ΚΟΙΝΩΝΙΑ
13/10/2021 10:12 EEST | Updated 13/10/2021 10:22 EEST

Κρήτη: Ανησυχία σεισμολόγων λόγω της «μη αναμενόμενης» σεισμικής ακολουθίας

«Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι η χθεσινή δόνηση ήταν ο κύριος σεισμός»

Stringer . via Reuters

Σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκονται οι σεισμολόγοι μετά τον νέο μεγάλο σεισμό των 6,3 ρίχτερ στην Κρήτη και της μετέπειτα σεισμικής ακολουθίας.

«Η εξέλιξη δεν είναι σωστή, δεν είναι αυτή που περιμένει ο σεισμολόγος, από χθες στις 12:30 το μεσημέρι που έγινε ο σεισμός, μέχρι τώρα έχουν γίνει μόλις 10 μικροί σεισμοί και δεν θεωρώ ότι είναι αυτό που χαρακτηρίζει μια μετασεισμική ακολουθία», σημείωσε ο Σεισμολόγος, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας.

Στην Σητεία ο Πλακιωτάκης - Συσκέψεις μετά τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ

Εξ ορισμού στην σεισμολογία, για να θεωρηθεί ένας σεισμός, κύριος, πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσει ένας ισχυρός μετασεισμός μικρότερου μεγέθους, για να υπάρχει εκτόνωση. Σε έναν σεισμό όπως ο χθεσινός των 6,3 ρίχτερ, πρέπει να γίνει ένας σεισμός πάνω από 4,5 ρίχτερ, ο οποίος ακόμα δεν έχει γίνει στην περιοχή, εκτίμησε.

Στα θετικά που παρατήρησε ο κ. Χουλιάρας, είναι ότι ο σεισμός έγινε στην θάλασσα. «Αν είχε γίνει 6,3 στην στεριά, δεν θέλω να σκεφτώ τι θα μπορούσε να γίνει», είπε χαρακτηριστικά. Το δεύτερο θετικό είναι ότι δεν είναι κοντά στο Αρκαλοχώρι, είναι 100 χλμ. μακριά, οπότε δεν υπάρχει επιβάρυνση στα κτήρια της πληγείσας πριν από λίγες ημέρες περιοχής.

Υποβαθμισμένη χαρακτήρισε την μετασεισμική ακολουθία και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Ο καθηγητής, που μετέβη στον Ξηρόκαμπο Σητείας, τόνισε ότι η ακολουθία δεν περιλαμβάνει τους σεισμούς που θα επιθυμούσαν οι ειδικοί με μετασεισμούς μεγάλους από 5,2 έως 5,6 Ρίχτερ. Πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι η χθεσινή δόνηση ήταν ο κύριος σεισμός καθώς δεν υπάρχουν πολλά ιστορικά δεδομένα.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, τόνισε πως ο χρόνος θα δείξει εάν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό. Υπογράμμισε ότι οι κάτοικοι δεν πρέπει να εφησυχάζουν και να μην επιστρέφουν στις οικίες τους, σε περίπτωση που έχουν γίνει ρωγμές καθώς είναι ακατάλληλα.

Η κατάσταση είναι υποτονική στην περιοχή, πρόσθεσε, γεγονός που προβληματίζει τους σεισμολόγους, όπως παραδέχθηκε αλλά είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν μετασεισμοί.

(με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΣΚΑΪ)