ΔΙΕΘΝΕΣ
17/02/2020 12:59 EET | Updated 17/02/2020 13:10 EET

Κορονοϊός: Συναγερμός για τον εντοπισμό επιβατών του κρουαζιεροπλοίου Westerdam, όπου επιβεβαιώθηκε κρούσμα

Ανησυχία για ύφεση σε Ιαπωνία και Σιγκαπούρη.

Paula Bronstein via Getty Images

«Αγώνας δρόμου» άρχισε τη Δευτέρα για τον εντοπισμό εκατοντάδων επιβατών κρουαζιεροπλοίου που έχουν διασκορπιστεί ανά τον κόσμο, αφού μια Αμερικανίδα που βρισκόταν πάνω σε αυτό βρέθηκε θετικό στον νέο κορονοϊό, αυξάνοντας τον κίνδυνο παγκόσμιας εξάπλωσης της επιδημίας.

Στην κινεζική ενδοχώρα αξιωματούχοι είπαν ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 2.048, στα 70.548, με 1.770 θανάτους. Εκτός Κίνας έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 500 μολύνσεις, κυρίως σε άτομα που ταξίδευαν από κινεζικές πόλεις, με πέντε θανάτους- σε Ιαπωνία, Φιλιππίνες, Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν και Γαλλία.

Η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη φαίνονται να βρίσκονται στα πρόθυρα ύφεσης καθώς η επιδημία διαταράσσει τον τουρισμό και τις αλυσίδες προμηθευτών ανά τον κόσμο, ενώ η Κίνα επιβάλλει αυστηρότερους περιορισμούς για να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Η Holland America Line ανέφερε ότι συνεργαζόταν με κυβερνήσεις και ειδικούς σε θέματα υγείας προκειμένου να παρακολουθεί επιβάτες που αποβιβάστηκαν από το κρουαζιερόπλοιο Westerdam στην Καμπότζη, αφού μια Αμερικανίδα βρέθηκε θετική στη Μαλαισία. Η εταιρεία, η οποία υπάγεται στον κολοσσό Carnival Corp, ανέφερε πως κανείς από τους άλλους 1.454 επιβάτες και τα 802 μέλη του πληρώματος δεν έχουν αναφέρει συμπτώματα.

Μετά την παράταση των διακοπών για το νέο σεληνιακό έτος, η Κίνα προσπαθεί να φέρει την οικονομία της πίσω σε κατάσταση κανονικής λειτουργίας, ωστόσο υπάρχει μια πρόταση για καθυστέρηση του ανοίγματος της ετήσιας συνεδρίασης του κοινοβουλίου που αναμένεται στις 24 Φεβρουαρίου. Κάποιες πόλεις παραμένουν αποκλεισμένες, δρόμοι είναι έρημοι, εργαζόμενοι ανήσυχοι και απαγορεύσεις ταξιδιών και εντολές καραντίνας είναι σε ισχύ ανά τη χώρα. Πολλά εργοστάσια δεν έχουν ανοίξει ακόμα, προκαλώντας προβλήματα σε αλυσίδες προμηθευτών στην Κίνα και αλλού- από τη βιομηχανία των smartphones μέχρι την αυτοκινητοβιομηχανία.

Στην Ιαπωνία οι επιπτώσεις του ιού αναμένονται να γίνουν αισθητές στο τρέχον τρίμηνο, υποδαυλίζοντας φόβους περί ύφεσης. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ήδη συρρικνώνεται με τους ταχύτερους ρυθμούς της από το δεύτερο τρίμηνο του 2014.

Η Σιγκαπούρη αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για οικονομική ανάπτυξη το 2020 και ετοιμάζεται να παρουσιάσει μέτρα για τον περιορισμό του πλήγματος την Τρίτη. Ο πρωθυπουργός Λι Σιέν Λουνγκ είπε την Παρασκευή ότι η ύφεση αποτελεί μια πιθανότητα.

(με πληροφορίες από Reuters)