ΤΟ BLOG
20/03/2018 11:25 EET | Updated 20/03/2018 11:25 EET

Κρύβουν τη φτώχεια και το οικονομικό αδιέξοδο κάτω από το «χαλί» της Novartis

Σε δεινή οικονομική θέση βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα, εξαιτίας της αυστηρής και αδιέξοδης λιτότητας που επιβάλλει η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου.

Μπορεί εδώ και σχεδόν δύο μήνες με επικοινωνιακούς ελιγμούς η κυβέρνηση να προσπαθεί να κρύψει τα αποκαΐδια της πολιτικής που εφαρμόζει, κάτω από το «χαλί» του δήθεν σκανδάλου Novartis, όμως η προσπάθεια πέφτει στο κενό. Οι πολίτες στενάζουν κάτω από τη βαριά φορολογία, την ανεργία και τις περικοπές στην κοινωνική πολιτική.

Περικοπές στο ΕΚΑΣ, στα οικογενειακά επιδόματα, το επίδομα θέρμανσης, τη στήριξη των ανέργων έχουν ως αποτέλεσμα εκατομμύρια Έλληνες να βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας.

Οι μεγάλες προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση στους ελεύθερους επαγγελματίες σχετικά με την πολυδιαφημιζόμενη ρύθμιση έως 120 δόσεις των οφειλών τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αποδείχτηκαν φρούδες. Χιλιάδες άνθρωποι έμειναν εκτός της διαδικασίας ρύθμισης, εξαιτίας των κριτηρίων επιλεξιμότητας που έθεσε ο Ν. 4469/2017 της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου, με την όλη διαδικασία να είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και να απαιτεί πλήθος δικαιολογητικών.

Η όλη διαδικασία είναι παράλογη και αντιφατική. Προκειμένου να ενταχθεί κάποιος οφειλέτης στη ρύθμιση, θα πρέπει να έχει θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μια τουλάχιστον χρήση πριν την υποβολή της αίτησης. Αυτό σημαίνει πως όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες εμφανίζουν τρεις συνεχόμενες χρήσεις με ζημία, τίθενται εκτός της ρύθμισης. Με λίγα λόγια τίθενται εκτός της ρύθμισης, όλοι οι συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους.

Επιπλέον εκτός ρύθμισης μένουν και όσοι αναγκάστηκαν να διακόψουν τη δραστηριότητά τους, καθώς επίσης και όσοι εργάζονται πλέον στο εξωτερικό και δεν φορολογούνται στην Ελλάδα. Δηλαδή εάν ένας πατέρας τριών παιδιών αναγκάστηκε λόγω της αδιέξοδης πολιτικής Τσίπρα, να κλείσει το μαγαζί του και να μεταναστεύσει στο εξωτερικό αφήνοντας πίσω χρέη προς το Δημόσιο, η «αριστερή» μας κυβέρνηση τον καταδικάζει να σέρνει πίσω του τον «βραχνά» των χρεών, αντί να τον διευκολύνει.

Μόνο για το 2017 σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πάνω από 110.000 μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, έβαλαν «λουκέτο» στα μαγαζιά τους. Ο Αλέξης Τσίπρας με την πολιτική του εξοντώνει τη μεσαία τάξη και μετατρέπεται από υποτιθέμενο υπερασπιστή των αδυνάμων, σε εχθρό των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων.

Την ίδια ώρα και οι προοπτικές στην απασχόληση δεν διαφαίνονται ευοίωνες παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για μείωση της ανεργίας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας μόνο ένας στους τέσσερις εργοδότες προβλέπει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων το δεύτερο τρίμηνο του 2018, ενώ το 65% δεν προτίθεται να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή. Χαρακτηριστικό της εξοντωτικής πολιτικής Τσίπρα, είναι πως στη χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι λεγόμενες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η πάλαι ποτέ ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας στις οποίες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έδιναν πάντοτε προτεραιότητα σεβόμενοι τον σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό τους ρόλο. Αντί για στήριξη όμως η «πρώτη φορά Αριστερά» σερβίρει δυσανάλογα υψηλή φορολογία, εχθρικό θεσμικό περιβάλλον και κάνει ότι μπορεί για να μην πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες σε αυτή τη χώρα.

Το πλέον δυσάρεστο όμως δεν είναι η θέση που βρίσκονται σήμερα οι πολίτες της χώρας εξαιτίας των κυβερνητικών πολιτικών, αλλά και το γεγονός ότι δεν διαφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ. Η οικονομία και η πραγματικότητα είναι σκληρή και αμείλικτη. Η ελπίδα και το «φως» δεν πρόκειται ποτέ να φανούν στηριζόμενα σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και ψεύτικους πανηγυρισμούς. Η επιτροπεία θα παραμείνει και μετά το καλοκαίρι του 2018 μαζί με τα σκληρά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης Τσίπρα που διαλύουν τον κοινωνικό ιστό και βυθίζουν τους πολίτες στη φτώχεια και την απελπισία.

Πρόσφατη έρευνα της Eurasia Group απλά καταρρίπτει το κυβερνητικό success story, καθώς το βασικότερο σενάριο που θα ευοδωθεί είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα και θα ακολουθήσει μια πιο ήπια συμφωνία, γνωστή ως «ενισχυμένη επιτήρηση».

Την ίδια ώρα έρχονται, νέα, ακόμη πιο σκληρά μέτρα διά χειρός ΔΝΤ. Η μείωση του αφορολόγητου το 2019 και η ταυτόχρονη περικοπή συντάξεων σε συνδυασμό με το πάγωμα των αντίμετρων (μειώσεις φορολογικών συντελεστών σε εισόδημα, ΕΝΦΙΑ και ειδική εισφορά αλληλεγγύης), θα δώσουν τη χαριστική βολή στην ελληνική κοινωνία. Μισθωτοί, συνταξιούχοι αλλά και αγρότες θα επιβαρυνθούν κατά εκατοντάδες ευρώ, ενώ πολλοί χαμηλοσυνταξιούχοι θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο για τις αποδοχές τους, αφού με τη μείωση κατά 3.000 ευρώ του αφορολόγητου ορίου, θα βρεθούν κάτω από το αφορολόγητο όριο. Για παράδειγμα, μισθωτός των 9.000 ευρώ το χρόνο, θα δει την Πρωτοχρονιά του 2020 να ανεβαίνει ο πήχης της φορολογίας εισοδήματός του στα 730 ευρώ, από 80 ευρώ που πληρώνει σήμερα. Το αδιέξοδο της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής είναι ξεκάθαρο και φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού, ακόμη και στον πλέον δύσπιστο πολίτη.

Προκειμένου να βγούμε από την κρίση οριστικά χρειάζεται ένα ισχυρό αναπτυξιακό σοκ, το οποίο δεν θα έρθει με κόφτες και περικοπές, αλλά με επιταχυντές που θα προσελκύσουν επενδύσεις και θα φέρουν θέσεις εργασίας. Είναι αναγκαίες εκείνες οι πολιτικές που θα αφήσουν πίσω τις επιζήμιες για τον τόπο πολιτικές, δίνοντας όραμα, ελπίδα και μέλλον στα παιδιά μας. Πρέπει όλοι να αντιληφτούμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μία ακόμη χαμένη γενιά.

Όπως δε ανέφερε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, η οποία απευθύνθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ από το βήμα του ιδρυτικού μας συνεδρίου, «Απευθύνω από τώρα το ερώτημα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ: Είστε διατεθειμένοι να συμβάλλετε στην πολιτική σταθερότητα στη βάση μιας προοδευτικής ατζέντας; Περιμένω καθαρές απαντήσεις. Η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια ακόμη συγκυριακή σύμπραξη κομμάτων, με μια στείρα λογιστική λογική: «δεν βγαίνουν τα κουκιά», μόνο με υπέρβαση θα επανεκκινήσει η χώρα, μέσα από ουσιαστικές πολιτικές, όραμα και εμπειρία που απαιτείται και μπορεί να το εξασφαλίσει στους πολίτες, η Δημοκρατική Συμπαράταξη!