ΔΙΕΘΝΕΣ
04/05/2020 10:14 EEST | Updated 04/05/2020 14:34 EEST

Κορονοϊός: Η Βρετανία ξεπερνά σε νεκρούς την Ισπανία - Δραματική κατάσταση σε χώρες της Νοτίου Αμερικής

Ισημερινός, Περού, Βραζιλία ήταν το τελευταίο 24ωρο μεταξύ των πρώτων χωρών με τον υψηλότερο αριθμό νέων θανάτων μαζί με χώρες της Β.Αμερικής όπως Καναδάς και Μεξικό ενώ πρώτες παραμένουν πάντα οι ΗΠΑ.

ASSOCIATED PRESS
Σαν Χουάν ντε Κονοκότο, Ισημερινός (1 Μαΐου).

Με την εικόνα στις ΗΠΑ να μην παρουσιάζει ιδιαίτερα μεγάλη βελτίωση, το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει ξεπεράσει σε αριθμό νεκρών την Ισπανία (και σε λίγο την Ιταλία) σε σημαντικά μικρότερο διάστημα έξαρσης και χώρες της Νοτίου Αμερικής όπως ο Ισημερινός και το Περού να βρίσκονται το τελευταίο 24ωρο στην πρώτη δεκάδα χωρών με τον υψηλότερο αριθμό νέων θανάτων, συνεχίζεται η επέλαση της πανδημίας κορονοϊού στον πλανήτη. Παράλληλα Ρωσία, Βραζιλία και Ηνωμένο Βασίλειο ήταν επίσης μεταξύ των χωρών με τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων ή θανάτων μετά τις ΗΠΑ.  

Παγκοσμίως, ο αριθμός των κρουσμάτων έχουν φτάσει τα 3.584.116, οι νεκροί τους 248,653 και έχουν αναρρώσει 1.161.677 άνθρωποι ενώ η υγεία ακόμη 49.995 ασθενών είναι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση. 

Σιγκαπούρη: Από λαμπρό πρότυπο σε παράδειγμα προς αποφυγή για την πανδημία

Πρώτη μέρα νέας κανονικότητας: Τι ισχύει για καταστήματα, μετακινήσεις και μάσκες

Σε νέα φάση τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. για Covid-19 και «έγκλειστους» κακοποιούς  

ASSOCIATED PRESS
Καλιφόρνια, ΗΠΑ (30 Απριλίου). 

 

ΗΠΑ- 68.598 νεκροί, 1.188.122 ασθενείς

Ανακοίνωσε 27.348 νέα κρούσματα καταγράφοντας αξιοσημείωτη μείωσε ενώ ανέφερε 1.154 νέους θανάτους αριθμός που είναι ένας από τους χαμηλότερους που έχει καταγράψει από τι αρχές Απριλίου. Η Νέα Υόρκη παραμένει η Πολιτεία που έχει πληγεί περισσότερο με άνω των 26.000 νεκρών και σχεδόν 324.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ωστόσο η κατάσταση φαίνεται να βελτιώνεται σταδιακά. 

  • Ο Ντόναλντ Τραμπ εκτιμά ότι εντός του 2020 θα υπάρξει διαθέσιμο εμβόλιο μιλώντας στο Fox News. «Οι γιατροί θα πουν: δεν θα έπρεπε να το λέτε αυτό. Λέω αυτό που νομίζω», τόνισε. «Πιέζουμε πολύ δυνατά (...) πολλοί όμιλοι (της φαρμακευτικής βιομηχανίας) είναι, νομίζω, πολύ κοντά» στο να αναπτύξουν εμβόλιο, πρόσθεσε. Ποια θα ήταν η αντίδρασή του αν κάποια χώρα ανέπτυσσε εμβόλιο πριν από τις ΗΠΑ; «Αυτό δεν μ’ ενδιαφέρει», αποκρίθηκε. «Θέλω απλά να έχουμε εμβόλιο που να φέρνει αποτέλεσμα» έναντι του SARS-CoV-2, επέμεινε. Σημειώνεται πως βρίσκονται σε εξέλιξη περί τις 100 προσπάθειες ανάπτυξης εμβολίου εκ των οποίων 10 είναι στη φάση των κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με δεδομένα του London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Πομπέο: «Σημαντικός αριθμός αποδείξεων» ότι ο ιός προήλθε από εργαστήριο στην Γουχάν

 

ASSOCIATED PRESS
Βαρκελώνη, Ισπανία (2 Μαΐου). 

Ισπανία - 25.264 νεκροί, 247.122 ασθενείς

Νέα μείωση σε αριθμό νέων κρουσμάτων και θανάτων την Κυριακή αν και συνήθως αυτό παρατηρείται κατά κανόνα τα Σαββατοκύριακα οπότε υπάρχου καθυστερήσεις στις αναφορές νέων περιστατικών τα οποία αθροίζονται σε αυτά των αμέσως επόμενων ημερών. Σε κάθε περίπτωση το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσε 1.533 νέα κρούσματα και 164 νεκρούς (ο χαμηλότερος αριθμός από τα τέλη Μαρτίου)

Ιταλία -  28.884 νεκροί, 210.717 ασθενείς

Και η Ιταλία ανακοίνωσε την Κυριακή τον χαμηλότερο αριθμό νεκρών από τα μέσα Μαρτίου αφού ανήλθαν σε 174 ενώ συνεχίζει να μειώνεται και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που έφτασαν τα 1.389.  

Κορονοϊός: Η Ιταλία είναι βαριά τραυματισμένη και η επιστροφή στην κανονικότητα είναι ένα μακρινό όνειρο

GLYN KIRK via Getty Images
Λονδίνο, Η.Β. (3 Μαΐου).

 

Ηνωμένο Βασίλειο - 28.446 νεκροί, 186.599 ασθενείς

Η χώρα έφτασε τον αριθμό των νεκρών που έχουμε την Ιταλία και ξεπέρασε αυτόν στην Ισπανία σε πολύ μικρότερο διάστημα έξαρσης της επιδημίας και ενώ επίσης παρουσιάζει σημαντικά μικρότερο αριθμό κρουσμάτων παρά το γεγονός πως έχει μεγαλύτερο πληθυσμό (κυρίως συγκριτικά με την Ισπανία). Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εμφανίζεται σταθερός στα επίπεδα των τελευταίων ημερών και αναφέρθηκαν 4.339 ενώ οι θάνατοι ήταν μειωμένοι φτάνοντας τους 315. 

  • Ο βρετανός πρωθυπουργός σχεδιάζει να ανακοινώσει την Κυριακή πρόγραμμα σταδιακής άρσης του lockdown. Το σχέδιο προβλέπει το κλείσιμο των καντινών των επιχειρήσεων, την μείωση του αριθμού των κοινών γραφείων, επιπλέον καθαρισμό των χώρων στο πλαίσιο δέσμης μέτρων που η βρετανική κυβέρνηση ελπίζει ότι θα επιτρέψει την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, σύμφωνα με δημοσιεύματα του BBC και των Financial Times. Οι εργαζόμενοι που θα έρχονται σε επαφή με το κοινό θα πρέπει να είναι προστατευμένοι με πίνακες πλεξιγκλάς και οι εργαζόμενοι που έχουν την δυνατότητα θα ενθαρρυνθούν να συνεχίσουν να εργάζονται εξ αποστάσεως. Όσοι θα επιστρέψουν στο γραφείο θα εργάζονται με διαφοροποιημένα κλιμακωτά ωράρια ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στο μετρό και τα τρένα του προαστιακού. Πριν υποδεχθούν και πάλι τους εργαζομένους τους, οι επιχειρήσεις πρέπει να κάνουν μία αξιολόγηση ρίσκου, αναφέρεται στο κυβερνητικό σχέδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων. Εάν δεν μπορεί να τηρηθεί η σύσταση για απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των εργαζομένων, αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο χρήσης προστατευτικού εξοπλισμού. Η πρόταση δημιουργεί ερωτήματα εκ μέρους των επιχειρηματιών.

Γαλλία - 24.895 νεκροί, 24.895 ασθενείς

Περαιτέρω μείωση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων και των νέων θανάτων καθώς την Κυριακή ανήλθαν σε 297 και 135 αντίστοιχα. 

  • Λανθασμένα στοιχεία για τον αριθμό των νοσούντων που είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό έδωσαν την περασμένη εβδομάδα η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν όπως παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, αλλά και ο ίδιος ο υπουργός. Οι αριθμοί ήταν σημαντικά υψηλότεροι από τους πραγματικούς, γεγονός το οποίο έχει δημιουργήσει υποψίες, καθώς το λάθος συνέπεσε με την αναβολή αποφάσεων για νέα άρση μέτρων περιορισμού. Κατά την συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων την περασμένη Πέμπτη, η καγκελάριος δήλωσε ότι ο αριθμός των νοσούντων ανερχόταν σε 40.000 ωστόσο με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, οι νοσούντες εκείνη την ημέρα υπολογίζονταν σε 29.000.

«Χαρούμενη υποξία» - Το ασυνήθιστο σύμπτωμα του κορονοϊού που ανησυχεί τους γιατρούς

picture alliance via Getty Images
Δρέσδη, Γερμανία (4 Μαϊού). 

Γερμανία - 6.866 νεκροί, 165.664 ασθενείς

Συνεχής μείωση της τελευταίες ημέρες στον αριθμό των νέων ασθενώ και των νέων θανάτων ενώ την Κυριακή έφτασαν τους 697 και 54. 

Ρωσία - 1.356 νεκροί, 145.286 ασθενείς

Στα ύψη ο αριθμός των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν την Δευτέρα αφού έφτασαν τα 10.581 ενώ η χώρα ήταν (για μία ακόμη φορά) αυτή με τον υψηλότερο αριθμό νέων ασθενών μετά τις ΗΠΑ ενώ κατέγραψε αύξηση στονα αριθμό των νέων θανάτων φθάνοντας τους 76. 

Κορονοϊός: Το «Covid toe» και άλλα τέσσερα εξανθήματα που προβληματίζουν τους γιατρούς

Vladimir Smirnov via Getty Images
Ιβάνοβο, Ρωσία (3 Μαΐου).

 

Τουρκία - 3.397 νεκροί, 126.045 ασθενείς

Συνεχίζεται η σταδιακή μείωση σε αριθμό νέων κρουσμάτων και θανάτων που παρατηρείται εδώ και μέρες, ενώ την Κυριακή ανήλθαν σε 1.670 και 61. 

Βραζιλία - 7.051 νεκροί, 101.826 ασθενείς

Κατέγραψε 4.588 νέους ασθενείς και 275 νεκρούς το τελευταίο 24ωρο κατά το οποίο σκαρφάλωσε στην τρίτη θέση (μετά τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο) των χωρών με τον υψηλότερο αριθμό νέων θανάτων. 

  • Ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών που πήγαν στην Μπραζίλια για να τον στηρίξουν, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου επανέλαβε τη ρητορική του κατά των μέτρων καραντίνας, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού αυξάνεται σημαντικά στη χώρα του. «Η καταστροφή των θέσεων εργασίας εκ μέρους κάποιων κυβερνητών είναι ανεύθυνη και απαράδεκτη. Θα πληρώσουμε βαρύ τίμημα στο μέλλον» είπε. Η  κινητοποίηση στη Μπραζίλια ήταν μαζικότερη σε σύγκριση με τις τελευταίες εβδομάδες, με τους συμμετέχοντες να κρατούν πλακάτ με συνθήματα εναντίον του Ροντρίγκο Μάια, του προέδρου του κοινοβουλίου ή του Σέρζιο Μόρου, του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, που παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Άλλοι διαδηλωτές ζητούσαν μια «στρατιωτική επέμβαση». Πάντως ο Μπολσονάρου σε αντίθεση με προηγούμενες διαδηλώσεις τήρησε αποστάσεις από τους συμμετέχοντες και αντί να έλθει σε επαφή με το πλήθος όπως έκανε πριν,περιορίστηκε να εκφωνήσει μια σύντομη ομιλία μπροστά από μια κάμερα. «Ο λαός είναι μαζί μας και ο στρατός βρίσκεται στο πλευρό του νόμου, της τάξης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας» διαβεβαίωσε. 

Γιατί στο Βέλγιο καταγράφονται τόσοι πολλοί θάνατοι από τον κορονοϊό

ASSOCIATED PRESS
Ριο ντε Τζενέιρο, Βραζιλία. 

Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο

Ισημερινός: Η χώρα είχε την Κυριακή των υψηλότερο αριθμό νεκρών μετά τις ΗΠΑ, το Η.Β. και τη Βραζιλία με τις οποίες φυσικά δεν υπάρχει καμία πληθυσμιακή σύγκριση. Συγκεκριμένα η χώρα  193 θανάτους ασθενών που υπέκυψαν στην COVID-19 και 2.074 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα με τον επίσημο απολογισμό να ανέρχεται πλέον σε 1.564 νεκρούς και 29.538 ανθρώπους που έχουν μολυνθεί στη χώρα. Ο υπουργός Υγείας Χουάν Κάρλος Σεμπάγιος επισήμανε ότι οι αρχές έχουν καταγράψει 1.312 θανάτους που πιθανόν οφείλονταν στην COVID-19. Κατά τον ίδιο, έχουν διεξαχθεί 78.659 διαγνωστικές εξετάσεις στη χώρα των 17,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Στην επαρχία Γουάγιας, επίκεντρο της πανδημίας στον Ισημερινό, καταγράφηκαν 18 νέοι θάνατοι και 1.358 —τα μισά και πλέον από το εθνικό σύνολο — νέα κρούσματα μόλυνσης. Η κυβέρνηση του Ισημερινού ετοιμάζεται να χαλαρώσει από σήμερα Δευτέρα ορισμένα από τα μέτρα περιορισμού των πολιτών που επέβαλε, ωστόσο τονίζει πως θα λαμβάνει αποφάσεις ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, κατά τόπους και κατά περίπτωση.

Η χώρα που νίκησε τον κορονοϊό – Το ασφαλέστερο μέρος για να ζει κανείς μετά την Νέα Ζηλανδία

Cristopher Rogel Blanquet via Getty Images
Πόλη του Μεξικού, Μεξικό (2 Μαΐου). 

 

Μεξικό: Την Κυριακή είχα σκαρφαλώσει στην δεκάδα των χωρών που ανέφεραν τον υψηλότερο αριθμό νεκρών σε μια ημέρα φθάνοντας τους 93 ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν και 1.383 επιβεβαιωμένα κρούσματα με τον συνολικό απολογισμό να φθάνει έτσι τους 2.154 νεκρούς και τα 23.471 κρούσματα. Από τις 32 μεξικανικές πολιτείες και περιοχές μόλις δύο καταγράφουν λιγότερα από 100 κρούσματα μόλυνσης, επισήμανε ο υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό επιβεβαιώθηκε στο Μεξικό την 28η Φεβρουαρίου. Την 30ή Μαρτίου, η κυβέρνηση του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ κήρυξε κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, αναστέλλοντας τις μη απολύτως απαραίτητες δραστηριότητες. Σύμφωνα με τον Λόπες-Γκατέλ, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους οι οποίοι μολύνθηκαν τον Μάρτιο και στις αρχές του Απριλίου έχουν αναρρώσει και δεν θεωρείται πλέον πως μεταδίδουν τον SARS-CoV-2.

Κίνα: Δεν ανέφερε κανένα νέο κρούσμα στην κοινότητα αλλά εντοπίστηκαν τρια νέα μεταξύ ταξιδιωτών που έφθασαν από το εξωτερικό στην ηπειρωτική Κίνα ενώ δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος. Επίσης αναφέρθηκαν 13 περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων. Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό ανέρχεται σε 82.880, ενώ το σύνολο των θυμάτων παρέμεινε αμετάβλητος στα 4.633. 

ASSOCIATED PRESS
Τόκιο, Ιαπωνία (30 Απριλίου). 

 

Σιγκαπούρη: Ανακοίνωσε νέο θάνατο ασθενούς και 657 νέα κρούσματα με τον συνολικό απολογισμό να φθάνει έτσι τους 18 νεκρούς και τα 18.205 κρούσματα. Η Σιγκαπούρη καταγράφει έναν από τους υψηλότερους αριθμούς κρουσμάτων στην Ασία, κυρίως διότι πλήττονται μετανάστες που ζουν συνωστισμένοι σε συγκεκριμένες περιοχές. Οι αρχές λένε πως έχουν καταφέρει να περιορίσουν τη διασπορά του ιού στον ημεδαπό πληθυσμό. Προχθές Σάββατο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να χαλαρώνει τα μέτρα περιορισμού που εφαρμόζει, εντός των προσεχών εβδομάδων.

Ιαπωνία: Ο πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε αναμένεται να ανακοινώσει  την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί στη χώρα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού ως τα τέλη του Μαΐου, μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.Η κυβέρνηση του αναμένεται παράλληλα να ανακοινώσει σε νέα προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 500 ανθρώπους επί συνόλου 15.000 κρουσμάτων μόλυνσης σε όλη τη χώρα. Ο Άμπε θα αναφερθεί στο σκεπτικό της παράτασης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης — η ισχύς του μέτρου τυπικά θα εξέπνεε μεθαύριο Τετάρτη — κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανέφερε το ρεπορτάζ του NHK. Πάντως, η κυβέρνηση ίσως να χαλαρώσει κάποια μέτρα που πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα, επιτρέποντας να επαναλειτουργήσουν επιχειρήσεις όταν ο κίνδυνος μόλυνσης θεωρείται χαμηλός, ακόμη και σε περιοχές που έχουν υποστεί βαριά πλήγματα από την πανδημία. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη θεωρείται πλέον βέβαιο από τους περισσότερους οικονομολόγους πως οδεύει σε βαθιά ύφεση, γεγονός που πυροδοτεί εκκλήσεις να γίνουν μεγαλύτερες επενδύσεις από το κράτος. Το κοινοβούλιο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα συμπληρωματικό προϋπολογισμό που περιλαμβάνει ένα πακέτο δημόσιων δαπανών ύψους-ρεκόρ, 1,1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, για την τόνωση της οικονομίας.

 

ASSOCIATED PRESS
Γιοχάνεσμπουργκ, Νότια Αφρική (29 Απριλίου). 

 

Νότια Αφρική:  Οι αρχές της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ότι εντόπισαν 447 νέα κρούσματα το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, δύο ημέρες μετά την χαλάρωση των μέτρων περιορισμού και πέντε εβδομάδες αφότου επέβαλαν lockdown. Συνολικά, ως χθες είχαν επιβεβαιωθεί στη Νότια Αφρική 6.783 κρούσματα μόλυνσης, εξήγησε ο υπουργός Υγείας Ζουέλι Εμκίζε. Τα 447 κρούσματα είναι ο υψηλότερος αριθμός ο οποίος έχει καταγραφεί από την 5η Μαρτίου, όταν επιβεβαιωνόταν η πρώτη περίπτωση μόλυνσης στη χώρα. «Με λύπη μας, ανακοινώνουμε άλλους οκτώ θανάτους που συνδέονται με την COVID-19», εκ των οποίων «δύο στην επαρχία του Δυτικού Ακρωτηρίου, τέσσερις σε αυτή του Ανατολικού Ακρωτηρίου και δύο στην Χατέν», ενημέρωσε ο Εμκίζε. Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν υποκύψει στην ασθένεια ανήλθε έτσι σε 131, διευκρίνισε ο υπουργός. Συνεχίζεται η εκστρατεία του υπουργείου για τη διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ σε μαζική κλίμακα, με 15.061 εξετάσεις σε ένα εικοσιτετράωρο και 245.747 συνολικά μέχρι χθες, είπε ο Εμκίζε. Η κυβέρνηση χαλάρωσε κάποια από τα μέτρα που επέβαλε την περασμένη εβδομάδα, επιτρέποντας σε περίπου 1,5 εκατ. εργαζόμενους να γυρίσουν στη δουλειά.

Sponsored Post