χρονη γυναίκα από την Σιγκαπούρη και ένας 64χρονος Ινδονήσιος άνδρας, ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, που έχει λάβει επαίνους για τα αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης του ιού, έχει επιβεβαιώσει 385 κρούσματα του ιού και είχε μέχρι χθες κατορθώσει να αποφύγει θανάτους.

Κολομβία

Επιβάλει πανεθνική καραντίνα από την Τρίτη το βράδυ, όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευή ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε. Η καραντίνα θα διαρκέσει 19 ημέρες, έως τις 13 Απριλίου. Στη χώρα έχουν καταγραφεί 158 επιβεβαιωμένα κρούσματα. 

Κούβα

Ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας Κανέλ ανακοίνωσε το κλείσιμο των συνόρων της μετά και τον τελευταίο απολογισμό με τα 21 κρούσματα και τον έναν νεκρό Ιταλό τουρίστα. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ την Τρίτη και για διάστημα 30 ημερών, με την έξοδο από την χώρα να παραμένει δυνατή, αλλά μόνο για τους περίπου 60.000 τουρίστες που βρίσκονται στην Κούβα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 5.000 Γάλλων.

Επίσης σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία στο νησί θα κλείσουν, κάτι που είναι πρωτοφανής για την Κούβα που μέχρι τώρα προσπαθούσε να κρατήσει όρθια την βαριά βιομηχανία της που δεν είναι άλλη από τον τουρισμό. 

Αυστρία

Με 2.814, έως το απόγευμα του Σαββάτου, επίσημα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, η εξέλιξη στην Αυστρία παραμένει σταθερή, σύμφωνα με αποψινές εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας στη Βιέννη, ενώ ο ίδιος ο υπουργός Ρούντολφ ’Ανσομπερ θεωρεί ότι ”την ερχόμενη εβδομάδα πρέπει να υποχωρήσει σαφώς περισσότερο” και παραπέμπει ταυτόχρονα στη σημαντική αύξηση των διενεργούμενων τεστ.

Έως σήμερα, Σάββατο, έχουν διενεργηθεί συνολικά 18.545 τεστ διάγνωσης της νόσου, μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο έχουν γίνει 2.932, που ήταν αριθμός-ρεκόρ επισήμων τεστ, οι νέοι νοσούντες σε αυτό το διάστημα αυξήθηκαν κατά 20%, στο ίδιο ποσοστό όσο και την προηγούμενη ημέρα, ενώ οκτώ είναι μέχρι σήμερα ο συνολικός αριθμός θανάτων στην Αυστρία από τον κορονοϊό.

Τα περισσότερα από το σύνολο των 2.814 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, συγκεκριμένα 575, υπάρχουν στο ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου που συνορεύει με την Ιταλία και στο οποίο όλοι οι 279 δήμοι και κοινότητες του έχουν τεθεί εδώ και τρεις ημέρες σε συνολική καραντίνα.

Ακολουθούν, σε αριθμό κρουσμάτων, τα ομόσπονδα κρατίδια : ’Ανω Αυστρία με 548 κρούσματα, Κάτω Αυστρία (394), Στυρία (388), Βιέννη (359), Φόραλμπεργκ (228), Σάλτσμπουργκ (185), Καρινθία (83) και Μπούργκενλαντ (54).

Στις δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας Ρούντολφ ’Ανσομπερ παρέπεμψε, σε σχέση με τη διενέργεια του τεστ για κορονοϊό, στα κριτήρια : σαφή συμπτώματα και σχέση με μία περιοχή κινδύνου ή στενή επαφή με ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα, ή η απόφαση ενός γιατρού για την διενέργεια του τεστ, ενώ, θα πρέπει, όπως τόνισε, να αυξηθούν τα τεστ στο υγειονομικό προσωπικό.

Σύνολο: 2.814 ασθενείς

Ιορδανία

Σειρήνες ήχησαν στην Ιορδανία κατά την έναρξη της ισχύος απαγόρευσης κυκλοφορίας σε πανεθνικό επίπεδο, με την οποία περιορίζεται επ′ αόριστον η μεταίνηση των 10 εκατομμυρίων κατοίκων της με στόχο την καταπολέμηση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού. Σε οποιονδήποτε παραβιάσει την απαγόρευση κυκλοφορίας, με την οποία περιορίζεται σοβαρά η μετακίνηση των πολιτών, πέραν εκτάκτων αναγκών και βασικών υπηρεσιών, θα επιβάλλεται φυλάκιση έως και ενός έτους, σύμφωνα με τον στρατό.