ΚΟΙΝΩΝΙΑ
05/08/2020 18:53 EEST | Updated 05/08/2020 19:24 EEST

Κορονοϊός: 124 νέα κρούσματα και ένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων.

ASSOCIATED PRESS

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζει η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, αφού για ακόμη μια ημέρα ξεπέρασε τα 120 κρούσματα.

Ειδικότερα, σήμερα, Τετάρτη ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ συνολικά 124 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τρίτη είχαν καταγραφεί 121 νέα κρούσματα. 

Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4973, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες. Τα 1349 (27.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2479 (49.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Συνολικά 13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε έναν ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο, ανεβάζοντας των αριθμό των θανάτων από κορονοϊό σε συνολικά 210. Από αυτούς οι 67 (31.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Γεωγραφική διασπορά

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής: 

-15 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

-9 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως,

-22 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

-22 στη Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων 4 αφορούν ενδονοσοκομειακή συρροή στην ουρολογική κλινική του Γ.Ν.Θ. Γεννηματάς, δύο συνδέονται με το κρούσμα στην Α′ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, ένα συνδέεται με το γάμο στους Αμπελοκήπους και άλλα 6 αναφέρουν ενδοοικογενειακή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα,

-1 στην Αρκαδία,

-1 στη Δράμα,

-2 στη Ρόδο, συνδεόμενα με τον γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης,

-18 στον Έβρο, όλα συνδεόμενα με το γάμο της Αλεξανδρούπολης,

-2 στην Ημαθία,

-8 στην Καβάλα, συνδεόμενα με το cluster στην κρεατοβιομηχανία Vikre,

-8 στη Λάρισα, από τα οποία τα έξι αφορούν σε γιατρούς από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, οι οποίοι έκαναν διακοπές στη Χαλκιδική και ένα είναι στενή επαφή τους,

-6 στη Μαγνησία, από τα οποία τα 4 συνδέονται με το cluster του στρατοπέδου του Στεφανοβίκειου στο Βόλο και το ένα  συνδέεται με το γάμο στην Αλεξανδρούπολη,

-1 στην Πιερία,

-1 στην Καστοριά,

-1 στην Κέρκυρα,

-1 στην Κοζάνη,

-1 στις Κυκλάδες,

-1 στην Πέλλα,

-2 στη Χαλκιδική,

-1 στα Χανιά.  

Ο παρακάτω χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδιού (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

ΕΟΔΥ
s