ΚΟΙΝΩΝΙΑ
13/03/2020 14:22 EET | Updated 13/03/2020 14:56 EET

Κορονοϊός και δημόσιες υπηρεσίες: Πού και ποια έκτακτα μέτρα προβλέπονται

Η ΟΤΟΕ, μέσω της HuffPost, ζητά μέτρα και για τις τράπεζες. Τι ισχύει για τους Δήμους.

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Δυνατότητες για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του δημοσίου δίνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τον περιορισμό της εξάπλωσης το νέου κορονοϊού. Η ΠΝΠ δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση για λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών με προσωπικό ασφαλείας και με μειωμένο ωράριο, ειδικά όταν πρόκειται για υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού.

Ολόκληρη η ΠΝΠ 

Για την ώρα ωστόσο, σύμφωνα με επικοινωνία της HuffPost Greece με το υπουργείο Εσωτερικών, οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν κανονικά.

Δικαστήρια

Το ίδιο δεν ισχύει για τα δικαστήρια, που ήδη ανακοινώθηκε η αναστολή λειτουργίας τους, των Εισαγγελιών, καθώς και η αναστολή της διεξαγωγής πλειστηριασμών για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.

Ωστόσο, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητά πέντε πρόσθετα μέτρα στα δικαστήρια σχετικά με τον κορονοϊό 

1. Την αναστολή της εκδίκασης των υποθέσεων των ασφαλιστικών μέτρων συμπεριλαμβανομένων των συναινετικών προσημειώσεων.

2. Η συζήτηση των αιτήσεων προσωρινής διαταγής να γίνεται μόνο για τις εξαιρετικά επείγουσες κατά την εκτίμηση του διευθύνοντος το κάθε δικαστήριο.

3. Κατά τη συζήτηση των ποινικών δικών (πλημμελημάτων και κακουργημάτων) παρατηρήθηκε το φαινόμενο της προσέλευσης στα δικαστήρια μαρτύρων και κατηγορουμένων που δεν γνώριζαν -γεγονός αναμενόμενο- τον χρόνο της παραγραφής του αδικήματος για το οποίο κλήθηκαν να παραστούν. Θεωρούμε αναγκαία την γενική αναστολή της εκδίκασης όλων των ποινικών υποθέσεων για το διάστημα από 13-3-2020 έως και 27-3-2020, με εξαίρεση την εκδίκαση κακουργημάτων για τους προσωρινά κρατούμενους κατηγορουμένους των οποίων συμπληρώνεται το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης.

4. Να διενεργούνται μόνο οι εξαιρετικά επείγουσες πράξεις της προανάκρισης και της κύριας ανάκρισης κατά την κρίση του προανακριτικού υπαλλήλου ή του ανακριτή αντίστοιχα,

5. Να ανασταλούν ρητά οι καταθέσεις δικογράφων και η διεξαγωγή των ενόρκων βεβαιώσεων.

Η ΟΤΟΕ ζητά μέτρα και για τις τράπεζες

Για την ώρα, δεν υπάρχει ειδική μέριμνα για τις τράπεζες, πέρα από τη γενική ρύθμιση για την

ειδική γονεϊκή άδεια που προβλέπεται λόγω του κλεισίματος των σχολείων.

Όπως λέει στη HuffPost Greece o Αντιπρόεδρος ΟΤΟΕ, Σωτήρης Σαξώνης, για τους υπαλλήλους που αν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, οι τράπεζες ήρθαν σε συνεννόηση με την ΟΤΟΕ και μένει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στους χώρους όπου συνωστίζονται άνθρωποι, δηλαδή η εξυπηρέτηση κοινού.

«Η ΟΤΟΕ ζητάει να ληφθούν εγκαίρως μέτρα και όχι αφού ανακύψουν προβλήματα ή κίνδυνοι. Η νομοθετική πρόβλεψη για εργασία από το σπίτι είναι θετική, αλλά απαιτείται χρόνος και τεχνικές υποδομές. Η ΟΤΟΕ τονίζει ότι πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψιν οι ειδικοί και οι διοικήσεις των τραπεζών οφείλουν να ενεργήσουν πολύ γρήγορα. Να παρθούν άμεσα αποφάσεις. Δεν προχωρά η λήψη αποφάσεων όσο γρήγορα απαιτούν οι συνθήκες. Τα καταστήματα να είναι ανοιχτά μεν, αλλά σε ένα χώρο 100 τμ δεν μπορούν να μαζεύονται 70 άνθρωποι. Να τελειώνει ο ένας για να ακολουθεί ο επόμενος. Είναι καλύτερα δέκα λεπτά στον ήλιο, παρά να ανταλλάσσουμε μικρόβια άθελά μας» αναφέρει ο κ. Σαξώνης.

Δημόσιο

Όσον αφορά στο δημόσιο η ΠΝΔ αναφέρει ότι οι δημόσιες υπηρεσίες σε «περίπτωση επιτακτικής ανάγκης» θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας και με μειωμένο ωράριο.

Ειδικότερα, για τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως αναφέρεται στην ΠΝΠ,  «σε περίπτωση επιτακτικής ανάγκης, κατά την οποία πρέπει να ανασταλεί ή να περιοριστεί η λειτουργία δημόσιας υπηρεσίας, δύναται, κατά την κρίση του οικείου Υπουργού ή του αρμόδιου οργάνου διοίκησης του φορέα, να προσδιορίζεται ο αριθμός των υπαλλήλων που πρέπει να παρίστανται καθημερινά στην υπηρεσία, με δυνατότητα εκ περιτροπής εργασίας ή και με τον ορισμό κατ’ εξαίρεση προσωπικού ασφαλείας. Στην περίπτωση αυτή λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να εξασφαλίζεται, ανάλογα με τη φύση του αντικειμένου της υπηρεσίας, η δυνατότητα εξ αποστάσεως παροχής εργασίας με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων.

Επίσης, προβλέπεται ο «περιορισμός των ωρών εισόδου κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες έως και κατά 50% για συγκεκριμένο διάστημα που ορίζεται στην εν λόγω απόφαση».

Η άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς με παιδιά στο σχολείο ισχύει κανονικά και για τους υπαλλήλους του δημοσίου. Επίσης, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο, αντί της χρήσης της ειδικής άδειας, οι υπάλληλοι του Δημοσίου μπορούν, κατόπιν αίτησής τους, να εργαστούν με μειωμένο ωράριο εργασίας, μέχρι και 25% ημερησίως, χωρίς ανάλογη μείωση των αποδοχών τους.

Δείτε εδώ την εγκύκλιο αναλυτικά

Άδεια ειδικού σκοπού 

Για την άδεια ειδικού σκοπού που δικαιούνται όσοι έχουν παιδιά που φοιτούν έως και στη Γ΄ Γυμνασίου, η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι υπολογίζεται ανά τετραήμερο χρήσης, οπότε και η μία εκ των τεσσάρων συνολικά ημερών απουσίας θα αποτελεί κανονική άδεια. Σε περίπτωση που χωρίς υπαιτιότητα του υπαλλήλου, ιδίως σε περίπτωση που λήξει η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων, των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, ο υπάλληλος έχει λάβει λιγότερο των τεσσάρων ημερών της άδειας ειδικού σκοπού, οπότε και δεν είναι δυνατός ο υπολογισμός ανά τετραήμερο, οι ως άνω μία έως τρεις ημέρες απουσίας αποτελούν άδεια ειδικού σκοπού.

Η άδεια αυτή δεν χορηγείται, μεταξύ άλλων, και σε περίπτωση που ένας εκ των δύο γονέων υπαλλήλων του Δημοσίου, απασχολείται σε φορέα του οποίου έχει ανασταλεί η λειτουργία (π.χ. σχολεία) και δεν απασχολείται για το λόγο αυτό σε άλλη υπηρεσία.

Σε περιπτώσεις που σύζυγος υπαλλήλου του Δημοσίου απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα και έχει τροποποιηθεί το ωράριο εργασίας ή ο τρόπος οργάνωσης του χρόνου εργασίας του, στον υπάλληλο του Δημοσίου χορηγείται υποχρεωτικά, ανεξαρτήτως της αίτησής του, η διευκόλυνση του μειωμένου ωραρίου (μέχρι 25% ημερησίως χωρίς μείωση αποδοχών). Στις περιπτώσεις αυτές η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται κατ′ εξαίρεση, μόνον εφόσον με βάση το αντικείμενο της υπηρεσίας και τα καθήκοντα που ασκεί, ο υπάλληλος δεν μπορεί να κάνει χρήση της διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου. Δεν δικαιούται να κάνει χρήση της ειδικής άδειας ο υπάλληλος του Δημοσίου, του οποίου ο/η σύζυγος εργάζεται σε επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα, της οποίας έχει ανασταλεί η λειτουργία. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει ο υπάλληλος του Δημοσίου να προσκομίζει κάθε σχετικό απαιτούμενο δικαιολογητικό από τον εργοδότη του/της συζύγου που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, ότι η εν λόγω επιχείρηση δεν τελεί σε αναστολή λειτουργίας και σε περίπτωση αδυναμίας προσκόμισης του ως άνω δικαιολογητικού, προσκομίζεται σχετική υπεύθυνη δήλωση.

Όταν ο/η σύζυγος του υπαλλήλου του Δημοσίου είναι ελεύθερος επαγγελματίας, η χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού στον υπάλληλο του Δημοσίου θα εξετάζεται κατά περίπτωση και βάσει προσκομιζόμενων από τον υπάλληλο του Δημοσίου δικαιολογητικών, από τα οποία θα αποδεικνύεται, ότι δεν είναι δυνατή η φροντίδα των τέκνων να ασκηθεί από τον σύζυγο ελεύθερο επαγγελματία, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Αν υπάλληλος του Δημοσίου απουσιάζει με οποιαδήποτε άδεια, ιδίως άδεια ανατροφής τέκνου και άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης (εξαιρείται η αναρρωτική), ο σύζυγος δεν δικαιούται να κάνει χρήση της ειδικής άδειας, αλλά την δικαιούται εάν η σύζυγος απουσιάζει με άδεια μητρότητας, λόγω κυήσεως ή λοχείας.

Σχετικά με τη χρήση της διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου, ο υπάλληλος υποχρεούται, μετά το άνοιγμα των σχολείων, να απασχοληθεί τις αντίστοιχες ώρες μείωσης του ωραρίου εργασίας, πέραν του ωραρίου του, χωρίς αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης, οπότε ο χρόνος αυτός υπολογίζεται ως πραγματική υπηρεσία. Αν ένας εκ των δύο γονέων απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα και επιλέγει τη χρήση της διευκόλυνσης εργασίας, ο υπάλληλος που απασχολείται στο Δημόσιο και επιλέγει τη χρήση της διευκόλυνσης μειωμένου ωραρίου εργασίας, μπορεί να παρέχει εργασία κατά τις ώρες που δεν εργάζεται ο γονέας που απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και σε ώρες πέραν του εκ του νόμου καθορισμένου ωραρίου των δημόσιων υπηρεσιών.

Παράδειγμα: Σε περίπτωση γονέων που είναι και οι δύο υπάλληλοι του Δημοσίου, σε υπηρεσίες που, είτε λειτουργούν σε βάρδιες, είτε όχι, και ένας εκ των δύο υποβάλλει αίτηση μειωμένης απασχόλησης κατά τις ώρες 7.00- 13.00 και ο άλλος για τις ώρες 14.00-20.00, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα φροντίδας των τέκνων τους, κατά την εφαρμογή των ανωτέρω, υποχρεωτικά η υπηρεσία θα λειτουργήσει κατά τις ως άνω απογευματινές ώρες. Το ίδιο ισχύει εάν ο ένας γονέας είναι υπάλληλος του Δημόσιου και ο άλλος εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.

Για την προστασία των υπαλλήλων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, η εγκύκλιος επισημαίνει, ότι στην περίπτωση που είναι τοποθετημένοι σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού, πρέπει υποχρεωτικά να ασκούν καθήκοντα για τα οποία δεν απαιτείται η καθημερινή επαφή με κοινό. Ως ευπαθείς ομάδες ορίζονται τα άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα (καρδιαγγειακά νοσήματα, νοσήματα του αναπνευστικού, σακχαρώδη διαβήτη) και όσοι τελούν σε ανοσοκαταστολή.

Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι

Την αναστολή λειτουργίας όλων των μουσείων, μνημείων και αρχαιολογικών χώρων έως τις 30 Μαρτίου, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής 13 Μαρτίου, το ΥΠΠΟΑ

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων όσο και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με ανακοινώσεις τους ζητούσαν από τις 11 Μαρτίου να κλείσουν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της επικράτειας για την προστασία εργαζομένων και επισκεπτών. 

Τι γίνεται στους δήμους

Ήδη κάποιοι δήμοι έχουν πάρει την απόφαση για αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας υπηρεσιών εξυπηρέτησης του κοινού, ή το μειωμένο ωράριο σε κάποιες υπηρεσίες. Γι′ αυτό παρακαλείστε να επικοινωνείτε πρώτα με την εκάστοτε υπηρεσία, πριν αποφασίσετε να την επισκεφθείτε.  

Η ΠΝΠ δίνει τη δυνατότητα η λήψη των αποφάσεων των πάσης φύσεως συλλογικών οργάνων των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και των διοικητικών συμβουλίων των εποπτευόμενων νομικών τους προσώπων μπορεί να λαμβάνει χώρα είτε διά περιφοράς , είτε διά τηλεδιάσκεψης με κάθε πρόσφορο τηλεπικοινωνιακό μέσο. 

Επίσης κατά το χρονικό διάστημα αναστολής λειτουργίας νομικών προσώπων ή υπηρεσιών των ΟΤΑ, λόγω των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, το προσωπικό τους απασχολείται σε άλλη υπηρεσία του ίδιου νομικού προσώπου με απόφαση του οικείου Προέδρου ή σε άλλη υπηρεσία του οικείου ΟΤΑ ή άλλου νομικού προσώπου αυτών, με απόφαση, κατά περίπτωση, του οικείου δημάρχου ή περιφερειάρχη.

Με την ίδια απόφαση καθορίζονται το ωράριο εργασίας του υπαλλήλου, καθώς και η τυχόν ανάθεση συναφών καθηκόντων άλλου κλάδου για την εξυπηρέτηση των υπηρεσιών. Η διάταξη της παραγράφου αυτής ισχύει αναλόγως και για τους απασχολούμενους με συμβάσεις εργασίας ορισμένου έργου ή συμβάσεις έργου.

Κατά το διάστημα λήψης των μέτρων για προμήθειες υλικού και υπηρεσιών, συναφών με την αντιμετώπιση της κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για τη λήψη μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μπορούν να αναθέτουν δημόσιες συμβάσεις προσφεύγοντας στη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση.

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των δήμων

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι όλοι οι δήμοι της χώρας ενισχύονται εκτάκτως με 10.770.000 ευρώ, για την κάλυψη άμεσων και επειγουσών αναγκών που αφορούν την προμήθεια υλικών και παροχή υπηρεσιών, προκειμένου να αποτραπεί η διάδοση του κορονοϊού.

Σχολεία - Την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ενεργοποιεί το υπουργείο Παιδείας

Όπως είναι ήδη γνωστό, κλειστά είναι όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τουλάχιστον μέχρι τις 24 Μαρτίου.  

Έτσι, το υπουργείο Παιδείας ενεργοποιεί την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Όσον αφορά στα σχολεία, προτεραιότητα θα δοθεί στην υλοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας στη Γ′ λυκείου, ενώ για τα πανεπιστήμια, πέραν των υφιστάμενων εργαλείων που διαθέτουν, παρέχονται δωρεάν προς το υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς του τρεις πλατφόρμες από τις εταιρείες CISCO, Google και Microsoft.

Διαβάστε αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνησης.

Τι προβλέπει το σχέδιο της ΓΓΠΠ για τον κορονοϊό

Τρία κέντρα επιχειρήσεων αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία για τον συντονισμό των δράσεων με στόχο την αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης του κορονοϊού όπως διαμορφώνεται, πιθανόν και μέσα στη διάρκεια της μέρας, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που ανέλαβε πλέον τη διαχείριση με εντολή πρωθυπουργού και μετά την ενεργοποίηση του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων.

Παράλληλα, μελετάται -αλλά μέχρι και πριν από λίγο δεν είχε οριστικοποιηθεί- η δημιουργία και ενός τέταρτου εποπτικού κέντρου στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου θα παρακολουθούν όλες τις εξελίξεις και θα προΐσταται στον συντονισμό ο γγ Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσία και του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Τα τρία βασικά, κέντρα που προβλέπει το σχέδιο είναι τα εξής:

Ένα κεντρικό κέντρο «ιχνηλάτησης» στον 2ο όροφο της ΓΑΔΑ και ένα εφεδρικό κέντρο «ιχνηλάτησης» στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής (ΕΣΚΕ) στο Χαλάνδρι και ένα «κέντρο ενημέρωσης» επίσης στο ΕΣΚΕ της Πυροσβεστικής.

Για το εποπτικό κέντρο στο υπουργείο έγινε μια πρώτη έρευνα χτες από τον κ. Χαρδαλιά για τον χώρο που θα στηθεί, αλλά δεν κατέληξε ακόμα στην τελική απόφαση.

 Τα δύο κέντρα ιχνηλάτησης θα στελεχωθούν από περίπου 150 αστυνομικούς και πυροσβέστες που έχουν εκπαιδευτεί, ενώ το κέντρο ενημέρωσης με 70 πυροσβέστες.

Αναστολή της δια ζώσης εξυπηρέτησης από το Γραφείο Πληροφόρησης της ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ

Στο πλαίσιο των γενικών οδηγιών που έχει εκδώσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την προστασία των πολιτών, σε σχέση με τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού COVID-19, το Γραφείο Εξυπηρέτησης Κοινού (Info Spot) της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ) αναστέλλει την δια ζώσης ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

Η τηλεφωνική και ηλεκτρονική εξυπηρέτηση θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά. Για κάθε νέα αλλαγή σε σχέση με τη λειτουργία του Γραφείου Πληροφόρησης θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή/και έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.