«Κράτος-παρίας»: Η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία για διεθνή εκστρατεία hacking

«Κράτος-παρίας»: Η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία για διεθνή εκστρατεία hacking
Reuters

Χώρες της Δύσης εξαπέλυσαν σφοδρά «πυρά» κατά της Ρωσίας την Πέμπτη, κατηγορώντας την πως διεξάγει γενικευμένης κλίμακας εκστρατεία hacking υπολογιστών, προκειμένου να υπονομεύσει δημοκρατικά καθεστώτα και να στοχεύσει σειρά θεσμών και οργανισμών- από φορείς αντιντόπινγκ μέχρι τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Χρησιμοποιώντας σκληρότατη γλώσσα- από τις σκληρότερες που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά της Μόσχας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου- η Βρετανία υποστήριξε πως η Ρωσία έχει εξελιχθεί σε «κράτος- παρία», ενώ οι ΗΠΑ τόνισαν πως η Μόσχα πρέπει να πληρώσει το τίμημα των ενεργειών της. Παράλληλα, σύμμαχοί τους ανά τον κόσμο παρουσίασαν εκτιμήσεις και αναφορές σχετικά με κάτι που φαίνεται ως εκστρατεία hacking από τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU.

Η Ρωσία διέψευσε αυτό που εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της αποκάλεσε «κοκτέιλ διαβολικών αρωμάτων» με ισχυρισμούς που φαντάστηκαν κάποιοι με «πλούσια φαντασία». Επίσης, το ρωσικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «δυτική μανία κατασκοπείας» η οποία «ανεβάζει ρυθμούς». Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το Reuters, οι κατηγορίες αυτές εντείνουν την απομόνωση της Μόσχας, εν μέσω μιας περιόδου που οι διπλωματικές της σχέσεις με τη Δύση βρίσκονται σε πολύ κακό σημείο, στον απόηχο της υπόθεσης του δηλητηριασμού του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Μ. Βρετανία και των κυρώσεων σε βάρος της από ΗΠΑ και ΕΕ για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

Η Βρετανία και η Ολλανδία κατηγόρησαν τη Ρωσία πως απέστειλε πράκτορες με ειδικό εξοπλισμό, που περιελάμβανε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κεραίες WiFi στη Χάγη, προκειμένου να παραβιάσουν τα συστήματα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ- OPCW), κατά την περίοδο που αυτός διερευνούσε την επίθεση στον Σκριπάλ, καθώς και τις αναφορές περί χρήσης χημικών όπλων από τη Συρία, σύμμαχο της Ρωσίας, εναντίον αντικαθεστωτικών.

BART MAAT via Getty Images

Οι αμερικανικές αρχές άσκησαν διώξεις σε βάρος επτά φερόμενων Ρώσων πρακτόρων για συνωμοσία με σκοπό το χακάρισμα υπολογιστών και την υποκλοπή δεδομένων, με απώτερο στόχο την απονομιμοποίηση διεθνών οργανισμών αντιντόπινγκ και την «τιμωρία» αξιωματούχων που αποκάλυψαν ένα εκτενές ρωσικό πρόγραμμα ντοπαρίσματος αθλητών, υποστηριζόμενο από την κυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, ένας από τους Ρώσους πράκτορες επίσης πραγματοποιούσε «αναγνωριστική» επιχείρηση στο προσωπικό της Westinghouse Electric Co., εταιρείας πυρηνικής ενέργειας.

Συντονισμένα «πυρά» από τη Δύση

Οι κατηγορίες αυτές ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο briefings ανά τον κόσμο, τα οποία λάμβαναν χώρα καθώς υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συγκεντρώνονταν στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσουν ενιαίο μέτωπο απέναντι στον πάλαι ποτέ μεγάλο αντίπαλο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. «Αυτές δεν είναι ενέργειες μιας μεγάλης δύναμης, αλλά ενέργειες ενός κράτους- παρία» είπε σε δημοσιογράφους ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Γκάβιν Γουίλιαμσον. Από πλευράς του, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις, σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα του Βελγίου, είπε πως η Ρωσία πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα, και υπάρχει μια σειρά επιλογών για αυτό.

Αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους πως η ρωσική «επιθετική πράξει επιδεικνύει περιφρόνηση για τον σκοπό» του ΟΑΧΟ. Η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς ήταν μεταξύ άλλων χωρών που εξέδωσαν ανακοινώσεις με σκληρή γλώσσα, όπου υποστήριζαν τα ευρήματα των συμμάχων τους.

Οι ολλανδικές αρχές ανέφεραν πως απέτρεψαν την προσπάθεια χακαρίσματος του ΟΑΧΟ στη Χάγη τον Απρίλιο, καθώς διερευνούσε τη χρήση νευροτοξικού παράγοντα στην υπόθεση Σκριπάλ και τη φερόμενη χρήση χημικών όπλων στη Συρία από τον υποστηριζόμενο από τη Ρωσία πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ: Τέσσερις Ρώσοι κατέφθασαν στην Ολλανδία στις 10 Απριλίου και συνελήφθησαν τρεις ημέρες μετά με κατασκοπευτικό εξοπλισμό σε ξενοδοχείο κοντά στα κεντρικά του ΟΑΧΟ, ανακοίνωσε η ολλανδική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών. Οι άνδρες αυτοί σχεδίαζαν να πάνε σε ένα εργαστήριο στο Σπιζ της Ελβετίας που χρησιμοποιείται από τον ΟΑΧΟ για την ανάλυση δειγμάτων, δήλωσε ο Ολλανδός στρατηγός Όνο Άιχελσαϊμ. Εν τέλει απελάθηκαν στη Ρωσία. Οι ολλανδικές αρχές δημοσιοποίησαν αντίγραφα των διαβατηρίων των τεσσάρων ανδρών, όπου ταυτοποιούνταν ως Αλεξέι Μίνιν, Όλεγκ Σότνικοφ, Εβγκένι Σερεμπριάκοφ και Αλεξέι Μόρενετς.

Dado Ruvic / Reuters

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, πράκτορες της GRU βρίσκονταν πίσω από τέσσερις ευρείας κλίμακας κυβερνοεπιθέσεις, μεταξύ των στόχων των οποίων περιλαμβάνονταν εταιρείες στην ίδια τη Ρωσία και την Ουκρανία, το αμερικανικό Δημοκρατικό Κόμμα, και ένα μικρό τηλεοπτικό δίκτυο στη Βρετανία- ενώ υποστηρίζει πως η GRU σχετίζεται με ομάδες χάκερ διαβόητες στον χώρο της κυβερνοασφαλείας όπως οι APT28, Fancy Bear, Sofacy, Pawnstorm, Sednit, CyberCaliphate, Cyber Berkut και Voodoo Bear. Ακόμη, όπως σημειώνει το BBC, οι ολλανδικές αρχές ανέφεραν ότι ένα laptop που κατασχέθηκε τον Απρίλιο διαπιστώθηκε πως είχε χρησιμοποιηθεί στη Βραζιλία, την Ελβετία και τη Μαλαισία. Μάλιστα, στη Μαλαισία- σύμφωνα με τις ολλανδικές αρχές- χρησιμοποιήθηκε για να στοχεύσει τις έρευνες πάνω στην κατάρριψη της πτήσης MH17 των Malaysia Airlines το 2014 πάνω από περιοχή ελεγχόμενη από υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 298 ανθρώπων.

Επίσης, στο πλαίσιο μιας φαινομενικά ξεχωριστής υπόθεσης, νορβηγικό δικαστήριο παρέτεινε κατά δύο ακόμα εβδομάδες την κράτηση Ρώσου υπήκοου που φέρεται να κατασκόπευε το κοινοβούλιο της χώρας. Ο Μιχαήλ Μποχκάριοφ συνελήφθη στις 21 Σεπτεμβρίου ενώ προσπαθούσε να φύγει από τη χώρα. Η Μόσχα απαιτεί από το Όσλο την άρση των «εξωφρενικών κατηγοριών» και υποστηρίζει πως πρόκειται για μέλος κοινοβουλευτικού προσωπικού.

Ποια είναι η GRU

Stringer . / Reuters

Η ρωσική υπηρεσία που βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας, GRU (Κεντρικό Διευθυντήριο Πληροφοριών) φέρεται να είναι η μεγαλύτερη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών με σκοπό την κατασκοπεία στο εξωτερικό. Διαφέρει από την πάλαι ποτέ KGB (ως «διάδοχοι» της οποίας πλέον θεωρούνται οι SVR και FSB) από την άποψη ότι πραγματοποιεί συγκαλυμμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις και συλλέγει πληροφορίες ανά τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια στη GRU (η οποία μετονομάστηκε το 2010 σε GU, μα παραμένει γνωστή με το συγκεκριμένο όνομα) έχουν αποδοθεί δραστηριότητες στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, κομβικό σημείο του οποίου ήταν η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Θεωρείται επίσης πως οι δύο άνδρες που κατηγορούνται πως δηλητηρίασαν τον Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του, Γιούλια (έχουν κατονομαστεί ως Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ) είναι πράκτορες της GRU.

Δημοφιλή