ΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/09/2021 14:23 EEST | Updated 21/09/2021 14:23 EEST

Κορονοϊός: Σε εμβολιασμούς παιδιών και 3η δόση το «μέτωπο» της μάχης κατά της πανδημίας

Οι εμβολιασμοί από ιδιώτες παιδιάτρους αρχίζουν στις αρχές του Οκτωβρίου - Τι θα γίνει με την τρίτη δόση.

Eurokinissi
.

Στους εμβολιασμούς των παιδιών και στην 3η δόση φαίνεται να βρίσκεται πλέον το «μέτωπο» της μάχης κατά της πανδημίας Covid-19.

Οι εμβολιασμοί από ιδιώτες παιδιάτρους αναμένεται να αρχίσουν στις αρχές του Οκτωβρίου, με στόχο την ανακοπή της μετάδοσης του κορονοϊού και τη «θωράκιση» των παιδιών. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, καταρτίζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες για την παραλαβή εμβολίων στα ιατρεία και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η υπογραφή των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ.

Οι παιδίατροι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα μπορούν να εμβολιάζουν όχι μόνο τα παιδιά, μα και το οικογενειακό περιβάλλον τους, ενώ η αμοιβή τους θα είναι 20 ευρώ ανά εμβολιασμό και θα γίνεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Όπως είπε στην ΕΡΤ σχετικά με τους εμβολιασμούς παιδιών 12-17 ετών ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, είναι περίπου 162.000 που έχουν ολοκληρώσει ή προγραμματίσει τον εμβολιασμό.

Τρίτη δόση

Στους ανοσοκατασταλμένους, τους φιλοξενούμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και στους υγειονομικούς υπαλλήλους θα χορηγηθεί σε πρώτη φάση η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, όπως έγινε γνωστό κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Η λεγόμενη «αναμνηστική δόση», όπως διευκρινίστηκε, δεν είναι υποχρεωτική αλλά υπάρχει ισχυρή σύσταση για την λήψη του, η οποία θα γίνεται 6-8 μήνες μετά την 2η δόση του εμβολίου.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε πως ήδη έχουν γίνει 13.000 εμβολιασμοί τρίτης δόσης σε ανοσοκατασταλμένους και ανακοίνωσε πως από τις 30 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους υγειονομικούς, τους άνω των 60 ετών και τους ηλικιωμένους σε μονάδες φροντίδας.

Μιλώντας την Τρίτη στον ΑΝΤ1, ο κ. Θεμιστοκλέους, ερωτηθείς γιατί προχωρήσαμε σε αποφάσεις για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού πριν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, είπε ότι αυτό δεν χρειαζόταν καθώς έχει ήδη γνωμοδοτήσει για το εμβόλιο και στο σύνολο της σχεδόν η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί για τη χρησιμότητά του.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ακόμη ότι η τρίτη δόση χαρακτηρίζεται ως ενισχυτική και παρότι ακόμη είναι νωρίς για να υπάρχει βεβαιότητα, μάλλον θα είναι και η τελευταία που χρειαζόμαστε για να θωρακιστούμε από τον κορονοϊό, όπως είπε και ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος, Άντονι Φάουτσι.

Η σχετική πλατφόρμα για την ενισχυτική δόση θα ανοίξει στις 30 Σεπτεμβρίου και όσοι ανήκουν στις ομάδες για τις οποίες υπάρχει σύσταση θα ειδοποιηθούν με SMS. Σημειώνεται ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca θα κάνουν την ενισχυτική δόση με άλλο εμβόλιο mRNA.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την τρίτη δόση, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, είπε πως πρόκειται για μια σωστή απόφαση. Σχετικά με τη μείξη των εμβολίων, είπε πως έχει δοκιμαστεί και «ξέρουμε ότι η ανοσιακή απάντηση μετά από έναν ολοκληρωμένο εμβολιασμό με AstraZenca και mRNA είναι πάρα πολύ καλή και ασφαλής. Οι πιθανότητες μυοκαρδίτιδας είναι 1-2 στις 500.000 και μάλιστα εμφανίζεται κυρίως σε νεαρούς έφηβους. Ξεπερνιέται εύκολα με μια μικρή θεραπεία εκτός νοσοκομείου», πρόσθεσε.

Ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι η βιασύνη για τρίτη δόση συνδέεται με την επιδημιολογική και εμβολιαστική εικόνα της χώρας. «Προφανώς η Δανία και η Πορτογαλία με 90%-95% εμβολιαστική κάλυψη στις μεγάλες ηλικίες και πολύ χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο μπορεί να μην πάρει απόφαση για τρίτη δόση. Η απόφαση αυτή συσχετίζεται με αναποτελεσματική εμβολιαστική κάλυψη των μεγάλων ηλικιών», δήλωσε και πρόσθεσε ότι αν είχαν εμβολιαστεί όλοι οι μεγάλοι, δε θα υπήρχε τέτοια ζέση για τον εμβολιασμό των παιδιών. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό. «Είναι πιθανόν να αποφασιστεί η χορήγηση τρίτης δόσης και σε άλλες κατηγορίες πολιτών, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου, με βάση ηλικιακά κριτήρια, την επαγγελματική απασχόληση και τις συνοδούς παθήσεις. Δεν αποκλείουμε τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΣΚΑΪ, ΑΝΤ1