ΔΙΕΘΝΕΣ
07/05/2020 10:09 EEST | Updated 07/05/2020 15:03 EEST

Ρεκόρ νέων κρουσμάτων και νεκρών στη Βραζιλία - Προσπάθεια να συνεχιστεί η ζωή στην Ιταλία

Άλλες χώρες ζουν τώρα τον μεγάλο εφιάλτη της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού. Άλλες προσπαθούν να ξυπνήσουν από αυτόν. Κοινός παρονομαστής η απώλεια, ο θρήνος, ο φόβος και η ανάγκη να γαντζωθούν στη ζωή.

MICHAEL DANTAS/AFP via Getty Images και Photo by Fabrizio Villa/Getty Images
Βραζιλία και Ιταλία. Η πρώτη μόλις τώρα βρίσκεται σε φάση κορύφωσης της επιδημίας ενώ οι κάτοικοι της Ιταλίας, μετά από τόσο θάνατο, δάκρυα και πόνο προσπαθούν να επιστρέψουν στη ζωή. 

Η εξάπλωση του κορονοϊού στον πλανήτη δεν σταματά αλλά αν και ο φόβος είναι κυρίαρχος, πολλές χώρες βρίσκονται σε διαφορετική φάση. Άλλες, έχουν αφήσει πίσω τους την μεγάλη έξαρση και έχουν επιστρέψει σε μια σχετική κανονικότητα, άλλες κάνουν τώρα τα πρώτα δειλά βήματα και κάποιες άλλες περνούν τις πιο σκοτεινές ώρες. Το μόνο σίγουρο είναι πως παρά τον τόσο θάνατο, η ζωή με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνεχίζεται. 

Η Βραζιλία όπως και η Ρωσία είναι οι δύο χώρες που τώρα διέρχονται τη φάση της κορύφωσης καταγράφοντας τις τελευταίες ημέρες ρεκόρ νέων κρουσμάτων και θανάτων ενώ στις ΗΠΑ η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Την ίδια στιγμή η Βρετανία θρηνεί έναν πολύ μεγάλο αριθμό νεκρών- έχοντας ξεπεράσει την Ιταλία που όμως έχει αρκετά υψηλότερο αριθμώ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων- ενώ Ιταλία και Ισπανία προσπαθούν να ξυπνήσουν από τον εφιάλτη, που ακόμη όμως δεν έχει περάσει οριστικά. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο σήμερα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εκτιμάται πως σε 24ωρα θα φτάσει και θα ξεπεράσει 4.000.000  αφού έχουν φτάσει τα 3.843.524. Οι νεκροί ανέρχονται σε 265.668 ενώ 1.314.586 ασθενείς κατάφεραν να αναρρώσουν ενώ από τους υπόλοιπους 48.066 είναι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.  

Δεύτερο κύμα πανδημίας: Πόσο μεγάλο θα είναι μετά την χαλάρωση των περιορισμών

ΠΟΥ: Κίνδυνος για νέο lockdown αν δεν προσέξουν οι χώρες.

Tom Williams via Getty Images
Η Ουάσιγκτον φαίνεται πως μπορεί να αναδειχθεί σε νέα μεγάλη εστία εξάπλωσης του ιού στις ΗΠΑ (G Street). 

ΗΠΑ- 74.807 νεκροί, 1.263.197 ασθενείς

Στα ύψη παραμένει ο αριθμός των νέων θυμάτων αφού το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν ακόμη 2.528 ενώ τα νέα κρούσματα, που παρουσιάζουν μια μείωση τις τελευταίες ημέρες, έφτασαν τα 25.459. Στη Νέα Υόρκη, επίκεντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ, ο αριθμός των νεκρών που καταγράφεται καθημερινά έχει μειωθεί σημαντικά, όμως έχουν εμφανιστεί άλλες εστίες, όπως για παράδειγμα στην περιοχή της πρωτεύουσας, της Ουάσινγκτον.

Πανδημία: Σχεδόν 1 στα 5 παιδιά στις ΗΠΑ δεν τρώνε όταν πεινούν - Μητέρες δηλώνουν αδυναμία να τα θρέψουν

1 στους 5 Αμερικανούς χωρίς δουλειά - Ανεργία αντίστοιχη με αυτή μετά το Κράχ του 1929

Fabrizio Villa via Getty Images
Η μερική άρση των μέτρων και προφανώς η ανάγκη για επιστροφή στην κανονικότητα και στις χαρές της ζωής, μετά από τόσο θάνατο, έφερε μια μέλλουσα νύφη σε έναν οίκο νυφικών για πρόβα, Κατάνια, Ιταλία (6 Μαϊου)

 

Ισπανία - 26.070 νεκροί, 256.855 ασθενείς

Αξιοσημείωτη αύξηση καταγράφηκε την Τετάρτη και την Πέμπτη  στον αριθμό των νέων κρουσμάτων και θανάτων αφού ανακοινώθηκαν 3.121 και 244 τη μία μέρα και 3.137 και 213 τη δεύτερη. 

Ιταλία - 29.648 νεκροί, 224.457 ασθενείς

Σημαντική αύξηση στον αριθμό των νέων θανάτων και στην Ιταλία αφού οι αρχές ανακοίνωσαν 369 και μικρότερη αύξηση στον αριθμό των ασθενών που έφτασαν τους 1.444. 

Ηνωμένο Βασίλειο - 30.076 νεκροί, 201.101 ασθενείς

Νέα μεγάλη αύξηση των ασθενών την Τετάρτη μετά από τέσσερις ημέρες καταγραφής σημαντικά μικρότερου αριθμού. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν ακόμη 6.111 ενώ σημαντικά υψηλός παραμένει και ο αριθμός των νέων θανάτων για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα μετά από μια μείωση τα προηγούμενα 24ωρα. Την Τετάρτη ανακοινώθηκαν ακόμη 649 θύματα του ιού.  

ASSOCIATED PRESS
Αποστάσεις και στη Βουλή των Κοινοτήτων, Λονδίνο, Η.Β. (6 Μαϊου)

 

Γαλλία - 25.809 νεκροί, 174.191  ασθενείς

Και στη Γαλλία καταγράφηκε νέα μεγάλη αύξηση στα αναφερόμενα νέα κρούσματα που έφτασαν τα 3.640 αν και ο αριθμός των θυμάτων την Τετάρτη παρέμεινε στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά των προηγούμενων ημερών και με τη χώρα να αριθμεί ακόμη 278 θανάτους. 

Η Γαλλία ενημερώθηκε την 31η Δεκεμβρίου για τον κορονοϊό και δεν έδωσε σημασία

Γερμανία - 7.275 νεκροί, 168.162 ασθενείς

Μικρή αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αλλά σημαντική αύξηση του αριθμού των νεκρών την Τετάρτη, με τις αρχές να ανακοινώνουν 1.155 και 282, αντίστοιχα. 

picture alliance via Getty Images
Ζευγάρι στη Σαξονία της Γερμανίας απολαμβάνει μερικές στιγμές χαλάρωσης στην παραλία (5 Μαϊου)

 

Ρωσία - 1.537 νεκροί, 165.929 ασθενείς

Στα ύψη ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που ξεπέρασαν την Τετάρτη τα 10.000 (συγκεκριμένα αναφέρθηκαν 10.559) ενώ αυξημένος για τα μέχρι τώρα δεδομένα της χώρας παραμένει και ο αριθμός των νεκρών με τις αρχές να αναφέρουν ακόμη 86.

Ρωσία: Δύο νεκροί γιατροί και ένας στην εντατική μετά από μυστηριώδη «ατυχήματα»

Τουρκία - 3.520 νεκροί, 129.491 ασθενείς

Χωρίς μεγάλες διαφοροποιήσεις ο αριθμός των νέων ασθενών και θανάτων στη Τουρκία με τις αρχές να αναφέρουν το τελευταίο 24ωρο 2.253 και 64 αντίστοιχα.

ASSOCIATED PRESS
Η φύση δεν είναι ποτέ σε lockdown. Αγ.Πετρούπλη, Ρωσία (6 Μαϊου) 

 

Βραζιλία - 8.588 νεκροί, 126.611 ασθενείς

Εκτίναξη στον αριθμό νέων κρουσμάτων που έφτασαν το ρεκόρ των 11.896 ενώ μεγάλη αύξηση (επίσης ρεκόρ) καταγράφηκε και στον αριθμό των νέων θανάτων που έφτασαν τους 667. 

  • Στα νέα κρούσματα συμπεριλαμβάνεται ο εκπρόσωπος του προέδρου της Βραζιλίας, ο στρατηγός ε.α. Οτάβιου Χέγκου Μπάχους, 59 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του. Ο απόστρατος αξιωματικός βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του και δεν έχει παρουσιάσει συμπτώματα της COVID-19, διευκρινίζει το κείμενο. Το προσωπικό του αναμένει τα αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ στα οποία υποβλήθηκε κατ’ οίκον, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η είδηση εγείρει εκ νέου ερωτήματα για το εάν και κατά πόσον ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, έχει εκτεθεί στον κορονοϊό. Ο Μπολσονάρου υποβαθμίζει εξαρχής την πανδημία, χαρακτηρίζοντας την COVID-19 «γριπούλα», κι εναντιώνεται στα μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών που έχουν επιβάλει πρακτικά όλοι οι κυβερνήτες των πολιτειών της Βραζιλίας, διότι λέει πως θα προκαλέσει ζημιά στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

Η Βραζιλία εκμεταλλεύεται τον κορονοϊό για να καλύπτει τις επιθέσεις στον Αμαζόνιο

Ιράν - 6.486 νεκροί, 103.135 ασθενείς

Υπό έλεγχο η κατάσταση στη χώρα που εδώ και εβδομάδες παρουσιάζει εικόνα σημαντικού περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού. Την Τετάρτη ανέφερε 1.485 νέα κρούσματα και 68 νέους θανάτους. 

MICHAEL DANTAS via Getty Images
Ο Βίτο Σοάρες θρηνεί πάνω από τον πρόχειρο τάφο της γιαγιάς του που πέθανε από κορονοϊο. Μανάου, Βραζιλία (6 Μαϊου) 

Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο

Μεξικό: Ανακοίνωσε άλλους 197 θανάτους και 1.609 νέα κρούσματα δεδομένα που ανεβάζουν τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα αυτή σε 2.704 νεκρούς επί συνόλου 27.634 κρουσμάτων μόλυνσης. Ωστόσο η μεξικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό χωρίς αυτό να έχει διαγνωστεί είναι πολύ υψηλότερος, πως είχε πιθανότατα ξεπεράσει ήδη την Κυριακή τους 104.000. Επίσης αποκαλύφθηκε πως τουλάχιστον 47 τρόφιμοι και τρία στελέχη του προσωπικού έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό σε οίκο ευγηρίας στην βόρεια πολιτεία Νουέβο Λεόν. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εστίες που έχουν εντοπιστεί στη χώρα.

Πολωνία: Οι προεδρικές εκλογές στη χώρα που επρόκειτο να διεξαχθούν την Κυριακή (αλλά η αντιπολίτευση ζητούσε να αναβληθούν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού), συμφωνήθηκε να γίνουν σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Η ψηφοφορία που προβλεπόταν να γίνει δεν θα διεξαχθεί και η πρόεδρος της κάτω Βουλής θα ανακοινώσει τη «πρώτη δυνατή ημερομηνία» των νέων εκλογών, γνωστοποίησαν οι δύο πολιτικοί με κοινή ανακοίνωσή τους που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. 

Κίνα: Ανακοίνωσε δύο νέα κρούσματα, και τα δύο  «εισαγόμενα» ενώ δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος. Επίσης εντοπίστηκαν ακόμη έξι ασυμπτωματικοί φορείς. Ο επίσημος απολογισμός της Κίνας μέχρι σήμερα είναι 4.633 νεκροί επί συνόλου 82.885 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.


 

 

 

 

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost