Πληθαίνουν οι φωνές στην Ευρώπη για κούρεμα του ελληνικού χρέους

Πληθαίνουν οι φωνές στην Ευρώπη για κούρεμα του ελληνικού χρέους
Flags of the EU wave in the wind outside the European Commission headquarters in Brussels, Monday, July 1, 2013. The European Commission has instructed its services to carry out an unplanned security sweep, a spokeswoman said Monday, following media reports that US intelligence authorities had bugged various EU offices. (AP Photo/Yves Logghe)
Flags of the EU wave in the wind outside the European Commission headquarters in Brussels, Monday, July 1, 2013. The European Commission has instructed its services to carry out an unplanned security sweep, a spokeswoman said Monday, following media reports that US intelligence authorities had bugged various EU offices. (AP Photo/Yves Logghe)
ASSOCIATED PRESS

Όλο και πιο κοντινό φαντάζει το ενδεχόμενο του κουρέματος του ελληνικού χρέους, καθώς αυξάνονται οι φωνές που το ζητούν στο εξωτερικό.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Die Welt, υψηλόβαθμοι παράγοντες της Ε.Ε. , επιφορτισμένοι με τις διαβουλεύσεις αναφορικά με την Ελλάδα, εκτιμούν ότι ένα κούρεμα είναι αναπόφευκτο, διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος της.

Διάσταση απόψεων υπάρχει ωστόσο στις Βρυξέλλες για τον χρόνο μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. Ορισμένοι θεωρούν αναγκαίο ένα κούρεμα εντός του 2015, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι το κούρεμα θα πρέπει να γίνει σε μερικά χρόνια, όταν πια θα έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος άλλες χώρες της κρίσης να διεκδικήσουν κούρεμα, του δικού τους χρέους.

Οι υψηλόβαθμοι παράγοντες εκτιμούν επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιστρέψει στο επόμενο διάστημα στις αγορές, οπότε μια πιστωτική γραμμή στήριξης των 10,9 δισεκατομμυρίων δεν θα είχε νόημα. «Θα εξαντλούνταν αμέσως και θα έχανε τον προληπτικό της χαρακτήρα», υποστηρίζουν.

Η Die Welt σημειώνει ότι οι ίδιοι κύκλοι στις Βρυξέλλες αναμένουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα παραταθεί πέραν του Φεβρουαρίου και ότι στη συνέχεια θα ακολουθήσει πιθανώς και τρίτο πακέτο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας. Υπολογίζουν δε τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες της Αθήνας στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Βήματος», οι αντιδράσεις στο ρεπορτάζ της «Die Welt» ήταν μέχρι τώρα λίγες. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για παράδειγμα, αποκρούει κατηγορηματικά συμμετοχή στο «κούρεμα». Ο Μπενουά Κερ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε στο France 24, ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε απαγορευμένη κρατική χρηματοδότηση. «Οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες το απαγορεύουν ρητά» είπε.

Ο Γερμανός επίτροπος Γκίντερ Ότινγκερ βλέπει αντίθετα θετικά το μέτρο. Ένα «κούρεμα», δήλωσε, δεν συνδέεται αναγκαστικά με την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόλο που οι κίνδυνοι για την ευρωζώνη έχουν ενδιάμεσα μειωθεί, «μια έξοδος της Ελλάδας θα ήταν ένα πείραμα με αβέβαιη έκβαση. Δεν υπάρχει καμιά βεβαιότητα για το τι θα συμβεί, αν πέσει μια από τις πέτρες του ντόμινο».

Διπλωμάτης στο Βερολίνο σχολίαζε, ότι μέχρι δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση της είδησης από την Κομισιόν και γι αυτό πρέπει να γίνει δεκτή με πολλές επιφυλάξεις. «Αν όμως όντως ισχύει, τότε αυτό θα ήταν η καλύτερη προεκλογική βοήθεια για τον Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες» είπε.

Άλλος διπλωμάτης όμως υποστήριζε, ότι παρά τις όποιες συζητήσεις στις Βρυξέλλες, το «κούρεμα» παραμένει «ευσεβής πόθος». Η εφαρμογή του, πρόσθεσε, θα προσκρούσει στα κοινοβούλια των χωρών-δανειστών, ιδίως στο γερμανικό.

Υπέρ ενός κουρέματος του ελληνικού χρέους κατά 50% τάχθηκε ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας (DIW) και σύμβουλος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαρσέλ Φράτσερ. Σε συνέντευξή του στην δημόσια αυστριακή τηλεόραση (ORF) δήλωσε ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να συζητηθεί το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης και τόνισε ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να διαγραφούν 120 δισεκατομμύρια ευρώ από τα οποία 40 με 50 αντιστοιχούν στην Γερμανία. Το ποσό αυτό θα ήταν διαχειρίσιμο για τη Γερμανία, τόνισε ο πρόεδρος του ινστιτούτου DIW.

Από πλευράς της, η Άγκελα Μέρκελ έχει απορρίψει και προσωπικά το Grexit: μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον στο Λονδίνο, δήλωσε ότι «κάποιος πρέπει να πει στον κόσμο και στις αγορές πως εγώ, ως Γερμανίδα καγκελάριος και η γερμανική κυβέρνηση πράτταμε ανέκαθεν με γνώμονα την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη». Ωστόσο, όπως εκτιμά ο Κάρστεν Σνάιντερ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, η καγκελάριος άφησε να «σέρνεται» πολύ η συζήτηση για το Grexit.

Δημοφιλή