Κορονοϊός: Τον «κώδωνα του κινδύνου» για την πορεία της πανδημίας κρούουν ειδικοί

Η πανδημία είναι ακόμα εδώ, τονίζουν ειδικοί – τι λένε για τους εμβολιασμούς.
.
.
Eurokinissi

Τον «κώδωνα του κινδύνου» σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας κρούουν ειδικοί, επισημαίνοντας την ανάγκη για εμβολιασμούς εν όψει του χειμώνα.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως πρέπει και οι νέοι να εμβολιαστούν γρήγορα και ότι και οι γονείς πρέπει να πάνε τα παιδιά τους να εμβολιαστούν.

«Ακόμα η πανδημία κινείται. Πρέπει να δράσουμε όπως μπορούμε», ξεκαθάρισε, ενώ ανέφερε ότι αναμένεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, με τα μέτρα που ισχύουν τώρα. «Μέσα στο Νοέμβριο θα φτάσουμε 5.000 κρούσματα την ημέρα, αν δεν πάρουμε νέα μέτρα», τόνισε ο καθηγητής. Ωστόσο, εκτίμησε ότι τα νούμερα αυτά δεν θα ισχύσουν, γιατί στο ενδιάμεσο θα ληφθούν μέτρα - ενώ είπε πως από 25 Οκτωβρίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια αυξητική πορεία.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θ. Βασιλακόπουλος, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι ο κορονοϊός δεν αντιμετωπίζεται χωρίς να εμβολιαστούμε και ότι όποιος έχει κορονοϊό πρέπει να είναι υπό ιατρική παρακολούθηση. «Ακόμα και αν φτιάξουμε 100.000 κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία και μπουν άνθρωποι με κορονοϊό πολύ νωρίς, θα υπάρξουν άνθρωποι που στα καλύτερα χέρια θα χάσουν τη ζωή τους» πρόσθεσε.

Όπως υποστήριξε, η υποχρεωτικότητα είναι η μόνη λύση για την αντιμετώπιση του ιού. Παράλληλα, επεσήμανε πως δε μπορούμε να αφήσουμε την κοινωνία να πάει σε φυσική επιλογή.

«Ή θα αποδεχτούμε ότι το κράτος πρέπει να προστατεύει τους πάντες, είτε αυτούς που αναλύουν σωστά τα δεδομένα είτε αυτούς που δεν τα αναλύουν σωστά, ή θα πάμε σε λογική φυσικής επιλογής» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η λογική φυσικής επιλογής σημαίνει ότι θα επιβιώσει το καλύτερα προστατευόμενο είδος.

Από πλευράς της η Θ. Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, τόνισε στην ΕΡΤ πως αν εμβολιάζονταν μαζικά οι άνω των 60 ετών, «θα απέμενε μόλις ένα 10% περιστατικών να αντιμετωπιστούν στα νοσοκομεία».

«Έχουν περάσει δύο Σαββατοκύριακα από την απελευθέρωση της κινητικότητας και περιμέναμε επιδείνωση που ευτυχώς δεν είναι βαριά», είπε η καθηγήτρια, ενώ πρόσθεσε πως, μετά και τις νέες απώλειες ατόμων κάτω των 30 ετών, μιλάμε για επιδημία ανεμβολίαστων που συνιστούν το 90% στις ΜΕΘ. Σημαντικός προδιαθεσιακός παράγοντας είναι η παχυσαρκία, «με λίγα παραπάνω κιλά μπορεί να νοσήσουν βαρύτερα», τόνισε η κ. Ψαλτοπούλου.

Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στους εμβολιασμούς κατά της COVID-19, σε σύγκριση με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, υπογράμμισε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, Χ. Γώγος. Για τον λόγο αυτό, είπε πως «θα πρέπει να ξαναρχίσουμε μία εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου», προσθέτοντας πως δεν είναι όλοι αρνητές, αλλά υπάρχουν αρκετοί που ανησυχούν.

Επεσήμανε πως σχετίζεται απόλυτα η θνητότητα και η νοσηρότητα με τον βαθμό εμβολιαστικής κάλυψης, αναφέροντας ενδεικτικά ότι το 90% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι και το τελευταίο διάστημα βλέπουμε νέους ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους. Σημείωσε επίσης πως η 3η δόση του εμβολίου για ευάλωτα άτομα είναι επιβεβλημένη, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.

Αναφορικά με τον παράλληλο εμβολιασμό για COVID-19 και γρίπη, τόνισε πως το ένα δεν επηρεάζει το άλλο. «Μπορούν να γίνουν και την ίδια μέρα», είπε επικαλούμενος οδηγίες του αμερικανικού CDC.

Δημοφιλή