ΔΙΕΘΝΕΣ
23/04/2020 11:00 EEST | Updated 23/04/2020 14:39 EEST

Και η Ρωσία σε τροχιά κορύφωσης της επιδημίας με τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων μετά τις ΗΠΑ

Στα ύψη και πάλι ο αριθμός των νέων νεκρών στις ΗΠΑ ενώ ακολουθεί η Βρετανία.

ASSOCIATED PRESS
Αφίσα με προειδοποίηση για όσους παραβιάζουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης (Ρωσία, 21 Απριλίου)

 Οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερά η χώρα με που καταγράφει σε ημερήσια βάση, εδώ και εβδομάδες πια τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων ωστόσο η κατάσταση στις υπόλοιπες χώρες που είναι αυτή τη στιγμή οι μεγαλύτερες ενεργές εστίες μετάδοσης του κορονοϊού, μεταβάλλεται.

Η Ρωσία, τα τελευταία 24ωρα παρουσιάζει διαρκώς αύξηση του αριθμού των νέων επιβεβαιωμένων ασθενών, γεγονός που περισσότερο ή λιγότερο, θα αποτυπωθεί το επόμενο διάστημα και σε κάποια σημαντική αύξηση του αριθμού των νεκρών. 

Ανάλογη είναι και η εξέλιξη της μετάδοσης της επιδημίας στη Βραζιλία που όμως μετρά ήδη πολλαπλάσιο αριθμό νεκρών από τη Ρωσία. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι 2.656.671, των νεκρών 185.192 ενώ 729.874 άνθρωποι έχουν αναρρώσει πλήρως αλλά δυστυχώς άλλοι 57.949  είναι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.  

Πόσοι είναι οι νεκροί από κορονοϊό στην Τουρκία; - Τα στοιχεία που υποδεικνύουν πως αποκρύπτονται θύματα

Η καραντίνα δεν είναι ίδια για όλους: Το 29% των Ελλήνων ζει σε σπίτια με συνωστισμό

Noam Galai via Getty Images
Κάντε "reset στις προσδοκίες" (ΗΠΑ, 20 Απριλίου)

 

ΗΠΑ - 47.681 νεκροί, 849.092 ασθενείς

Εξαιρετικά υψηλός συνεχίζει να παραμένει ο αριθμός των νέων νεκρών και κρουσμάτων που καταγράφονται στις ΗΠΑ καθώς και το τελευταίο 24ωρο έφτασαν τους 29.973 και 2.341. 

  • Η Τζώρτζια των ΗΠΑ κάνει άρση του lockdown και διαφωνεί ακόμη και ο Τραμπ

  • Σχεδόν οι 9 στους 10 στους δέκα ασθενείς (το 88%) με Covid-19, οι οποίοι διασωληνώνονται, τελικά πεθαίνουν, δείχνει έρευνα στα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης και του Λονγκ Άϊλαντ. Μόνο το 3% των διασωληνωμένων ασθενών άνω των 65 ετών επιβίωσαν, έναντι 24% (ο ένας στους τέσσερις περίπου) στην ηλικιακή ομάδα 18 έως 65 ετών. Η μελέτη, δημοσιεύτηκε στο  αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of American Medical Association) και αφορούσε 5.700 ασθενείς. Σημειώνεται πως λόγω των πιθανών επιπλοκών, ορισμένες μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν αρχίσει να την καθυστερούν όσο μπορούν οπως δήλωσε ο πνευμονολόγος δρ Ουντίτ Τσάντα του Νοσοκομείου του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, άσχετα με την ασθένεια, περίπου το 40% έως 50% των διασωληνωμένων ασθενών τελικά πεθαίνουν. 

  • Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα διά του οποίου αναστέλλεται προσωρινά η χορήγηση πράσινων καρτών, αδειών μόνιμης παραμονής, σε μετανάστες, για να «προστατεύσει» τις θέσεις εργασίας των Αμερικανών. «Αυτό θα εξασφαλίσει ότι οι άνεργοι Αμερικανοί (...) θα είναι πρώτοι στην ουρά καθώς η οικονομία μας θα ξανανοίγει».

  • Ο πρώην διευθυντής αμερικανικής δημόσιας υπηρεσίας καθ’ ύλην αρμόδιας για την ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού (Αρχή Βιοϊατρικής Προχωρημένης Έρευνας και Ανάπτυξης), ο Ρικ Μπράιτ, καταγγέλλει ότι απομακρύνθηκε από τη θέση για πολιτικούς λόγους, επειδή εναντιώθηκε στην ευρεία χρήση χλωροκίνης, ανθελονοσιακού φαρμάκου που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε διαφημίσει επανειλημμένα, μιλώντας για «θείο δώρο» που ίσως «αλλάξει το παιγνίδι». «Θεωρώ ότι η μετάθεσή μου οφειλόταν στο γεγονός πως επέμενα η κυβέρνηση να επενδύσει τα δισεκατομμύρια δολάρια που διέθεσε το Κογκρέσο για να αντιμετωπιστεί η πανδημία (...) σε λύσεις ασφαλείς, επιστημονικά ελεγμένες, και όχι σε φάρμακα, εμβόλια και άλλες τεχνολογίες η αποτελεσματικότητα των οποίων δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά», τόνισε ο Ρικ Μπράιτ σε γραπτή τοποθέτησή του που δημοσίευσε η εφημερίδα The New York Times χθες Τετάρτη. 

ΟΗΕ: Ο κορονοϊός μπορεί να βλάψει και τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ ζητά από τον Τραμπ να αναθεωρήσει το «πάγωμα» της χρηματοδότησης

Nicolò Campo via Getty Images
"Κάντε τους πλούσιους να πληρώσουν για τον κορονοϊό" το σύνθημα στο Τορίνο (Ιταλία, 20 Απριλίου)

Ισπανία- 22.157 νεκροί, 213.024 ασθενείς

Αύξηση τα δύο τελευταία 24ωρα στον αριθμό των κρουσμάτων αφού και την Τετάρτη αναφέρθηκαν 4.211 παρά τη μεγάλη μείωση που είχε καταγραφεί τη Δευτέρα με μόλις 1536 νέα κρούσματα. Ο αριθμός των νέων θανάτων κινείται πάντως στο ίδιο επίπεδο τις τελευταίες ημέρα και την Τετάρτη αναφέρθηκαν ακόμη 435. Σήμερα μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί ακόμη 4.635 νέοι ασθενείς και 440 θάνατοι. 

Ιταλία - 25.085 νεκροί, 187.327 ασθενείς

Νέα αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων που έφτασαν ξανά τα 3370 ενώ ο αριθμός των νεκρών παρουσίασε αξιοπρόσεκτη μείωση στους 437. 

Γαλλία - 21.340 νεκροί, 159.877 ασθενείς

Πολύ μικρή μείωση στο αριθμό των νέων κρουσμάτων που έφτασαν τα 1.827. Ο δε αριθμός των θανάτων δεν παρουσιάζει σημαντικές διαφορές τις τελευταίες τρεις μέρες, και τώρα έφτασε τους 544.

  • Επιδημιολογική έρευνα που έγινε σε λύκειο στο Κρεπί-αν-Βαλουά στην Ουάζ, βόρεια του Παρισιού, η οποία βρέθηκε στο κέντρο της επιδημίαςαποκάλυψε ότι ποσοστό 26% των καθηγητών, μαθητών και των μελών των οικογενειών τους προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό και ανέπτυξαν αντισώματα κατά του ιού. Το ποσοστό αυτό θεωρείται εντελώς ανεπαρκές για να αιτιολογήσει την παραμικρή χαλάρωση απέναντι στον SARS-CoV-2, σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Παστέρ στο Παρίσι που έκανε την έρευνα αυτή. Συγκεκριμένα το 41% των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων σε αυτό το λύκειο προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό ωστόσο μόνο το 11% των συγγενών των μαθητών (γονείς και αδέλφια) ανέπτυξε αντισώματα κατά του νέου κορονοϊού. Αυτό απέχει πολύ από το ποσοστό 60% ως 70% του γενικού πληθυσμού που είναι το επιθυμητό για να θεωρηθεί ότι υπάρχει μια επαρκής συλλογική ανοσία για να σταματήσει η επιδημία.

Αυτά είναι τα καλύτερα υλικά για μάσκα μεγαλύτερης προστασίας σύμφωνα με νέα μελέτη

Ben Birchall - PA Images via Getty Images
Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι του Βερμέερ σε "εκδοχή" Banksy και με μάσκα (Βρετανία, 21 Απριλίου)

 

Γερμανία- 5.315 νεκροί, 150.648 ασθενείς

Σημαντική αύξηση τον αριθμό των κρουσμάτων που ανήλθαν στα 2.195 ενώ σταθερός είναι σχετικά ο αριθμός των νεκρών με 229 ακόμη να καταγράφονται την Τετάρτη. 

Ηνωμένο Βασίλειο - 18.100 νεκροί, 133.495

Ανάλογοι με αυτούς των τελευταίων ημερών παραμένουν οι αριθμοί των κρουσμάτων και των νεκρών στη χώρα που την Τετάρτη έφτασαν  4.451 και 763 αντίστοιχα. 

  • Η Βρετανία σκοπεύει να εξετάσει ένα δείγμα 20.000 νοικοκυρών στην Αγγλία τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να κατανοήσει πόσο έχει εξαπλωθεί η επιδημία του κορονοϊού στη χώρα. Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκονκ –που έχει δεχθεί επικρίσεις για τα περιορισμένα διαγνωστικά τεστ που έχουν γίνει στο ιατρικονοσηλευτικό προσωπικό και τους κοινωνικούς λειτουργούς― δήλωσε σήμερα ότι η έρευνα αυτή θα βοηθήσει τη βρετανική κυβέρνηση να κατανοήσει καλύτερα το εύρος της εξάπλωσης της επιδημίας. 

Το μάθημα που πρέπει να πάρουμε από το Χοκάιντο για την εξάπλωση του κορονοϊού

Anadolu Agency via Getty Images
Τελετή για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Τουρκικού Κονοβουλίου (Τουρκία, 23 Απριλίου)

 

Τουρκία - 2.376 νεκροί, 98.674 ασθενείς

Μεγάλη μείωση του αναφερόμενου από τις αρχές αριθμού των νέων ασθενών που έφτασαν τους 3.083  ενώ στους 117 ανήλθαν οι νεκροί, αριθμός που είναι κοντά σε αυτόν που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα. 

  • Ο Υπ.Υγείας υποστήριξε ότι με 2,3%, η Τουρκία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με τα χαμηλότερα ποσοστά θνητότητας, ενώ κάλεσε για άλλη μια φορά τους πολίτες να συμμορφωθούν προς τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, λέγοντας ότι όλοι πρέπει να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα στη χώρα μετά τον μήνα του Ραμαζανιού. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ήδη ότι θεωρεί πιθανό τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορονοϊού να αρχίσουν να αίρονται σταδιακά περί τα τέλη Μαΐου. Η τουρκική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι η χώρα θα είναι πιθανόν να επιστρέψει στην ομαλότητα μετά τη θρησκευτική γιορτή του Μπαϊραμιού (26η Μαΐου).

Πόσοι είναι οι νεκροί από κορονοϊό στην Τουρκία; - Τα στοιχεία που υποδεικνύουν πως αποκρύπτονται θύματα

Artyom Geodakyan via Getty Images
Μαζική παραγωγή ιατρικού εξοπλισμού σε βιοτεχνία στην Καλούγκα (Ρωσία, 22 Απριλίου)

 

Ιράν - 5.481 νεκροί, 87.026 ασθενείς

Συνεχίζεται η σταθερή τάση μείωσης του αριθμού τον αναφερόμενων νέων κρουσμάτων και την Πέμπτη αναφέρθηκαν ακόμη λιγότερα και συγκεκριμένα 1.030 και μειωμένος αριθμός νεκρών στους 90. 

Ρωσία - 513 νεκροί, 57.999 ασθενείς

Νέο ρεκόρ θανάτων στη χώρα με τις αρχές να καταγράφουν συνολικά 57 ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει στο υψηλό επίπεδο των τελευταίων  ημερών και αναφέρθηκαν ακόμη 5.236. 

Ενα δεύτερο κύμα του κορονοϊού θα είναι χειρότερο από το πρώτο

Βραζιλία - 2.924 νεκροί, 46.182 ασθενείς

Νέα ανοδική τάση κατέγραψε για τέταρτο συνεχόμενο 24ωρο ο αριθμός τόσο των νέων κρουσμάτων όσο και των νέων νεκρών αφού αναφέρθηκαν 2678 και 165 αντίστοιχα. 

ASSOCIATED PRESS
Ο Έκτορ Μπρισένο μπροστά στο δοχείο με τις στάχτες της γιαγιάς του που αποτεφρώθηκε. Η 28χρονη πέθανε από κορονοϊό (Μεξικό, 22 Απριλίου) 

 

Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο

Μεξικό: Οι αρχές  ανακοίνωσαν ότι πλέον οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 στη χώρα αυξήθηκαν στους 970 και τα κρούσματα σεε 10.544 καθιστώντας τη χώρα την 5ης κατά σειρά στη Λ.Αμερική με τους περισσότερους ασθενείς. Τα δε μέτρα περιορισμού των κινήσεων των πολιτών, καθώς και η κατακόρυφη πτώση της τιμής του αργού, πλήττουν ταυτόχρονα την οικονομία της πετρελαιοπαραγωγικής χώρας. Η οικονομία του Μεξικού, η δεύτερη μεγαλύτερη στη Λατινική Αμερική, που παρουσίαζε αρρυθμίες ήδη πριν από την πανδημία, αναμένεται να συρρικνωθεί κατά έως και 10% του ΑΕΠ φέτος. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση της χώρας αύξησε στη κορυφαία βαθμίδα, την τρίτη, το επίπεδο του υγειονομικού συναγερμού, καθώς στελέχη της κυβέρνησης διαπίστωναν πως η εξάπλωση της πανδημίας επιταχύνεται ολοένα περισσότερο. Ο πρόεδρος  εξήγγειλε χθες δημόσιες δαπάνες ύψους 25,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για κοινωνικά προγράμματα και έργα υποδομής, πρωτοβουλία που για ορισμένους παράγοντες της αγοράς είναι ήδη καθυστερημένη, για να στηριχθεί η οικονομία.

Ολική κατάρρευση στο Περού - Πτώματα σε διαδρόμους νοσοκομείων, το προσωπικό φορά ξανά τις ίδιες μάσκες

MICHAEL DANTAS via Getty Images
Επέκταση νεκροταφείου για τους νεκρούς από κορονοϊό (Βραζιλία, 22 Απριλίου)

Costa Atlantica - Ιαπωνία: Άλλα 14 μέλη του πληρώματος του ιταλικού κρουαζιερόπλοιου το οποίο έχει μεταβεί για επισκευές στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας επιβεβαιώθηκε πως έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, εξέλιξη που αυξάνει σε 48 τον αριθμό των κρουσμάτων. Οι  αρχές στη νομαρχία Ναγκασάκι έκαναν λόγο για 34 μέλη του πληρώματος του Costa Atlantica οι διαγνωστικές εξετάσεις που έγιναν στα οποία επέστρεψαν θετικές. Η κρίση με το κρουαζιερόπλοιο είναι η δεύτερη του είδους στην Ιαπωνία, έπειτα από εκείνη στο Diamond Princess, στη Γιοκοχάμα, πριν από δύο μήνες, όταν διαγνώστηκε πως πάνω από 700 επιβαίνοντες είχαν προσβληθεί. Αυτή τη φορά πάντως, στο πλοίο βρίσκονται μόνο μέλη του πληρώματός του, συνολικά 623.

Κίνα: Ανακοίνωσε 10 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ τα έξι εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών που έφθασαν στην ηπειρωτική χώρα από το εξωτερικό. Οι περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων μειώθηκε σε 27, από 42 την προηγουμένη. Συνολικά 56 ασθενείς έλαβαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία, με το σύνολό τους να αυξάνεται σε 77.207, πάντα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κινεζικού υπουργείου Υγείας.

Δανία: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αίρει ορισμένους από τους περιορισμούς στη μετανάστευση που επέβαλε για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού. Σύζυγοι, σύντροφοι, παιδιά και γονείς Δανών με ξένη υπηκοότητα μπορούν πλέον να εισέρχονται κανονικά στη χώρα, ακόμη κι αν δεν τους έχει χορηγηθεί άδεια διαμονής.

Sponsored Post