ΕΙΔΗΣΕΙΣ
03/11/2015 11:51 EET | Updated 03/11/2015 13:20 EET

Ο σωστός τρόπος να ψιλοκόψουμε ένα κρεμμύδι χωρίς να κλάψουμε (πολύ). Και δοκιμάσαμε αρκετούς

Το ψιλοκόψιμο του κρεμμυδιού όσο απλό και εάν μοιάζει όταν βλέπουμε να το κάνει ένας σεφ ή μια έμπειρη μαγείρισσα, σίγουρα δεν είναι και τόσο εύκολο. Ούτε ανώδυνο. Τα μάτια τσούζουν, τα δάκρυα τρέχουν και συχνά- παραδεχτείτε το- μας πιάνουν τα νεύρα μας. Φυσικά θα έχετε ακούσει για το ένα και το άλλο τρικ που δήθεν υπόσχονται ένα τέλος στα δάκρυα αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη. Δοκιμάσαμε αρκετές από αυτές τις μεθόδους και ναι, κάποιες πιάνουν αλλά μόνο εν μέρει και κάποιες καθόλου. Σε κάθε περίπτωση λίγα δάκρυα δεν θα τα γλιτώσουμε. Αφού λοιπόν δεν θα αποφύγουμε ας μάθουμε τουλάχιστον να ψιλοκόβουμε όσο πιο εύκολα και σωστά γίνεται το κρεμμύδι- όπως θα δείτε και στο βίντεο- αφού ούτως ή άλλως είναι ένα από τα αγαπημένα και αναπόσπαστα υλικά για τόσες και τόσες αγαπημένες συνταγές.

  • Απλά και παραδοσιακά

Μέθοδος: Απλά κόβετε το κρεμμύδι με την παλιό παραδοσιακό τρόπο, με ένα κοινό μαχαίρι, σε μια συνηθισμένη επιφάνεια

Αποτέλεσμα: Ελαφρύς πόνος στα μάτια και φυσικά αρκετά δάκρυα

  • Ακονισμένο μαχαίρι

Μέθοδος: Το κλασσικό μαχαίρι, στιλ ΙΚΕΑ, που χρησιμοποιήσαμε στην παραδοσιακή μέθοδο το ακονίζουμε καλά και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο.

Αποτέλεσμα: Σίγουρα όλα γίνονται πιο γρήγορα και πιο εύκολα αλλά τα μάτια τσούζουν το ίδιο και το δάκρυ δεν αποφεύγεται.

  • Το μουλιασμένο κρεμμύδι

Μέθοδος: Καθαρίζεται το εξωτερικά το κρεμμύδι και το βάζετε σε μια λεκάνη με νερό για περίπου μια ώρα

Αποτέλεσμα: Τα δάκρυα δεν περιορίστηκαν και επίσης τα μουλιασμένα κρεμμύδια συγκρατούν νερό για αρκετή ώρα οπότε θα πρέπει να ξεκινήσετε την προετοιμασία αρκετή ώρα πριν το μαγείρεμα.

  • Κατεψυγμένο κρεμμύδι

Μέθοδος: Βάζετε τα κρεμμύδια στην κατάψυξη για περίπου μισή ώρα πριν τα χρησιμοποιήσετε

Αποτέλεσμα: Bingo! Δεν υπήρξε πόνος και δάκρυα κατά το κόψιμο. Ωστόσο, τα κομμάτια του κρεμμυδιού ήταν κρύα, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί προβληματικό εάν το σερβίρετε κρύο αλλά και στην περίπτωση που θα το μαγειρέψετε.

  • Η ρίζα στο τέλος

Μέθοδος: Κόβετε το κρεμμύδι πολύ προσεκτικά χωρίς να αγγίζετε καθόλου τη ρίζα.

Αποτέλεσμα: Λίγα δάκρυα αλλά η τεχνική είναι μάλλον απαιτητική και αμφίβολο εάν μπορεί κάποιος να τα καταφέρει χωρίς αρκετή εξάσκηση.

  • Τρεχούμενο νερό

Μέθοδος: Ανοίγετε τη βρύση, τοποθετείται από κάτω το ξύλο κοπής και το κρεμμύδι και αρχίζετε το κόψιμο.

Αποτέλεσμα: Η μέθοδος πέρασε με επιτυχία τη δοκιμή των...δακρύων αλλά τα δάχτυλά σας θα μουδιάσουν, το κρεμμύδι θα σας γλιστράει συνέχεια-μπορεί και να κοπείτε- ενώ όλη την ώρα της κοπής τα κομμάτι του κρεμμυδιού απορροφούν σημαντική ποσότητα νερού.

  • Ξιδάτο

Μέθοδος: βάζετε λευκό ξίδι στο ξύλο κοπής πριν το κόψιμο του κρεμμυδιού

Αποτέλεσμα: Δεν αποδίδει με τίποτα.

  • Αλατισμένο μαχαίρι

Μέθοδος: Βρέξτε ελαφρά το μαχαίρι και ρίξτε κυρίως κοντά στη λεπίδα αλάτι

Αποτέλεσμα: Το αλάτι έκανε το κρεμμύδι να βγάζει περισσότερα υγρά απ' ότι συνήθως αν και μάλλον με αυτή τη μέθοδο θα δακρύσει λιγότερο.

  • Μασώντας τσίχλες, ψωμί κα

Μέθοδος: Βάζετε στο στόμα μια φέτα ψωμί ή μασάτε τσίχλα

Αποτέλεσμα: Τίποτε από τα δύο δεν κάνει τα μάτια σας να στεγνώσουν από τα δάκρυα καθώς θα καθαρίζετε το κρεμμύδι.

Το συγκεκριμένο άρθρο βασίστηκε σε δημοσίευμα της αμερικανικής έκδοσης της Huffington Post