Κρίση όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε ποιες χώρες καταστρατηγούνται

Την ίδια ώρα τα συστήματα δικαιοσύνης αποδίδουν ελάχιστα
hadynyah via Getty Images

Καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγράφεται σε περισσότερες από 70 χώρες στο σύνολο των 113 που συμμετείχαν συνολικά σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε για την προστασία του κράτους δικαίου το 2018 και την οποία δημοσιεύει ο βρετανικός Guardian.

«Όλα τα στοιχεία μαρτυρούν πως κρίση υφίστανται όχι μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και τα κινήματα που μάχονται για την προστασία αυτών», σημείωσε ο καθηγητής Samuel Moyn από το πανεπιστήμιο του Yale. «Σε πολλά κράτη τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα πέφτουν θύμα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας στην οποία μόνο οι πλούσιοι κερδίζουν», συμπλήρωσε στη συνέχεια σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Για τη διαμόρφωση του φετινού δείκτη που δημοσιεύτηκε από το World Justice Project (WJP), συγκεντρώθηκαν στοιχεία περισσότερων από 110.000 νοικοκυριών και 3.000 εμπειρογνωμόνων. Τα συμπεράσματα της μελέτης αποδεικνύουν πως ενώ η Βενεζουέλα διατηρεί τη χαμηλή της -έτσι κι αλλιώς- θέση λίγο πίσω από την Καμπότζη και το Αφγανιστάν, οι Φιλιππίνες φαίνεται πως είναι ο μεγαλύτερος χαμένος της χρονιάς, κατρακυλώντας 18 ολόκληρες θέσεις στην κατάταξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ισότητα, η ελευθερία της έκφρασης, η ανεξιθρησκεία, το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και τα εργασιακά δικαιώματα ελήφθησαν υπόψη κατά τη διεξαγωγή της έρευνας. Ο Murray Hunt, διευθυντής του Κέντρου Δικαίου του Bingham, δήλωσε πως τα ευρήματα της μελέτης προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό για την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής τη σύγχρονη εποχή.

«Η αναζωπύρωση του λαϊκισμού, ο εθνικισμός και η απομάκρυνση από τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις είναι τάσεις οι οποίες δεν μπορούν να ελεγχθούν και αποτελούν μια υπαρξιακή απειλή για το κράτος δικαίου. Η πρόληψη για την προστασία των δικαιωμάτων είναι προτιμότερη από την προσπάθεια για εξεύρεση λύσης μετά την εκδήλωση των αρνητικών γεγονότων», ανέφερε ο Hunt.

Aξίζει να σημειωθεί πως η Δανία, η Νορβηγία και η Φινλανδία βρίσκονται στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, το Ηνωμένο Βασίλειο έπεσε μια θέση. Συνολικά 38 χώρες είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Από τις 35 χώρες που συμμετέχουν στην κατηγορία «υψηλά εισοδήματα», οι ΗΠΑ κατατάσσονται στη 19η θέση, ακριβώς μπροστά από την Κορέα και πίσω από τη Γαλλία. Στην κατηγορία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, οι ΗΠΑ σημείωσαν πτώση πέντε ολόκληρων θέσεων δεδομένου κυρίως του ότι οι διακρίσεις σημείωσαν ανοδική τροχιά.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι πως σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, τα συστήματα ποινικής δικαιοσύνης σε ολόκληρο τον κόσμο αποδίδουν ελάχιστα, Λίγες χώρες θεωρείται πως διαθέτουν ένα υγιές και αποτελεσματικό ποινικό σύστημα για τη μείωση της εγκληματικής συμπεριφοράς.

Δημοφιλή