Πανδημία κορονοϊού: Ο κλοιός στενεύει για την Ευρώπη - Προειδοποίηση για "συστηματικά lockdown"

Ρεκόρ κρουσμάτων και νεκρών που πολλές χώρες δεν είχαν δει στο πρώτο κύμα-Δραματικές εκκλήσεις των κυβερνήσεων.
Πράγα, Τσεχία.
Πράγα, Τσεχία.
ASSOCIATED PRESS

Σε οριακό σημείο βρίσκεται πολλές χώρες της Ευρώπης καταγράφοντας το τελευταίο 24ωρο και νέα ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και θανάτων, με τις κυβερνήσεις να απευθύνουν δραματικές προειδοποιήσεις και εκκλήσεις για την τήρηση των μέτρων.

Από τις περίπου 459.000 μολύνσεις που αναφέρθηκαν παγκοσμίως περισσότερες από 223.000 ήταν στην Ευρώπη και αντίστοιχα από τους 7.026 θανάτους οι 2.755 ήταν σε ευρωπαϊκές χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη λίστα των 10 χωρών με τις χώρες που αναφέρουν τα περισσότερα νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση, οι επτά είναι ευρωπαϊκές.

WorldMeter
WorldMeter
WorldMeter

Επιστρέφουν τα lockdown

Ηδη, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια αποφάσισαν μερικό «lockdown» από την προσεχή Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και έως το τέλος του μήνα για όλη τη Γερμανία και κάλεσε τους πολίτες σε μια «μεγάλη εθνική προσπάθεια».

Λίγο αργότερα, και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος, ότι η χώρα του μπαίνει σε εθνικό lockdown, το οποίο τίθεται σε ισχύ από την ερχόμενη Παρασκευή και θα εφαρμοστεί τουλάχιστον μέχρι την 1η Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, τονίζει πως η κατάσταση στην Ευρώπη είναι ″σοβαρή και ανησυχητική” και η ΕΕ θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματική όσον αφορά την εξέταση, την ιχνηλάτηση, τα εμβόλια και τις πολιτικές για καραντίνα.

”Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην αναχαίτιση (του νέου κορονοϊού) πριν από την μετάδοσή του από τον έναν πολίτη στον άλλο. Χρειαζόμαστε σθεναρό προγραμματισμό, ειδάλλως θα έχουμε συστηματικά lockdown τους ερχόμενους μήνες”, σημειώνει ο Σαρλ Μισέλ.

Κολονία, Γερμανία.
Κολονία, Γερμανία.
ASSOCIATED PRESS

Σημειώνεται πως σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των κρουσμάτων έχουν φθάσει πλέον τα 44.322.719, οι νεκροί ανέχονται σε 1.173.189 ενώ έχουν αναρρώσει 32.486.703 και από τους υπόλοιπους ασθενείς οι 80.166 είναι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση. Τονίζεται πως ο αριθμός αυτός αυξάνει διαρκώς μετά από μια μακρά περίοδο που ήταν σχετικά σταθερός και σαφώς πολύ χαμηλότερος. Ενώ πρώτες χώρες σε αριθμό νέων κρουσμάτων παραμένουν οι ΗΠΑ και Ινδία με περισσότερα από 75.000 και περίπου 43.000 αντίστοιχα το τελευταίο 24ωρο, κατά το οποίοι οι νεκροί ανήλθαν σε 1.039 και 519.

Μαδρίτη, Ισπανία.
Μαδρίτη, Ισπανία.
ASSOCIATED PRESS

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Στη Γερμανία καταγράφηκαν 13.161 νέα κρούσματα - κοντά στο ρεκόρ των 13.476 που αναφέρθηκε πριν λίγα 24ωρα και ο υψηλότερος αριθμός θανάτων από τα μέσα Μαϊου, φθάνοντας τους 81.

Η κυρία Μέρκελ έκανε λόγο για μια «πολύ δύσκολη μέρα» και, ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα περιορισμού, μίλησε για εκθετική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του κορονοϊού, ενώ τόνισε ότι «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και πρέπει να δράσουμε - και μάλιστα τώρα!». Ομοσπονδία και κρατίδια έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την υγεία, την εργασία και την οικονομική κατάσταση των ανθρώπων, προσέθεσε.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψή της με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων, από την προσεχή Δευτέρα κλείνουν όλες οι επιχειρήσεις εστίασης και θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούν πελάτες μόνο με προϊόντα σε πακέτο. Σχολεία, παιδικοί σταθμοί, επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου θα παραμείνουν σε λειτουργία, ενώ θα επιτρέπεται η συνάντηση έως δέκα ατόμων, τα οποία ωστόσο θα προέρχονται από το πολύ δύο νοικοκυριά. Στα ξενοδοχεία δεν θα επιτρέπεται η διανυκτέρευση τουριστών από το εξωτερικό, παρά μόνο για έκτακτες περιπτώσεις, ενώ η πολιτεία ζητά και πάλι από τους πολίτες να αποφύγουν κάθε «μη απαραίτητο» ταξίδι. Ποδοσφαιρικοί αγώνες της Bundesliga θα διεξάγονται χωρίς θεατές. Η γενική κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου σε δύο εβδομάδες, διευκρίνισε η Άγγελα Μέρκελ.

Όπως ανακοίνωσε η καγκελάριος, θα υπάρξει και νέα έκτακτη ενίσχυση των επαγγελματιών οι οποίοι θα πληγούν από τους νέους περιορισμούς. Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς είχε, σύμφωνα με την BILD, αναφερθεί σε αναπλήρωση του τζίρου των μικρών επιχειρήσεων στο 75% και των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στο 70%. Το κόστος για το κράτος θα ανέλθει σε 7-10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παρίσι, Γαλλία.
Παρίσι, Γαλλία.
Anadolu Agency via Getty Images
Σκωτία, Ηνωμένο Βασίλειο.
Σκωτία, Ηνωμένο Βασίλειο.
Andrew Milligan - PA Images via Getty Images

Στη Γαλλία με 35.785 νέα κρούσματα και 244 νεκρούς σε μια ημέρα η κατάσταση φαίνεται να είναι στο «κόκκινο».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε νέα σκληρά μέτρα, που παραπέμπουν στο lockdown των 8 εβδομάδων που επιβλήθηκε στη Γαλλία την περασμένη άνοιξη, όταν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι από τον νέο κορονοϊό κορυφώθηκαν.

Ωστόσο, σε αντίθεση με το προηγούμενο lockdown, τα περισσότερα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά, είπε ο Μακρόν. Oμως, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείσουν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε πως χρειάζονται νέα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η επιδημία Covid-19. Σύμφωνα με τον ίδιο, η νόσος κυκλοφορεί ταχύτερα απ’ ότι είχε προβλεφθεί και όλες οι περιοχές της Γαλλίας βρίσκονται πλέον σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού.

Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι «έχουμε βυθιστεί από τη ραγδαία επιτάχυνση της Covid-19» και «δεν τα έχουμε πάει τόσο καλά όσο θα έπρεπε» σε σχέση με τον νέο κορονοϊό.

Εξάλλου, όπως τόνισε, το δεύτερο κύμα πιθανόν θα είναι χειρότερο από το πρώτο. Υπογράμμισε, δε, ότι η διαλογή ασθενών στα νοσοκομεία θα ήταν κάτι το απαράδεκτο. «Πρέπει να προστατεύσουμε την οικονομία», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Επιπλέον, προειδοποίησε πως εάν τίποτα δεν γίνει, ακολουθώντας την ιδέα της ανοσίας της αγέλης, θα καταγραφούν «τουλάχιστον 400.000 επιπλέον θάνατοι» σε λίγους μήνες στη Γαλλία. «Ποτέ η Γαλλία δεν θα υιοθετήσει αυτήν τη στρατηγική» που θα σήμαινε τη «διαλογή μεταξύ των ασθενών», με τους ηλικιωμένους να είναι τα βασικά θύματα αυτής της πανδημίας, ξεκαθάρισε.

Μεταξύ των βασικών μέτρων που ανακοινώθηκαν:

*Οι πολίτες θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους και θα μπορούν να βγαίνουν εφόσον έχουν δικαιολογία να το κάνουν. Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η καραντίνα τώρα θα είναι ανάλογη με εκείνη που επιβλήθηκε την άνοιξη, όταν επιτρεπόταν στους πολίτες να βγουν για ιατρικούς λόγους, για εργασία, για να πάνε στο σχολείο, να κάνουν απαραίτητες αγορές ή για άσκηση μια ώρας ημερησίως.

*Οποιοσδήποτε κυκλοφορεί εκτός του σπιτιού του θα χρειάζεται να έχει μαζί του ένα έγγραφο με το οποίο θα δικαιολογεί την παρουσία του έξω. Αυτό θα μπορεί να ελεγχθεί από την αστυνομία.

*Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, μια διαφορά σε σύγκριση με το προηγούμενο λοκντάουν την άνοιξη, όταν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είχαν κλείσει.

*Τα πανεπιστήμια θα κλείσουν.

*Οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα καταστήματα θα κλείσουν, εκτός από εκείνα που πωλούν αναγκαία αγαθά, όπως τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία. Αυτό μπορεί να επανεξεταστεί σε δύο εβδομάδες.

*Οι κρατικές υπηρεσίες για το κοινό θα παραμείνουν ανοικτές, μεταξύ αυτών οι υπηρεσίες των δήμων.

*Όλοι όσοι μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, θα πρέπει να το κάνουν.

Σουηδία.
Σουηδία.
JONATHAN NACKSTRAND via Getty Images

Στην Ιταλία το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκε ο υψηλότερος αριθμός νέων ημερήσιων κρουσμάτων επίσης από την έναρξη της πανδημίας, 24.991 ενώ 205 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Τη στιγμή αυτή, στην γειτονική χώρα υπάρχουν 276.457 θετικοί στον ιό, ενώ οι θεραπευμένοι είναι 275.404.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρθηκαν 22.885 νέα κρούσματα (με ρεκόρ τα 26.684 στις 21 Οκτωβρίου) και ακόμη 367 θάνατοι ενώ κοντά στα ρεκόρ των προηγούμενων ημερών κινήθηκαν και τα κρούσματα στην Ισπανία με 19.765 νέες μολύνσεις και 168 θανάτους.

Η Ρωσία ανέφερε επίσης τον υψηλότερο αριθμό νεκρών από την έναρξη της πανδημίας, φθάνοντας τους 345 ενώ και οι νέες μολύνσεις κυμάνθηκαν στο ίδιο επίπεδο με ρεκόρ των τελευταίων ημερών φθάνοντας τις 16.202.

Απόλυτο ρεκόρ κρουσμάτων και την Πολωνία με ακόμη 18.820 το τελευταίο 24ωρο, κατά το οποίο και ο αριθμός των θανάτων στα ύψη με 236.

Τους υψηλότερους αριθμούς μολύνσεων και θανάτων σε 24ωρη βάση, επίσης από την έναρξη της πανδημίας ανέφεραν οι αρχές στην Τσεχία, καθώς έφτασαν 15.663 και 182 αντίστοιχα.

Στα ύψη και τα κρούσματα στο Βέλγιο με ακόμη 13.571 και 139 θανάτους, επίσης ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από τα τέλη Μαϊου ενώ στην Ολλανδία καταγράφηκε επίσης ρεκόρ κρουσμάτων με 10.292 σε ένα 24ωρο ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 70-αριθμός που είχε να αναφερθεί στη χώρα από τις αρχές Μαϊου.

Στη Σουηδία αν και το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 5.949 κρούσματα το απόλυτο ρεκόρ της προηγούμενης μέρας με 17,440 προκαλεί μεγάλο προβληματισμό με τον διεθνή Τύπο να εστιάζει ξανά στην πολιτική της χώρας που δεν επιβάλλει ιδιαίτερους περιορισμούς για την αναχαίτιση εξάπλωσης του ιού. Η σουηδική υπηρεσία δημόσιας υγείας τονίζει πάντως πως την άνοιξη, όταν η εξάπλωση του κορονοϊού βρισκόταν στην κορύφωση, τα κρούσματα ήταν πιθανότατα πολύ περισσότερα, αλλά δεν καταγράφονταν λόγω της έλλειψης τεστ. Οι εστίες που εντοπίζονται σε κάποιες περιοχές ωθούν πάντως τις αρχές να απευθύνουν πιο αυστηρές συστάσεις για τη λεγόμενη κοινωνική απόσταση, όπως στη Σκόνε ενώ όπως και στην Ουψάλα γίνονται επίσης συστάσεις για αποφυγή, κατά το δυνατόν, της χρήσης ΜΜΜ και των στενών επαφών με άτομα πέραν του νοικοκυριού. Ο Άντερς Τεγνέλ, κορυφαίος σουηδός επιδημιολόγος, σημείωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων αρχίζει να θέτει υπό πίεση το σύστημα υγείας. «Βλέπουμε μια μικρή αλλά σημαντική αύξηση κάθε εβδομάδα του αριθμού των ασθενών οι οποίοι εισάγονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας» (ΜΕΘ), ανέφερε. «Και στη Σουηδία, αρχίζουμε να φθάνουμε σε κρίσιμο σημείο».

Δημοφιλή