ΔΙΕΘΝΕΣ
24/03/2020 15:45 EET

Κορονοϊός: Ο ισπανικός στρατός βρίσκει τους ηλικιωμένους στους οίκους ευγηρίας «νεκρούς ή εγκαταλελειμένους»

Με το που έρθουν αντιμέτωποι με το πρώτο κρούσμα, οι υπάλληλοι εξαφανίζονται.

Reuters

Κάθε μέρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με δυσάρεστες ειδήσεις απ΄όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, οι Ισπανοί βρήκαν εγκαταλελειμμένους ηλικιωμένους στους οίκους ευγηρίας, μερικοί από τους οποίους είχαν πεθάνει στο κρεβάτι τους, ανέφερε το Υπουργείο Άμυνας.

Οι Ισπανοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι έχουν ξεκινήσει έρευνα.

Ο στρατός έχει πλέον αρμοδιότητα να παρεμβαίνει στους οίκους ευγηρίας, μετά τους δεκάδες θανάτους που καταγράφηκαν σε διάφορα γηροκομεία, κυρίως στη Μαδρίτη και στην περιφέρεια Καστίλλη -Λα Μάντσα, στην κεντρική Ισπανία.

Εν τω μεταξύ, ένα παγοδρόμιο στη Μαδρίτη πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως προσωρινό νεκροταφείο για θύματα Covid-19, δήλωσαν αξιωματούχοι, μετά την ανησυχητική εξάπλωση που έχει στην Ισπανία ο ιός, την δεύτερη χώρα στην Ευρώπη με τα περισσότερα κρούσματα μετά την Ιταλία.

Την Τρίτη, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 514 άτομα τις τις τελευταίες 24 ώρες - ένα ημερήσιο ρεκόρ.

Συνολικά έχουν πεθάνει 2.666 άνθρωποι και υπάρχουν 39.637 κρούσματα.

Η Υπουργός Άμυνας της Ισπανίας, Μαργαρίτα Ρόλμπε, μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Telecinco, είπε πως η κυβέρνηση «θα είναι αυστηρή με τον τρόπο αντιμετώπισης των ηλικιωμένων στους οίκους ευγηρίας».

«Κατά την διάρκεια εφόδων σε μερικούς οίκους οι στρατιώτες ανακάλυψαν ηλικιωμένους που ήταν εγκαταλελειμμένοι ή ακόμα και νεκροί πάνω στα κρεβάτια τους».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, αρκετοί υπάλληλοι στους οίκους ευγηρίας  έφυγαν μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κορονοϊού. Υπό κανονικές συνθήκες τα σώματα των αποθανόντων τοποθετούνται σε συνθήκες ψύξης και αργότερα τους αναλαμβάνουν τα γραφεία τελετών. 

Όταν όμως υπάρχει η υποψία ότι ο θάνατος οφείλεται στον κορονοϊο τους παρατάνε πάνω στα κρεβάτια μέχρι να έρθουν να έρθουν άτομα από τα γραφεία, κατάλληλα ντυμένοι και να τους αναλάβουν.

Στην Μαδρίτη, που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και νεκρών μια τέτοια διαδικασία μπορεί να πάρει μέχρι και 24 ώρες να ολοκληρωθεί.

Καθώς η κρίση στη Μαδρίτη επιδεινώνεται, τα γραφεία τελετών στην πόλη δήλωσαν πως θα σταματήσουν την συλλογή  των θυμάτων του Covid-19 από την Τρίτη λόγω έλλειψης προστατευτικού εξοπλισμού.

Το κέντρο Palacio de Hielo, που διαθέτει παγοδρόμιο έκτασης 1.800 τ.μ, προσφέρθηκε να μετατρέψει τον χώρο αυτό σε νεκροτομείο. Το συγκρότημα το οποίο περιλαμβάνει επίσης καταστήματα, εστιατόρια, αίθουσα μπόουλινγκ και κινηματογράφους, δεν απέχει πολύ από το συνεδριακό κέντρο Ifema όπου έχει δημιουργηθεί νοσοκομείο για ασθενείς με κορονοϊό.

Οι ιταλικές αρχές δήλωσαν τη Δευτέρα ότι 602 άνθρωποι πέθαναν τις τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας το σύνολο σε 6.077.

πηγή: BBC