Κορονοϊός: Ρεκόρ νέων κρουσμάτων παγκοσμίως - Η Ευρώπη ξεπέρασε την Ασία σε νεκρούς

O αριθμός των νέων θανάτων που αναφέρονται καθημερινά, σπάει εδώ και αρκετές ημέρες το ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ των προηγούμενων 24ώρων.
|
ASSOCIATED PRESS

Παγιδευμένοι στα σπίτια και υπό τον φόβο της εξάπλωση του ιού παραμένουν οι κάτοικοι των περισσότερων, αν όχι όλων πλέον, των χωρών της Ευρώπης σε πλαίσιο της κοινής αλλά και μοναχικής προσπάθειας να αναχαιτιστεί η ευρεία εξάπλωση του κορονοϊού αλλά και να δοθεί χρόνος στα εθνικά συστήματα υγείας για να κρατηθούν όρθια.

Η Ευρώπη ξεπέρασε την Ασία στον αριθμό των νεκρών λόγω του κορονοϊού, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση τα επίσημα στοιχεία.

Στις 14.00 της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) η Ευρώπη είχε τουλάχιστον 3.422 θανάτους, περισσότερους απ’ ό,τι είχε η Ασία (3.384). Η Ιταλία, η ευρωπαϊκή χώρα που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα, έχει καταγράψει έως τώρα 2.978 θανάτους.

Συνολικά έως τώρα, η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 8.092 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Με 684 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο επί συνόλου 78.766 κρουσμάτων, η Ευρώπη είναι η ήπειρος όπου η πανδημία προχωρά με τους πιο ταχείς ρυθμούς.

Την ίδια στιγμή ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως έσπασε ξεπέρασε τα 200.000.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν παγκοσμίως 817 νέοι θάνατοι (δηλαδή 817 περισσότεροι συγκριτικά με τη Δευτέρα) ενώ την Τρίτη επίσης καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έχει αναφερθεί από το ξέσπασμα της επιδημίας στην Κίνα. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 15.744 νέοι ασθενείς. Μέχρι τώρα ο υψηλότερος αριθμός ήταν 14.153 και είχε καταγραφεί στις 12 Φεβρουαρίου 2020. Σημειώνεται πως το αρνητικό ρεκόρ θανάτων που αναφέρονται σε ημερήσια βάση σπάει σχεδόν καθημερινά από τις αρχές Μαρτίου.

Ο κορονοϊός έχει πλέον εξαπλωθεί σε 170 με την Ζάμπια, το Τζιμπουντί και το Κιργιστάν να αναφέρουν τα πρώτα τους κρούσματα.

https://www.worldometers.info
https://www.worldometers.info
https://www.worldometers.info
https://www.worldometers.info
https://www.worldometers.info
https://www.worldometers.info

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαρακτήρισε τον κορονοϊό «εχθρό της ανθρωπότητας».

«Ο κορονοϊός αυτός συνιστά μια πρωτόγνωρη απειλή. Αλλά αυτό είναι και μια πρωτόγνωρη ευκαιρία να συσπειρωθούμε εναντίον ενός κοινού εχθρού, ενός εχθρού της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατά τη διάρκεια συνέντευξης μέσω διαδικτύου.

Η Σαουδική Αραβία πρότεινε τη διοργάνωση μια «εικονικής» συνόδου κορυφής των χωρών μελών της G20, των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου, την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ιταλία

Ανοδική πορεία είχε ξανά το τελευιταίο 24ωρο ο αριθμός των κρουσμάτων μετά την σχετική υποχώρηση που καταγράφηκε μια ημέρα νωρίτερα. Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν 4.207 νέα κρούσματα ενώ οι θάνατοι παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο με τις αρχές να αναφέρουν ακόμη 475.

Συνολικά: 35.713 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 2.978 νεκροί, 2.941 άτομα που ανάρρωσαν.

Στο μεταξύ οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και την καθημερινή ζωή των Ιταλών, που επιβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα ίσως παραταθούν, εάν δεν επιβραδυνθεί η εμφάνιση νέων κρουσμάτων, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να κλείσουν εστιατόρια, μπαρ και τα περισσότερα καταστήματα έως τις 25 Μαρτίου, σχολεία και πανεπιστήμια έως τις 3 Απριλίου ενώ οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν σπίτι τους.

O δε επικεφαλής των υπηρεσιών πρόνοιας στην περιοχή της Λομβαρδίας, στη βόρεια Ιταλία που είναι το επίκεντρο της επιδημίας, δήλωσε ότι ίσως χρειαστούν ακόμα αυστηρότεροι περιορισμοί για να ανακοπεί η τάση. «Είτε η καμπύλη θα υποχωρήσει έως την Κυριακή είτε πιθανόν θα πρέπει να εξετάσουμε την υιοθέτηση ακόμα πιο αυστηρών μέτρων», δήλωσε ο Τζούλιο Γκαλέρα στον τηλεοπτικό σταθμό 7 Gold.

Ιράν

Οι θάνατοι στο Ιράν ξεπέρασαν τους 1.000 και η κυβέρνηση, η οποία δεν έχει λάβει προς το παρόν κανένα μέτρο καραντίνας ή απομόνωσης των ύποπτων κρουσμάτων, υπερασπίζεται την πολιτική που ακολουθεί απέναντι στην πανδημία.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, Αλιρεζά Ραϊσί, μέσα σε διάστημα 24 ωρών καταγράφηκαν 147 θάνατοι, αριθμός ρεκόρ για τη χώρα, που είναι μία από εκείνες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον νέο κορονοϊό, μετά την Κίνα.

Με βάση τον επίσημο απολογισμό, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 17.361 και οι θάνατοι σε 1.135.

Ισπανία

Η χώρα ανέφερε 1.890 νέα κρούσματα σήμερα ενώ την Τρίτη εκτοξεύθηκε ο αριθμός των νεκρών σε 191 (αντί 48 τη Δευτέρα) και σήμερα αναφέρθηκαν άλλα 65.

Συνολικά: 13.716 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 598 νεκροί, 1,081άτομα που ανάρρωσαν.

Σαξονία, Γερμανία (18 Μαρτίου 2020).
Σαξονία, Γερμανία (18 Μαρτίου 2020).
picture alliance via Getty Images

Γερμανία

Σήμερα αναφέρθηκαν 702 κρούσματα αλλά ευτυχώς ουδείς των εκ των ασθενών δεν κατέληξε. Ωστόσο αναφέρθηκαν εννέα νεκροί την Τρίτη, δηλαδή αριθμός υπερδιπλάσιος από αυτό των προηγούμενων δύο ημερών.

Τις τελευταίες ημέρες οι αρχές έχουν να αντιμετωπίσουν-παρά τις απαγορεύσεις- «πάρτι κορονοϊού». Η αστυνομία στη Βαυαρία θα παρεμβαίνει δυναμικά, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές ενώ ο πρωθυπουργός του κρατιδίου τονίζει πως όλο αυτό δεν θα συνεχιστεί.

Συνολικά: 10.069 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 26 νεκροί, 71 άτομα που ανάρρωσαν.

Νότια Κορέα

Υπό έλεγχο φαίνεται πλέον η εξάπλωση του ιού στη χώρα μετά την έξαρση που καταγράφηκε από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου και μέχρι και πριν μία εβδομάδα περίπου. Οι αρχές ανέφεραν 93 νέα κρούσματα και άλλους τρεις θανάτους.

Συνολικά: 8.413 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 84 νεκροί, 67 άτομα που ανάρρωσαν.

Γαλλία

Σταθερά υψηλός είναι τα τελευταία 24ωρα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που αναφέρονται στη χώρα. Την Τρίτη οι αρχές κατέγραψαν ακόμη 1.097 νέα αλλά και 27 θανάτους

Συνολικά: 7.730 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 175 νεκροί, 602 άτομα που ανάρρωσαν.

ΗΠΑ

113 νέα κρούσματα αναφέρθηκαν το τελευταίο 24ωρο αλλά και επτά ακόμη νεκροί.

Συνολικά: 6.524 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 116 νεκροί, 106 άτομα που ανάρρωσαν.

Πεκίνο, Κίνα (17 Μαρτίυο 2020).
Πεκίνο, Κίνα (17 Μαρτίυο 2020).
NICOLAS ASFOURI via Getty Images

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων ΗΠΑ- Καναδά για όλες τις «μη αναγκαίες» μετακινήσεις. «Οι εμπορικές συναλλαγές δεν θα πληγούν», συμπλήρωσε.

Βρετανία

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με τον νέο κορονοϊό στη Βρετανία αυξήθηκε στους 2.626, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ο απολογισμός αυτός είναι αυξημένος κατά 676 κρούσματα, ήτοι 35% σε σύγκριση με την Τρίτη (17/3). Προς το παρόν, στη Βρετανία έχουν καταγραφεί 71 θάνατοι από τον ιό.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επιτέλους ότι αποφάσισε το κλείσιμο των σχολείων, από την Παρασκευή 20 Μαρτίου και μέχρι νεωτέρας.

Τουρκία

Τον πρώτο θάνατο ανέφεραν οι αρχές της χώρες και σύμφωνα με τον ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κότζα πρόκειται για έναν 89 άνδρα. Παράλληλα ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων υπερδιπλασιάστηκε και ανέρχεται πλέον σε 98, από 47 που ήταν την Τρίτη.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης κλείνουν τα χερσαία σύνορα προς Ελλάδα και Βουλγαρία, δηλαδή οι συνοριακές πύλες της Αδριανούπολης και του Κιρκλάρελι (Σαράντα Εκκλησιές).

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ένα πακέτο στήριξης της τουρκικής οικονομίας, ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ, καλώντας παράλληλα τους συμπολίτες του να παραμένουν στα σπίτια τους όσο το δυνατόν περισσότερο.

Κίνα

Οι υγειονομικές αρχές κατέγραψαν 13 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ αναφέρθηκαν και 11 θάνατοι, όλοι στην επαρχία Χουμπέι ενώ καθημερινά αυξάνει ο αριθμός των ασθενών που λαμβάνουν εξιτήρια από τα νοσοκομεία. Μόνο το τελεταίο 24ωρο έλαβαν εξιτήριο 922 άνθρωποι.

Συνολικά: 80.894 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 3.237 νεκροί, 69.614 άτομα που ανάρρωσαν.

Σαουδική Αραβία

Ανέστειλε για 15 ημέρες τη λειτουργία των εταιριών στον ιδιωτικό τομέα, εκτός εκείνων που προσφέρουν υπηρεσίες υγείας και των εταιρειών διάθεσης τροφίμων.

Στη χώρα έχουν αναφερθεί 171 περιστατικά μόλυνσης από τον κορονοϊό μέχρι τώρα, ενώ έχουν ληφθεί μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του.

Μεταξύ άλλων, έχουν κλείσει τα τζαμιά για τις καθημερινές προσευχές, ενώ έχει ανακοινωθεί η διεξαγωγή της συνάντησης των ηγετών της G20 την ερχόμενη εβδομάδα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ρωσία

Οι καθιερωμένες διακοπές στα σχολεία που γίνονται κατά την περίοδο της άνοιξης και οι οποίες διαρκούν μια εβδομάδα, εφέτος θα διαρκέσουν τρεις εβδομάδες από τις 23 Μαρτίου έως τις 12 Απριλίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Σεργκέι Κραφτσόφ.

Οι αρχές της Μόσχας συνιστούν στους κατοίκους της ρωσικής πρωτεύουσας ηλικίας 60 ετών και άνω, να μη επισκέπτονται χώρους μαζικών συναθροίσεων και να παραμένουν στο σπίτι τους.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.