Κορονοϊός: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχουν καταγραφεί 7.818 επιβεβαιωμένα κρούασματα σε παγκόσμιο επίπεδο.
picture alliance via Getty Images

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού εκτός της Κίνας σε δεκάδες χώρες ανά τον πλανήτη.

Mikhail Japaridze via Getty Images

Ο Τεντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγιέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ανακοίνωσε την απόφαση αυτή μετά το πέρας της συνάντησης των μελών της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών, που συγκλήθηκε εκτάκτως για τρίτη φορά μέσα σε μία εβδομάδα.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι το ενδεχόμενο ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες τα σύστηματα υγείας των οποίων είναι πιο αδύναμα. Δεν πρόκειται για μια ψήφο περιφρόνησης προς την Κίνα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Και πρόσθεσε: «Εχω δει τις δυνατότητες (σ.σ. των Κινέζων) και πιστεύω ότι θα ελέγξουν το ξέσπασμα το συντομότερο δυνατόν».

NurPhoto via Getty Images

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχουν καταγραφεί 7.818 επιβεβαιωμένα κρούασματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Από αυτά, 7.736 βρίσκονται στην Κίνα και τα 1.370 κρίνονται σοβαρά ενώ υπάρχουν ακόμη 12.167 ύποπτες περιπτώσεις.

Μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 170 άνθρωποι.

Εκτός της Κίνας, υπάρχουν 82 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις σε τουλάχιστον 18 χώρες. Από αυτές μόνο οι 7 δεν έχουν κανένα ιστορικό επίσκεψης στην Κίνα.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό της Γουχάν μόνο στην ηπειρωτική Κίνα έχει ξεπεράσει τα άτομα που είχαν μολυνθεί με SARS παγκοσμίως κατά την επιδημία 2002-2003.

Το SARS ή σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, μόλυνε 8.098 άτομα παγκοσμίως με 774 επίσημους θανάτους.

Artyom Ivanov via Getty Images

Την Πέμπτη, εξάλλου, έγινε γνωστό πως στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης έχει τεθεί σε καραντίνα ένας μεσήλικας άνδρας, ο οποίος αποτελεί και το πρώτο ύποπτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα.

MIGUEL MEDINA via Getty Images

Την περασμένη εβδομάδα ο ΠΟΥ είχε αποφανθεί πως δεν συνέτρεχαν ακόμη οι λόγοι για την κήρυξη εκτάκτου ανάγκης σε διεθνές επίπεδο, όμως τα αυξανόμενα κρούσματα και η διάδοση του νέου φονικού ιού εκτός Κίνας σε συνδυασμό για τις ενδείξεις μετάδοσής του από άνθρωπο σε άνθρωπο, ανάγκασαν την επιστημονική κοινόιτητα να ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού.

Ωστόσο, ο ΠΟΥ επέκρινε τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στα ταξίδια και το εμπόριο.

Ο πρόεδρος της επιτροπής έκτακτης ανάγκης, καθηγητής Ντιντιέρ Χουσίν, εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το σκεπτικό πίσω από την απόφαση των χωρών που έχουν θέσει σε εφαρμογή αυτούς τους περιορισμούς.

«Δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση αλλά μια απόφαση που χρειάζεται επανεξέταση» τόνισε στη συνέντευξη Τύπου.

Ο ΠΟΥ ορίζει ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την παγκόσμια δημόσια υγεία διεθνούς ένα «μεγάλο γεγονός» που συνιστά «κίνδυνο για τη δημόσια υγεία άλλων κρατών μέσω της διεθνούς εξάπλωσης της νόσου» και «ενδεχομένως απαιτεί συντονισμένη διεθνή ανταπόκριση».

Αυτή είναι η έκτη φορά που ο ΠΟΥ κηρύσσει έκτακτη ανάγκη από το 2009. Οι προηγούμενες ήταν:

2009: Η πανδημία της γρίπης των χοίρων (Η1Ν1), η οποία σκότωσε περίπου 284.500 άτομα, αν και κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 579.000 θύματα.

2013-2016: Η επιδημία Εμπολα στη Δυτική Αφρική, η οποία οδήγησε στο θάνατο 11.300 ανθρώπων.

2014: Το ξέσπασμα της πολιομυελίτιδας, από την οποία πέθαναν 417 άνθρωποι.

2016: Ο ιός Ζίκα, ο οποίος εξαπλώθηκε σε 60 χώρες και προκάλεσε 2.300 περιπτώσεις μωρών που γεννήθηκαν με μικροκεφαλία (σ.σ. μικρότερο κεφάλι από το φυσιολογικό που μπορεί να οδηγήσει σε αναπτυξιακά προβλήματα)

2019: Η επιδημία Εμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, προκάλεσε 2.236 θανάτους.

(με πληροφορίες από Reuters, Guardian, CNN, ΑΠΕ)

Δημοφιλή