Κορονοϊός: Mπορεί η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα να σώσει τον πλανήτη;

Οι επιστήμονες παίρνουν θέση.
by Marc Guitard via Getty Images

Στην φάση κορύφωσης των περιοριστικών μέτρων (lockdown) που επιβλήθηκαν σε πολλές χώρες εξαιτίας της πανδημίας Covid-19, οι ημερήσιες παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) μειώθηκαν κατά 17% τον Απρίλιο ή κατά περίπου 17 εκατομμύρια τόνους, σε σχέση με τα μέσα επίπεδα του 2019, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2006, σύμφωνα με νέες επιστημονικές εκτιμήσεις.

Όμως η μείωση αυτή –που εκτιμάται ότι συνολικά έφθασε τους 1.048 εκατομμύρια μετρικούς τόνους CO2 στο πρώτο τετράμηνο του 2020- είναι απίθανο να διαρκέσει.

Με άλλα λόγια, μπορεί οι εκπομπές άνθρακα να μειώθηκαν σημαντικά εξαιτίας της καραντίνας, ωστόσο είναι σχεδόν απίθανο αυτό να έχει επίδραση στην κλιματική αλλαγή, όπως τουλάχιστον επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Το 2019 οι μέσες ημερήσιες εκπομπές CO2 ήταν περίπου 100 εκατομμύρια τόνοι, κυρίως λόγω καύσης ορυκτών καυσίμων και παραγωγής τσιμέντου.

Στις αρχές Απριλίου φέτος –με αποκορύφωμα στις 7 Απριλίου- οι εκπομπές είχαν μειωθεί σε 83 εκατ. τόνους τη μέρα (πτώση 17%).

Μία εκ των επικεφαλής των συγγραφέων μελέτης που πραγματοποιήθηκε ωστόσο, η Κορίν Λα Κερ, σημείωσε μιλώντας στο Sky News ότι η μείωση αυτή θα έχει μικρό αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή.

«Δυστυχώς τίποτα δεν άλλαξε γύρω μας. Έχουμε ακόμα αυτοκίνητα, βιομηχανία και πολλές πηγές μόλυνσης», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο αναγκαστικός περιορισμός που μας καθήλωσε στα σπίτια δεν είναι ο τρόπος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Χρειαζόμαστε πολύ πιο συστηματική προσπάθεια ώστε να απομακρυνθούμε από όλα τα επιβλαβή για το περιβάλλον στοιχεία», συμπλήρωσε.

Abstract Aerial Art via Getty Images

Η καθηγήτρια επισημαίνει πως για να έχει αποτέλεσμα όλο αυτό, θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο η καραντίνα για ολόκληρες δεκαετίες ώστε η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας να διατηρηθεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου και να μην σημειώσει νέα άνοδο.

«Ωστόσο δεν μπορούμε να κλειδώσουμε τον κόσμο στο σπίτι», διευκρίνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο σχολιασμός του καθηγητή Ρίτσαρντ Μπετς, επικεφαλής άλλης έρευνας για τις κλιματικές επιπτώσεις. «Εχουμε ήδη πιάσει επίπεδα ρεκόρ των τελευταίων δύο εκατομμυρίων χρόνων. Εξακολουθούμε να εκπέμπουμε διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κι αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα», είπε.

Άλλη έρευνα που εκπονήθηκε σε κεντρικό βρετανικό πανεπιστήμιο και είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, διαπίστωσε πως οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα στο Λονδίνο παρουσίασαν μείωση κατά 60% κατά την διάρκεια της καραντίνας.

Η μελέτη εστιάζει στο διάστημα από τις 23 Μαρτίου έως και την πρώτη εβδομάδα του Μάη. «Είναι απογοητευτικό. Οι άδειοι δρόμοι, οι σιωπηλοί ουρανοί, τα κλειστά καταστήματα και η καταστροφή των επιχειρήσεων έκανε ένα δώρο στο περιβάλλον», υπογράμμισε ο καθηγητής, Ντέιβ Ρέι, από το Κέντρο Καινοτομίας Άνθρακα του Εδιμβούργου.

«Η κλιματική αλλαγή ωστόσο είναι ακόμα εδώ. Παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για τον κόσμο μας τον 21ο αιώνα και τα επόμενα χρόνια θα καθορίσουν το μέλλον μας για το κλίμα για τις επόμενες γενιές», κατέληξε.

(Με πληροφορίες από Guardian, Sky News)

Δημοφιλή