«Κρύψτε το...πλοίο»: Ο Λευκός Οίκος ζήτησε να μη φαίνεται το πλοίο «USS John S. McCain» σε ομιλία του Τραμπ στην Ιαπωνία

Ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται κάθε γνώση.
Handout . / Reuters

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη πως δεν είχε ιδέα για οποιαδήποτε προσπάθεια να απομακρυνθεί το αμερικανικό πολεμικό USS John S. McCain, που βρισκόταν κοντά στον χώρο πρόσφατης ομιλίας του στην Ιαπωνία.

Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, επιβεβαίωσε στο Reuters ότι είχε υπάρξει αίτημα να απομακρυνθεί το πλοίο κατά την ομιλία, αλλά απορρίφθηκε από ανώτερους αξιωματούχους του Ναυτικού.

Ο Τραμπ αποδοκίμαζε συχνά τον εκλιπόντα γερουσιαστή σε μια σειρά θεμάτων, και συνέχισε τις επιθέσεις εναντίον του ακόμα και μετά τον θάνατό του τον Αύγουστο.

Ο Μακέιν, που ήταν ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία το 2008, είχε καταρριφθεί κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ και βασανιζόταν από τους Βορειοβιετναμέζους δεσμοφύλακές του πάνω από πέντε χρόνια, ως αιχμάλωτος πολέμου.

Ο Τραμπ έγραψε στο Twitter: «Δεν είχα πληροφόρηση για οτιδήποτε είχε να κάνει με το πλοίο USS John S. McCain κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Ιαπωνία». Ο Λευκός Οίκος δεν προέβη σε σχόλια.

Η Wall Street Journal, που είχε μεταδώσει πρώτη την είδηση, ανέφερε πως ο Λευκός Οίκος ήθελε το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό να μετακινήσει το πλοίο, που έχει ονομαστεί έτσι από τον εκλιπόντα γερουσιαστή της Αριζόνα, «εκτός του οπτικού πεδίου» (του Τραμπ). Επικαλέστηκε ένα email μεταξύ Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων.

To email σε αξιωματούχους του Ναυτικού και της Αεροπορίας, είχε έναν αριθμό οδηγιών, περιλαμβανομένου του «το USS John McCain δεν πρέπει να φαίνεται» και ζητούσε από αξιωματούχους να «επιβεβαιώσουν» πως η οδηγία αυτή «θα υλοποιηθεί».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, κρεμάστηκε ένας μουσαμάς πάνω από το όνομα του πλοίου εν όψει της επίσκεψης και στους ναύτες δόθηκε εντολή να μη φοράνε καπέλα του αντιτορπιλικού με το όνομά του. Επίσης, στους ναύτες αυτούς, που γενικά φοράνε τέτοια καπέλα, δόθηκε ρεπό την ημέρα της επίσκεψης του Τραμπ στο κοντινό πλοίο USS Wasp. Παρόλα αυτά, Αμερικανός αξιωματούχος είπε πως το ρεπό δόθηκε εξαιτίας της Ημέρας Μνήμης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους καθ’οδόν στη Σιγκαπούρη, ο υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν είπε πως δεν είχε εγκρίνει μετακίνηση του πλοίου, αλλά θα ζητούσε από τον προσωπάρχη του να δει τι ακριβώς συνέβη. «Δεν θα ατίμαζα τη μνήμη ενός μεγάλου Αμερικανού πατριώτη όπως ο γερουσιαστής Μακέιν...επίσης ποτέ δεν θα έδειχνα έλλειψη σεβασμού στους νέους άνδρες και γυναίκες του πληρώματος του σκάφους» είπε ο Σάναχαν.

Popular in the Community