ΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/07/2021 10:28 EEST | Updated 01/07/2021 10:34 EEST

Κορονοϊός: Βασικά συμπτώματα λείπουν από τη λίστα, προειδοποιούν οι ειδικοί

Μεταξύ αυτών ο βήχας, ο πονοκέφαλος και η κόπωση.

PeopleImages via Getty Images

Ο επίσημος κατάλογος των συμπτωμάτων κορονοϊού θα πρέπει να επεκταθεί καθώς με την υπάρχουσα λίστα ενδέχεται να διαφεύγουν πολλά κρούσματα, προειδοποιούν οι ειδικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα είναι ο βήχας, ο πονοκέφαλος και η κόπωση, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) της Μεγάλης Βρετανίας.

Γράφοντας στο British Medical Journal, οι επιστήμονες λένε ότι ο κατάλογος πρέπει να διευρυνθεί και να περιλαμβάνει ένα μεγαλύτερο φάσμα παθήσεων που έχουν συνδεθεί με τις λοιμώξεις από Covid,

Ο Δρ. Αλεξ Κροζιέρ και οι συνάδελφοί του εκτιμούν ότι ο περιορισμός των τεστ μόνο σε άτομα με πυρετό, βήχα και αλλαγή στη γεύση ή τη μυρωδιά θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τον μη εντοπισμό ή την καθυστέρηση εντοπισμού πολλών κρουσμάτων».

Αυτό θα μπορούσε να «παρεμποδίσει τις προσπάθειες για διακοπή της μετάδοσης» του ιού, λένε.

«Γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, όχι μόνο ο πυρήνας των τριών. Υπάρχουν πονοκέφαλοι, κόπωση, μυϊκοί πόνοι, πονόλαιμος, ρίγη μεταξύ άλλων. Αυτά τα συμπτώματα είναι σήμερα πιο συνηθισμένα» τόνισε ο Δρ. Κροζιέρ στο ραδιόφωνο του BBC 4.

Eνας εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας της Βρετανίας είπε: «Από την αρχή της πανδημίας έχουμε αναγνωρίσει ότι η Covid-19 έχει μια πολύ μεγαλύτερη λίστα συμπτωμάτων από αυτά που αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για τον προσδιορισμό της».

(με πληροφορίες από BBC)