Σε καραντίνα τύπου Γουχάν η πόλη Σουλάν της Κίνας μετά την εμφάνιση κρουσμάτων κορονοϊού

Αριθμεί 700.00 κατοίκους ενώ υπάρχει ανησυχία συνολικά για την περιοχή της ΒΑ Κίνας.
Εξετάσεις για κορονοϊό στην Σουλάν (17 Μαϊου)
Εξετάσεις για κορονοϊό στην Σουλάν (17 Μαϊου)
ASSOCIATED PRESS

Οι κινεζικές αρχές έχουν ”σφραγίσει” την πόλη Σουλάν, της επαρχίας Τζιλίν, στα ΒΑ της χώρας πο αριθμεί περί τους 700.000 κατοίκους μετά από μια έξαρση κρουσμάτων κοροναϊού ενώ όπως αναφέρει ο Guardian τα μέτρα που έχουν επιβληθεί είναι παρόμοια με αυτά που είχαν εφαρμοστεί στην Γουχάν.

Όλα τα χωριά και τα συγκροτήματα κατοικιών στην πόλη ”έκλεισαν”, και μόνο ένα άτομο από κάθε νοικοκυριό επέτρεπε για δύο ώρες κάθε δεύτερη μέρα να εξέρχεται για να προμηθεύεται με είδη πρώτης ανάγκης.

Στα οικιστικά συγκροτήματα σφραγίστηκαν οι πολλαπλές είσοδοι - έξοδοι και θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο οχημάτων για έκτακτα περιστατικά ενώ απαγορεύτηκε η είσοδος μη κατοίκων και οχημάτων. Εάν υπάρξουν κρούσματα σε μια κοινότητα θα απαγορεύεται η είσοδος σε αυτή και η έξοδος από αυτή.

Η απόφαση για την επιβολή των περιορισμών ήρθαν καθώς την περασμένη εβδομάδα η πόλη αξιολογήθηκε ως ”υψηλού κινδύνου” μετά την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που συνδέονται με μια γυναίκα που δεν είχε ταξιδέψει ούτε είχε κάποια επαφή που νοσούσε.

Οι αρχές αμέσως έκλεισαν τους δημόσιους χώρους, τα σχολεία και σταμάτησαν τα δρομολόγια των δημοσίων ΜΜΜ.

Απολύμναση στους δρόμους της επαρχίας Τζιλίν (16 Μαϊου)
Απολύμναση στους δρόμους της επαρχίας Τζιλίν (16 Μαϊου)
Xinhua News Agency via Getty Images

Τη Δευτέρα όμως αποφασίστηκε η ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων και η China Daily αναφέρεται στην πόλη ως «το πιο πρόσφατο επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα».

Επίσης κάνει λόγο για εκατοντάδες ασθενείς που έχουν τεθεί σε ιατρική καραντίνα εκτιμώντας παράλληλα πως η επιστροφή στην κανονικότητα μπορεί να μην απέχει αρκετές εβδομάδες.

Σημειώνεται πως το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, που συνορεύει με τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα, προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στο Πεκίνο καθώς φαίνεται ότι έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις ”εισαγόμενων” κρουσμάτων ενώ στη συνέχεια ο ιός άρχισε να μεταδίδεται στην κοινότητα.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 34 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην επαρχία Τζιλίν.

Παρά πάντως τον υψηλό αριθμό lockcdowns που έχουν επιβληθεί εξαιτίας κάποιων δεκάδων κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί, τα κινεζικά ΜΜΜ αναφέρουν πως το Πεκίνο μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα ”εισαγόμενα” κρούσματα και πιθανότατα θα αρχίσει να ανοίγει τα σύνορα. Η χαλάρωση των μέτρων αναμένεται να ξεκινήσει όμως μετά το Συνέδριο του Κ.Κ. της Κίνας που αρχίζει την Πέμπτη.

Προετοιμασία για την διεξαγωγή μαζικών τεστ στην Τζιλίν (16 Μαϊου)
Προετοιμασία για την διεξαγωγή μαζικών τεστ στην Τζιλίν (16 Μαϊου)
Xinhua News Agency via Getty Images

Η χαλάρωση μπορεί να φορά κινέζους που φοιτούν στο εξωτερικό και θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μετά το τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς αλλά και επιχειρηματίες ( πληροφορίες αναφέρουν πως η Κίνα συζητά με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα πως συζητά το θέμα των επαγγελματικών ταξιδιών), αλλά πιθανότητα η χαλάρωση δεν αφορά μεγάλο αριθμό τουριστών σύμφωνα με στην Global Times.

Ο Ζου Ζιτζούν, ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου δήλωσε στην εφημερίδα πως η Κίνα ”μπορεί τώρα να χειριστεί επιτυχώς έναν μικρό αριθμό εισαγόμενων κρουσμάτων”.

Πάντως οι κινεζικές αρχές είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στο ενδεχόμενο εμφάνισης νέων εστιών εξάπλωσης του κορονοϊού λίγα 24ωρα πριν την έναρξη του Συνεδρίου του Κόμματος που ήταν να διεξαχθεί τον Μάρτιο και αναβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας. Φυσικά έχουν ληφθεί πρόσθετα, αυστηρά μέτρα τις συναντήσεις των αντιπροσώπων του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση βέβαια η ίδια η απόφαση για διεξαγωγή του Συνεδρίου δείχνει πως το Πεκίνο εκτιμά ότι μπορεί να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Δημοφιλή