ΔΙΕΘΝΕΣ
18/03/2020 13:52 EET | Updated 18/03/2020 14:00 EET

Ιταλία: Ανοιχτό ενδεχόμενο παράτασης του περιορισμού κατ' οίκον ή για άλλα «άκαμπτα» μέτρα

...και πέρα από τις 3 Απριλίου.

Laura Lezza via Getty Images
Πίζα, 11 Μαρτίου. Ουρά έξω από σούπερ μάρκετ, στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού. (Photo by Laura Lezza/Getty Images)

Ο άνευ προηγουμένου περιορισμός της κυκλοφορίας που επιβλήθηκε στους Ιταλούς την περασμένη εβδομάδα για να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού μπορεί να παραταθεί εάν η εμφάνιση νέων κρουσμάτων δεν επιβραδύνεται, ανέφεραν αξιωματούχοι (Τετάρτη 18 Μαρτίου).

Η κυβέρνηση διέταξε να κλείσουν τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα περισσότερα καταστήματα μέχρι τις 25 Μαρτίου. Επιπλέον, έκλεισε τα σχολεία και τα πανεπιστήμια και είπε σε όλους να μένουν στο σπίτι, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθούν, μέχρι τις 3 Απριλίου 

NurPhoto via Getty Images
17 Μαρτίου 2020. Ο καθεδρικός ναός στο Μιλάνο έρημος λόγω κορονοϊού... (Photo by Fabrizio Di Nucci/NurPhoto via Getty Images)

Ακόμα και μετά την αύξηση των περιοριστικών μέτρων στις 12 Μαρτίου, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων υπερδιπλασιάστηκε στην Ιταλία, φτάνοντας στα 31.506. Ο αριθμός των θανάτων έχει τριπλασιαστεί, φτάνοντας στους 2.503.

«Δεν ξέρω αν τα μέτρα θα παραταθούν πέρα ​​από τις 3 Απριλίου. Θα αποφασίσουμε με βάση τους αριθμούς και τα γεγονότα, δεν θα το αποκλείσω, θα δούμε τις επόμενες μέρες», δήλωσε η υπουργός Υποδομών Πάολα ντε Μικέλι.

ASSOCIATED PRESS
12 Mαρτίου 2020. Στο Κοντόνιο της Ιταλίας κατεγράφη το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ιταλία. Οι Ιταλοί είναι πλέον κλεισμένοι στα σπίτια τους και το χωριό δίνει το παράδειγμα...στο επίκεντρο της «κόκκινης ζώνης» του ιταλικού βορρά. (AP Photo/Antonio Calanni)

Ο επικεφαλής του τομέα δημόσιας υγείας στη βόρεια περιοχή της Λομβαρδίας, όπου εντοπίζεται το επίκεντρο της εξάπλωσης κορονοϊού, δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστούν ακόμα σκληρότερα μέτρα για να σταματήσει η αυξητική τάση των κρουσμάτων.

«Είτε η καμπύλη μειώνεται από την Κυριακή - είτε θα πρέπει πιθανότατα να εξετάσουμε ακόμη πιο άκαμπτα μέτρα», δήλωσε ο Τζούλιο Γκαλέρα. 

Η Λομβαρδία έχει ήδη διαμηνύσει ότι τάσσεται υπέρ του κλεισίματος όλων των επιχειρήσεων, περιλαμβανομένης της βιομηχανικής παραγωγής, καθώς και να ακινητοποιήσει τα συστήματα δημόσιας συγκοινωνίας, ώστε να αντιμετωπίσει την πανδημία.