ΔΙΕΘΝΕΣ
14/04/2020 10:03 EEST | Updated 14/04/2020 14:56 EEST

Κορονοϊός: Ολοταχώς προς τα 2 εκατ. κρούσματα - Οι 10 χώρες που είναι στη δίνη της πανδημίας

Ενώ δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να προσαρμοστούν, περισσότερο ή λιγότερο, στις νέες συνθήκες μετά από κατά μέσο όρο, ένα μήνα περιορισμού στο σπίτι (pics).

Lee Smith / Reuters
Οι ήρωες της εποχής μας είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας. Γκράφιτι του Rachel List στη Βρετανία. 

Μέσα στο επόμενο 24ωρο ο αριθμός των ανθρώπου που μέσα σε διάστημα μόλις 3,5 μηνών προσβλήθηκαν από το νέο κορονοϊό αναμένεται να φτάσει τα 2 εκατ. ενώ μέσα σε μια ημέρα καταγράφηκαν περισσότερα από 70.000 νέα κρούσματα και περισσότεροι από 5.400 θάνατοι. Και στα δύο βασικά αυτά μεγέθη την θλιβερή πρωτιά είχαν για μία ακόμη φορά οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία. 

Αναλυτικότερα ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν νοσήσει έχει φτάσει 1.936.700 και έχουν πεθάνει 120.568 ενώ 459.015 έχουν αναρρώσει ενώ η κατάσταση της υγείας ενός 4% των ασθενών (51.965) κρίνεται σοβαρή ή κρίσιμη. 

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, όπως επισημαίνει στο μεταξύ ο Π.Ο.Υ. μειώνεται σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης, όπως στην Ιταλία και την Ισπανία, αλλά η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται στην Βρετανία και την Τουρκία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στην συνολική εικόνα της επιδημίας, «το 90% των κρουσμάτων προέρχεται από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αρα είναι βέβαιο ότι δεν βλέπουμε ακόμη την κορύφωση», δήλωσε η εκπρόσωπος του Οργανισμού Μάργκαρετ Χάρις κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη.  

Πώς τα κινητά βοηθούν τη Νορβηγία να εντοπίσει τη διασπορά του κορονοϊού

Δέκα φορές πιο θανατηφόρος από τον Η1Ν1 ο κορονοϊός

www.worldometers.info
www.worldometers.info

 

ΗΠΑ - 23.644 νεκροί, 587.155 ασθενείς

Για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο μειώθηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που έφτασαν τα 26.641 ενώ ο αριθμός των νέων θανάτων παραμένει σταθερός τις δύο τελευταίες ημέρες στους 1.535. Η Νέα Υόρκη την Δευτέρα ξεπέρασε τους 10.000 νεκρούς και εντός 24ωρο εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τους 200.000 ασθενείς. 

Παραλήρημα Τραμπ - ”Έχω την απόλυτη εξουσία” φωνάζει για να εκφοβίσει τους Κυβερνήτες των Πολιτειών

Η πανδημία και η διεθνής οικονομία: Το ΔΝΤ, ο καπιταλισμός και η «επόμενη ημέρα»

Πέθανε ναύτης του αεροπλανοφόρου Ρούσβελτ από κορονοϊό  

Scott Heins via Getty Images
Ένα τελευταίο απορρυπαντικό πιάτων σε σούπερ μάρκετ στο Μπρούκλιν, με την ονομασία "Joy" δηλαδή "χαρά"...

 

Ισπανία - 18.056 νεκροί, 172.541 ασθενείς

Νέα μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και οριακή στον αριθμό των θανάτων καταγράφηκε την Τρίτή με 3.268 και 547 ενώ για σήμερα Τρίτη, μέχρι αυτή την ώρα έχουν ανακοινωθεί αντίστοιχα 2.442 και 300.

  • Παρά τη μείωση και ο αριθμός των νεκρών που αναφέρονται καθημερινά όσο και των  νέων ασθενών παραμένει εξαιρετικά υψηλός. Ωστόσο η χώρα προχώρησε σε μια πρώτη μικρή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού επιτρέποντας να επιστρέψουν στην εργασία όσοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις που δεν επιτρέπει την τηλεργασία όπως οικοδομικές εργασίες, κατασκευές κ.α. Υπήρξαν ωστόσο σοβαρές επικρίσεις καθώς τα μέτρα αυτά είχαν κριθεί απαραίτητα πριν η χώρα φτάσει να αναφέρει τόσο υψηλό αριθμό νεκρών και ασθενών σε ημερήσια βάση.

Ισπανία: Με μάσκες και θερμόμετρα η επιστροφή στη νέα κανονικότητα

SOPA Images via Getty Images
Μερική επιστροφή σε μια περίεργη νέα κανονικότητα για κάποιους εργαζόμενους στη Μαδρίτη. 

 

Ιταλία- 20.465 νεκροί, 159.516 ασθενείς

Νέα μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων που έφτασαν τα 3.153 αλλά και νέα, έστω και περιορισμένη, αύξηση του αριθμού των νεκρών αφού τη Δευτέρα καταγράφηκαν 566 ενώ η χώρα ξεπέρασε πλέον τους 20.000 θανάτους.

Επιδημία και στις ελιές: Βακτήριο απειλεί ελαιώνες σε Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα

Γαλλία - 14,967 νεκροί, 136,779 ασθενείς

Μικρή αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων όσο και των θανάτων αφού τη Δευτέρα καταγράφηκαν 4.188 και 574 αντίστοιχα ενώ η χώρα παραμένει σταθερά τις τελευταίες ημέρες η 3η κατά σειρά (μετά τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο) με την υψηλότερο αριθμό νέων ασθενών και νεκρών σε ημερήσια βάση. 

Γαλλία: Παράταση της καραντίνας τουλάχιστον μέχρι τις 11 Μαΐου

Annegret Hilse / Reuters
Απολαμβάνοντας μια ηλιόλουστη ημέρα σε πάρκο στο Βερολίνο. 

 

Γερμανία - 3.194 νεκροί, 130.072 ασθενείς

Συνεχίστηκε η μείωση στον αριθμό των νέων ασθενών ωστόσο τη Δευτέρα καταγράφηκαν αύξηση του αριθμού των νέων θανάτων ανακόπτοντας την πορεία καθόδου των τελευταίων ημερών. Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν 2.218 και 172 αντίστοιχα. 

  • Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI)  δεν πιστεύει ότι η εξάπλωση του κορονοϊού στη Γερμανία έχει σταματήσει. «Δεν μπορούμε ακόμη να μιλήσουμε για ανάσχεση. Βλέπουμε μια επιβράδυνση, όμως παρά τις κάποιες θετικές τάσεις στην εξέλιξη των αριθμών μόλυνσης, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να τηρούμε τους κανόνες απόστασης και υγιεινής. Στα νοσοκομεία υπάρχουν αυτήν την στιγμή αρκετά κρεβάτια εντατικής θεραπείας και αναπνευστήρες για να αντιμετωπισθεί η κρίση.  Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα δυναμική, δεν προβλέπονται δυσχέρειες»,  δήλωσε ο πρόεδρος Λόταρ Βίλερ σήμερα στο Βερολίνο. Πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με πιθανή χαλάρωση των περιορισμών επικοινωνίας ενόψει της  τηλεδιάσκεψης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης  με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων.  

  • Με τη συνεδρίαση του «υπουργικού συμβουλίου κορονοϊού», αρχίζει σήμερα η διαβούλευση σχετικά με την στρατηγική «εξόδου» και τη σταδιακή επιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της Γερμανίας σε ομαλούς ρυθμούς. Βασικά θα αξιολογηθεί η έκθεση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών «Leopoldina», η γνωμοδότηση της οποίας θα αποτελέσει, όπως έχει προαναγγείλει η καγκελάριος, βάση για τις περαιτέρω αποφάσεις. Η «Leopoldina» εισηγείται την προσεκτική και σταδιακή επαναλειτουργία των Δημοτικών και Γυμνασίων, των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου και της εστίασης, υπό την προϋπόθεση ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων θα παραμείνουν σταθερά σε χαμηλά επίπεδα, ότι θα εξασφαλιστούν οι δυνατότητες περίθαλψης των ασθενών του κορονοϊού – και όχι μόνο – χωρίς να υπερφορτωθεί το σύστημα υγείας. Η πανδημία θα πρέπει να παρακολουθείται σε «πραγματικό χρόνο», προκειμένου να αναθεωρούνται διαρκώς τα μέτρα και να αποφασίζεται ενδεχόμενη αναπροσαρμογή τους. Κοινή συνισταμένη των πρακτικών που προτείνουν οι πανεπιστημιακοί είναι η αυστηρή τήρηση των αποστάσεων και των κανόνων υγιεινής και η εκτεταμένη χρήση προστατευτικής μάσκας, κυρίως όπου δεν μπορεί να τηρηθεί η απόσταση των δύο μέτρων, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία, στα σούπερ μάρκετ.

Matthew Childs / Reuters
Η συγγραφέας Ιζαμπέλα Πρίτσερ η οποία φτιάχνει και ρούχα βικτωριανής εποχής απολαμβάνει μια βόλτα, ντυμένη ανάλογα (!), στο Μίλτον Κέινς στη Βρετανία. 

Ηνωμένο Βασίλειο - 11,329 νεκροί, 88,621 ασθενείς

Μείωση του αριθμού των κρουσμάτων τη Δευτέρα σε 4.342 ενώ ο αριθμός των νέων θανάτων παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με τις αρχές να αναφερουν 717 ενώ η χώρα ήταν για μια ακόμη μέρα η δεύτερη (μετά τις ΗΠΑ) με τον υψηλότερο αριθμό νέων ασθενών και νεκρών. 

  • Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών λόγω του κορονοϊού στη Βρετανία ενδέχεται να είναι κατά περίπου 15% μεγαλύτερος σε σχέση με τα μέχρι τώρα επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με νέο, ευρύτερο απολογισμό που δημοσιεύθηκε στον οποίο περιλαμβάνονται οι θάνατοι που σημειώθηκαν στην κοινότητα, για παράδειγμα σε οίκους ευγηρίας. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι 6.235 άνθρωποι πέθαναν στην Αγγλία και την Ουαλία ως τις 3 Απριλίου με κάποια αναφορά στην covid-19 στα πιστοποιητικά θανάτου τους. «Όταν κοιτάμε τα στοιχεία για την Αγγλία, ο αριθμός είναι κατά 15% μεγαλύτερος από αυτόν του NHS (του εθνικού συστήματος υγείας της Βρετανίας) καθώς περιλαμβάνει όλα τα πιστοποιητικά θανάτου στα οποία αναφέρεται η covid-19, περιλαμβανομένων των πιθανών κρουσμάτων της covid-19, αλλά και τους θανάτους στην κοινότητα», δήλωσε ο στατιστικολόγος Νικ Στράιπ.

  • Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη ότι τα περιοριστικά μέτρα πρόκειται να παραμείνουν σε ισχύ ως τουλάχιστον την 7η Μαΐου, σύμφωνα με τους Times. Ήδη τη Δευτέρα  τόνισε ότι δεν αναμένει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε άρση των μέτρων τα οποία εφαρμόζει προτού να είναι βέβαιη πως αυτό μπορεί να γίνει με ασφάλεια.

Ιράν - 4.683 νεκροί, 74.877 ασθενείς

Συνεχίστηκε η αργή αλλά σταθερή μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των νεκρών και σήμερα Τρίτη αφού αναφέρθηκαν 98 και 1.574 αντίστοιχα.  

Τουρκία - 1.296 νεκροί, 61.049 ασθενείς

Μείωση, για δεύτερο 24ωρου του αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα αφού ανήλθαν σε 4.093 και οριακή αύξηση του αριθμού των νέων θανάτων σε 98. 

Τουρκία: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε 31 μεγάλες πόλεις κάθε Σαββατοκύριακο

Εγκρίθηκε στην Τουρκία νόμος που προβλέπει την αποφυλάκιση δεκάδων χιλιάδων κρατουμένων

Umit Bektas / Reuters
Η χορεύτρια Σου Σεβντά Οζούμ δίνει μια ακόμη παράσταση στο μπαλκόνι, για τους γείτονές σε γειτονιάς της Κωνσταντινούπολης.

 

Βέλγιο - 3.903 νεκροί, 30.589 ασθενείς

Τη Δευτέρα καταγράφηκε νέα άνοδος των θανάτων αφού ανακοινώθηκαν έχουν 303 ενώ τα κρούσματα εμφανίζονται μειωμένα σε 942. Σήμερα μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί 254 νεκροί και 530 κρούσματα, κάτι που συνιστά και μια σπάνια αναλογία σε ημερήσια βάση.

Ολλανδία - 2.823 νεκροί, 26.551 ασθενείς

Μείωσή και στον αριθμό των νέων θανάτων όσο και των ασθενών αφού τη Δευτέρα καταγράφηκαν 86 και 964 αντίστοιχα. 

Yves Herman / Reuters
Πατέρας και γιος ποζάρουν με τα δύο πιο πολύτιμα αγαθά τους εν μέσω καραντίνας στο Βέλγιο. 

 

Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο

Κίνα: Ανακοίνωσε 89 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα από 108 μία ημέρα νωρίτερα, εκ των οποίων τα 86 μεταξύ ταξιδιωτών που μετέβησαν στη χώρα από το εξωτερικό, δηλαδή του είδους που οι κινεζικές αρχές ονομάζουν «εισαγόμενα». Τα 79 από τα «εισαγόμενα» κρούσματα εντοπίστηκαν στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ, που γειτονεύει με τη Ρωσία. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Κίνας 75 άνθρωποι έλαβαν εξιτήριο από νοσοκομεία αφού ανέρρωσαν, ενώ ο αριθμός των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση μειώθηκε κατά 5, στους 116. 

Αντιμέτωπη με διπλωματική κρίση στην Αφρική η Κίνα

Αργεντινή: Οι δημοτικές αρχές στην πόλη Κόρδομπα, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας της κεντρικής Αργεντινής, έδωσαν εντολή να ανοιχτούν περίπου 250 τάφοι τις επόμενες ημέρες, αφού φαίνεται πως προεξοφλούν αύξηση των θανάτων μολονότι τα μέτρα που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες σε εθνική κλίμακα μοιάζουν να εξομαλύνουν την καμπύλη της εξάπλωσης. Νεκροθάφτες στο κοιμητήριο Σαν Βισέντε, σε ένα προάστιο της πόλης, ετοιμάζονται να ανοίξουν τους νέους τάφους τις επόμενες ημέρες. Η απόφαση προστίθεται στις ενδείξεις πως οι αρχές στην Κόρδομπα, όπως και σε άλλες περιοχές του κόσμου, προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο.

Πάνω από 700 σορούς ανθρώπων που πέθαναν στα σπίτια τους απομάκρυνε ο στρατός στον Ισημερινό

Associated Press
Οι νέοι τάφοι στην Κόρντομπα. 

 

Βραζιλία: Ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό είναι πιθανότατα δωδεκαπλάσιος από αυτόν που ανακοινώνεται επίσημα από την κυβέρνηση, καθώς γίνονται πολύ λίγες διαγνωστικές εξετάσεις και η αναμονή για τα αποτελέσματά τους είναι συχνά πολύ μεγάλη, υποδεικνύει μελέτη που δημοσιοποιήθηκε χθες. Ερευνητές σε βραζιλιάνικα πανεπιστήμια και ινστιτούτα εξέτασαν τον λόγο κρουσμάτων προς θανάτους ή ιάσεις ως τη 10η Απριλίου. Αφαίρεσαν τους ασθενείς που συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τον ιό. Κατόπιν συνέκριναν τα αποτελέσματα με τον προσδοκώμενο δείκτη θανάτων ανά ηλικιακή ομάδα βάσει των δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο θεαματικά υψηλότερος του αναμενόμενου δείκτης θανάτων στη Βραζιλία με βάση τους επίσημους αριθμούς σημαίνει πως υπάρχουν πολλά περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από αυτά που καταμετρώνται. Οι συντάκτες της μελέτης υπολογίζουν πως επισήμως καταγράφεται μόλις το 8% των κρουσμάτων.