ΔΙΕΘΝΕΣ
22/07/2019 12:04 EEST

Κόστα Ρίκα: Τουλάχιστον 19 νεκροί από νοθευμένο αλκοόλ

Περιείχε υψηλά ποσοστά μεθανόλης, σύμφωνα με τις αρχές.

Kryssia Campos via Getty Images

Τουλάχιστον 19 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην Κόστα Ρίκα μετά από κατανάλωση νοθευμένου ποτού, το οποίο περιείχε μεθανόλη σε τοξικά επίπεδα, με αποτέλεσμα να δηλητηριαστούν, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας. 

Τα θύματα, 14 άνδρες και πέντε γυναίκες, ηλικίας από 32 έως 72 ετών,κατανάλωσαν το εν λόγω ποτό σε διάφορες πόλεις της χώρας από τις αρχές του περασμένου μήνα, με αποτέλεσμα το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε εξονυχιστική έρευνα. 

Οι θάνατοι σημειώθηκαν στις πόλεις Σαν Χοσέ (η πρωτεύουσα της Κόστα Ρίκα), Καρτάγκο, Λιμόν, Γκουανακάστε και Ερέδια. 

Οι αρχές έχουν κατασχέσει μέχρι στιγμής περισσότερα από 30.000 μπουκάλια αλκοόλ με την υποψία ότι ήταν νοθευμένα, προειδοποιώντας τους καταναλωτές να αποφεύγουν τις εν λόγω μάρκες αλκοολούχων ποτών,καθώς βρέθηκαν με υψηλά επίπεδα μεθανόλης. 

costa rican ministry of health

Για την καταγραφή, οι μάρκες των ποτών ήταν οι εξής: Guaro Montano, Guaro Gran Apache, Star Ουαλίας, Aguardiente Barón Rojo, Aguardiente Timbuka και Aguardiente Molotov,

Η ποσότητα αλκοόλ νοθευμένο με μεθανόλη που μπορεί να καταστεί μοιραία για τον καταναλωτή, εξαρτάται από τη συγκέντρωση της χημικής ένωσης, καθώς και από τον οργανισμό του εκάστοτε ατόμου, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου. 

«Το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει να πραγματοποιεί έρευνες σε όλη τηνεπικράτεια, προκειμένου να μειώσει την έκθεση των καταναλωτών σε νοθευμένα προϊόντα», καταλήγει η κυβερνητική πηγή. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι τα κρούσματα δηλητηρίασης με μεθανόλη συνδέονται με τις παράνομες εισαγωγές ποτών. Πρόσφατες εστίες λαθρεμπορίου αλκοολούχων ποτών εμτοπίστηκαν σε περίπου δώδεκα χώρες, μεταξύ των οποίων η Ινδία, η Νορβηγία, η Τουρκία και η Τσεχία

Πηγές: ABC, CBS