Κορονοϊός: Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση στην Αθήνα

Πώς επηρεάζει η μετάλλαξη Όμικρον.
.
.
Eurokinissi

«Βλέπουμε στις τελευταίες εφημερίες ότι αρχίζει μία αύξηση των εισαγωγών. Μακάρι να μη συνεχιστεί. Προβλέπω ότι στα τέλη του έτους θα αρχίσει η αποκλιμάκωση στην Αθήνα. Όχι νωρίτερα», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Σπύρος Πουρνάρας, καθηγητής Μικροβιολογίας και πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων στο «Αττικόν».

Από την πλευρά του, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, επιβεβαίωσε ότι από το τέλος Νοεμβρίου είμαστε σε μια φάση αποκλιμάκωσης στη Θεσσαλονίκη, με την Αθήνα όμως να υστερεί σε σχέση με τις προβλέψεις των ειδικών.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, ο κ. Πουρνάρας είπε ότι αυξάνονται μετά την ανακοίνωση των πρόσφατων μέτρων της κυβέρνησης για τον περιορισμό της διασποράς: «Ο πληθυσμός ανταποκρίνεται. Η υποχρεωτικότητα θα ωθήσει τους περισσότερους άνω των 60 ετών να κάνουν το εμβόλιο και δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν πρόστιμο, ούτε να χάσουμε πολλούς ανθρώπους...Τα δεδομένα αλλάζουν κάθε ημέρα. Τα εμβόλια είναι αθώα. Το ζήτημα είναι να προστατευθούν οι άνθρωποι που πεθαίνουν καθώς και οι οικονομίες».

Μιλώντας για τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας και το πώς αυτοί αποτυπώνονται το τελευταίο διάστημα ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πώς «πανελλαδικά είμαστε σε μια φάση αποκλιμάκωσης από το τέλος Νοεμβρίου και έπειτα», επισημαίνοντας ότι σε αυτό συνέβαλε και ο μεγαλύτερος αριθμός τεστ και οι πιο σοβαροί έλεγχοι των πιστοποιητικών νόσησης και εμβολιασμού.

Μιλώντας για την κατάσταση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σαρηγιάννης αποκάλυψε ότι η 5η Δεκεμβρίου ήταν η πιο δύσκολη ημέρα σε ότι αφορά τις ΜΕΘ: «Η Θεσσαλονίκη έχει πρόβλημα με βάσει τη διαθεσιμότητα των ΜΕΘ. Φτάσαμε ακριβώς στο όριο των 121 καλυμμένων από ασθενείς ΜΕΘ. Η πρόβλεψή μας είναι ότι θα πάμε σταδιακά σε πτώση και εκεί», δήλωσε.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στην Αθήνα ξεκαθάρισε ότι υπάρχει μία γενική σταθεροποίηση, αναφέροντας ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής είναι ελαφρά πάνω από το ένα. Τόνισε όμως ότι προβληματίζει τους επιστήμονες το γεγονός πώς ο ρυθμός αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων στην πρωτεύουσα είναι μικρότερος του αναμενόμενου. «Γεγονός που μας προβληματίζει. Ίσως να έχει να κάνει και με την Όμικρον», όπως ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί ασχολούμαστε μόνο με τα εμβόλια και όχι με τα φάρμακα ο κ. Πουρνάρας ήταν κατηγορηματικός στην τοποθέτησή του, λέγοντας ότι τα νέα αντιικά φάρμακα δεν θα αντικαταστήσουν τα εμβόλια: «Το φάρμακο της Merck, που θα έρθει πρώτο, έχει περίπου 50% αποτελεσματικότητα. Το εμβόλιο είναι με διαφορά το πιο αποτελεσματικό μέσο προστασίας. Αυτά είναι τα επιστημονικά δεδομένα», επισήμανε.

Popular in the Community