ΕΙΔΗΣΕΙΣ
25/01/2016 08:12 EET | Updated 25/01/2016 08:12 EET

Κοτζιάς: Η Ε.Ε. πρέπει να αποκτήσει ακτοφυλακή. Αιχμές για τη στάση κύκλων σε γερμανικά υπουργεία

ASSOCIATED PRESS
Greek Foreign Minister Nikos Kotzias speaks at a joint press conference with his Iranian counterpart Mohammad Javad Zarif in Tehran, Iran, Sunday, Nov. 29, 2015. (AP Photo/Vahid Salemi)

Η ελληνική κυβέρνηση μέσα στους τελευταίους 12 μήνες «αποκατέστησε το κύρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle o υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στα περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και τη ζώνη Σένγκεν, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για απειλές μόνο κατά της Ελλάδα, αλλά είναι επίσης κίνδυνος για το όλο εγχείρημα της Ε.Ε. και τη διαδικασία της ολοκλήρωσης.

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να σταματήσουν κάποιες φωνές σε ευρωπαϊκά κράτη να υπονομεύουν την ενότητα και το μέλλον της ΕΕ μόνο και μόνο προκειμένου να γίνουν πιο αρεστοί, κατά τη γνώμη τους, σε εσωτερικά εθνικά ακροατήρια, διότι ο κίνδυνος επανεθνικοποίησης της Ευρώπης είναι μεγάλος», αναφέρει ο Έλληνας υπ. Εξωτερικών.

Eιδικότερα αναφορικά με το προσφυγικό, η κριτική για τον τρόπο που το διαχειρίζεται η Ελλάδα δεν διατυπώνεται όμως μόνο από κράτη της Ανατολικής Ευρώπης και την Αυστρία. Και στη Γερμανία, για παράδειγμα, υπάρχουν τέτοιες φωνές. Αν και δέχεται αυτή την ένσταση ο κ. Κοτζιάς, τονίζει ωστόσο ότι αυτή δεν αφορά το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών: «Τα δύο υπουργεία Εξωτερικών, της Γερμανίας και της Ελλάδας, συμφωνούν. Υπάρχουν κύκλοι στη γερμανική κυβέρνηση σε υπουργεία που δεν σχετίζονται με τη διπλωματία που κάνουν καμιά φορά και δεύτερες σκέψεις».

Σε σχόλιά του σχετικά με το προσφυγικό, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι προϋπόθεση για την επιτυχή αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος είναι η αξιοποίηση των «ευρωπαϊκών εργαλείων», όπως η Frontex και μελλοντικά μια ευρωπαϊκή ακτοφυλακή. Ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρει σχετικά: «Εμείς πιστεύουμε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αποκτήσει ακτοφυλακή. Είμαι ο άνθρωπος που πρότεινε στη Συνθήκη του Άμστερνταμ να εμπεδωθεί, να μπει ο όρος 'σύνορα' και η Frontex προέκυψε από τη φύτρα των συνόρων. Άρα εμείς πάντα υπήρξαμε σε αντίθεση με αυτά που λένε ορισμένοι 'κολάσιμοι' φίλοι μας υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου της ΕΕ στα σύνορα της, αλλά πάντα με τρόπο που να διατηρεί και να επιβεβαιώνει το ρόλο εθνικού κράτους.»