ΚΟΙΝΩΝΙΑ
26/10/2020 08:24 EET | Updated 26/10/2020 19:14 EET

Κορονοϊός: Το νέο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

Η Αστυνομία έχει αναλάβει την επιτήρηση των νέων μέτρων και την επιβολή προστίμων σε όσους δε συμμορφώνονται σε αυτά.

Eurokinissi

Αυστηροποιεί τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού η Αστυνομία, η οποία έχει θέσει από χθες Κυριακή σε ισχύ νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Οι αστυνομικοί θα κληθούν κυρίως να επιτηρήσουν την εφαρμογή των δύο νέων μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Πρόκειται ουσιαστικά για τη χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και την απαγόρευση των μετακινήσεων από τις 00.30 έως τις 5.00 το πρωί.

Η Αστυνομία έχει αναλάβει την επιτήρηση των νέων μέτρων και την επιβολή προστίμων σε όσους δε συμμορφώνονται σε αυτά.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν «χαρτογραφήσει» τις περιοχές της Αττικής, όπου παρατηρείται συνωστισμός, με στόχο να αναπτυχθούν στοχευμένα δυνάμεις που θα πραγματοποιούν όλο το 24ωρο ελέγχους. Επίσης, «χαρτογραφήθηκαν» σημεία που αποτελούν συγκοινωνιακούς «κόμβους», με αποτέλεσμα να παρατηρείται εντονότερος συνωστισμός. 

Ο νέος επιχειρησιακός σχεδιασμός τέθηκε για πρώτη ημέρα σε εφαρμογή χθες Κυριακή και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Νοεμβρίου 2020, όταν και λήγει η ισχύς των μέτρων που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας (κανείς βέβαια δε γνωρίζει εάν θα δοθεί παράταση ή όχι στα μέτρα).

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει ότι ζευγάρια αστυνομικών θα βρίσκονται σε πολυσύχναστα σημεία και θα πραγματοποιούν ελέγχους για χρήση μάσκας, συνωστισμό, τήρηση των μέτρων εντός των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και τήρηση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 00.30.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν σε όλη την Αττική και το σχέδιο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες.

 

«Βροχή» τα πρόστιμα

Την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 00.30 έως τις 5.00 επιβλήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. 520 διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ, εκ των οποίων τα 411 ήταν στην Αττική, τα 49 στη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Το ύψος των προστίμων για μετακινήσεις μετά τις 00.30 ανέρχεται στις 78.000 ευρώ.

Όσον αφορά στη χρήση μάσκας και στην εφαρμογή του μέτρου της χρήσης της σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, την πρώτη ημέρα της εφαρμογής του μέτρου επιβλήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. συνολικά 786 πρόστιμα των 150 ευρώ, συνολικού ύψους 117.900 ευρώ. Συνολικά 132 πρόστιμα επιβλήθηκαν στην Αττική, 127 στη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα σε άλλες περιοχές της χώρας. Το συνολικό ύψος των προστίμων για μη χρήση μάσκας και μετακινήσεις μετά τις 00.30 αγγίζουν τις 200.000 ευρώ, σε μία μόλις ημέρα.