ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
25/04/2015 06:28 EEST | Updated 25/04/2015 06:28 EEST

Κοτζιάς: Σέβομαι τη Γερμανία, όχι την πολιτική της. Θέλουν να μας στηρίξουν ή να μας τιμωρήσουν; Η Χρυσή Αυγή έρχεται

ASSOCIATED PRESS
Greece's New Foreign Minister Nikos Kotzias makes statements during a handover ceremony in Athens, Tuesday, Jan. 27, 2015. Greece's new left-wing Prime Minister Alexis Tsipras picked an outspoken bailout critic, Yanis Varoufakis, as his new finance minister Tuesday, signaling his revolve to take a tough line with eurozone lenders in an effort to write off a massive chunk rescue debt. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Σέβεται τη Γερμανία, απλά όχι την πολιτική της, ούτε τον τρόπο με τον οποίο βλέπει την ελληνική οικονομία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Όπως ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, η Ελλάδα και οι εταίροι της στην ευρωζώνη πρέπει να συμβιβαστούν για να δημιουργήσουν πολιτικές που θα φέρουν ανάπτυξη και θα επιτρέψουν στη χώρα να αποπληρώσει τα χρέη της.

Ερωτηθείς για το αν απλά ζητεί από την Ευρώπη να εμπιστευτεί την Ελλάδα, δήλωσε «όχι: Να είναι πραγματιστές. Η εμπιστοσύνη είναι πολύ σημαντική, αλλά πρέπει να είναι πραγματιστές».

«Θέλουν να μας υποστηρίξουν για να έχουμε ανάπτυξη...ή αποφασίζουν να αφήσουν την Ελλάδα να παλεύει, για να την τιμωρήσουν και να δημιουργήσουν ένα παράδειγμα του τι συμβαίνει σε μια χώρα που έχει αριστερή κυβέρνηση;» είναι το ερώτημα/ δίλημμα που έθεσε ο υπουργός, κατά το τέλος της τετραήμερης επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Κοτζιάς απέρριψε τις συζητήσεις περί καλύτερης θέσης της ευρωζώνης σήμερα όσον αφορά στον χειρισμό μιας ελληνικής χρεοκοπίας σε σχέση με την εποχή της οικονομικής κρίσης. «Είναι σαν το παιχνίδι της “κόντρας” για το ποιος θα δειλιάσει πρώτος (game of chicken), αλλά όχι αυτό που ξέρετε. Αυτό που ξεχνούν οι φίλοι μας είναι ότι δεν έχουμε καύσιμο για να κινηθούμε....θα θέλαμε να καταλήξουμε σε συμβιβασμό, και στο τέλος θα το κάνουμε» είπε ο υπουργός.

Συνεχίζοντας, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε τα εξής: «οπότε δεν δίνετε λύση στην Ελλάδα, πιέζετε την ελληνική κυβέρνηση; Ποια μπορεί να είναι η λύση; Η Χρυσή Αυγή έρχεται. Κανέναν δεν τον συμφέρει αυτό, οπότε για αυτό θα βρούνε λύση» εκτίμησε.

Παράλληλα, ο υπουργός δήλωσε ότι τεχνικό κλιμάκιο θα συναντηθεί τον Μάιο για να συζητήσει τη χρηματοδότηση και τα λογιστικά ζητήματα για τον αγωγό ρωσικού αερίου που θα περνά από Τουρκία, Ελλάδα, FYROM, Ουγγαρία και πιθανώς Αυστρία. Σύμφωνα με ρωσικές εκτιμήσεις, είπε, μία επένδυση στο ελληνικό κομμάτι του θα μπορούσε να κινείται μεταξύ 2 και 2,5 δισ. δολαρίων. Επίσης, υπογράμμισε ότι δυτικές εταιρείες και τράπεζες θα μπορούσαν να παρέχουν τη χρηματοδότηση της κατασκευής του, σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε., αντί για τη ρωσική κυβέρνηση. Όσον αφορά σε πιθανές προκαταβολές από τα μελλοντικά κέρδη, ο υπουργός είπε πως οι Ρώσοι είπαν στην Ελλάδα ότι είναι κοντά σε αυτά που θα κέρδιζε η Βουλγαρία από τον South Stream: «δεν είμαι ακριβώς σίγουρος, αλλά είναι περίπου 5 δισ. δολάρια» τόνισε, προσθέτοντας ότι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για ενεργειακά θέματα Έιμος Χοκστάιν θα βρίσκεται στην Αθήνα σε δύο εβδομάδες για να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό και δυνητικά ευρύτερο σχέδιο αγωγού που θα μπορούσε να περιλαμβάνει επίσης την Αλβανία και τη Βοσνία.

Sponsored Post