Κρίσιμη σύνοδος στο Μαρακές για το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση του ΟΗΕ

Ποιες χώρες αντιδρούν
ASSOCIATED PRESS

Υπό επικύρωση τίθεται, ύστερα από δύο χρόνια επεξεργασίας, το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση του ΟΗΕ, σε διεθνή σύνοδο στο Μαρακές τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση - όπως είναι ο πλήρης τίτλος του - αποτελείται από 34 σελίδες, είναι μη δεσμευτικό και είναι το πρώτο που καταρτίστηκε με σκοπό να συμβάλει στη ρύθμιση των παγκόσμιων μεταναστευτικών ροών. Αναφέρεται σε θεμελιώδεις αρχές - προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, των παιδιών, αναγνώριση της εθνικής κυριαρχίας - και διατυπώνει περίπου είκοσι προτάσεις για να βοηθηθούν οι χώρες που καλούνται να διαχειριστούν τις μεταναστευτικές ροές, διευκολύνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών και τις προσπάθειες κοινωνικής ένταξης των μεταναστών.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα πάρει μέρος στη σύνοδο, και αναμένεται να μιλήσει στη γενική συζήτηση στην ολομέλεια της διάσκεψης, όπου θα παρουσιάσει τις θέσεις της Ελλάδας. Επίσης, στο περιθώριο της διάσκεψης ο θα έχει διμερείς επαφές, μεταξύ των οποίων με την πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Φερνάντα Εσπινόζα, και τον αντιπρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Ζιλ Καρμπονιέ.

Αντιδράσεις

Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία δεν είναι δεσμευτική και τονίζει με έμφαση ότι οι αρχές της δεν θα παραβιάζουν την κυριαρχία των κρατών, περίπου δώδεκα χώρες, αποφάσισαν να μην την υπογράψουν. Στο Βέλγιο μάλιστα, κινδυνεύει να καταρρεύσει η κυβέρνηση καθώς ο πρωθυπουργός Μισέλ αποφάσισε να υπογράψει το σύμφωνο αλλά αντιδρούν οι Φλαμανδοί εθνικιστές που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Στον Καναδά, η αντιπολίτευση επέκρινε τον πρωθυπουργό Τριντό για την υποστήριξή του στη συμφωνία και στη Γαλλία η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Μαρίν Λε Πεν ζήτησε από τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν να παραιτηθεί από αυτή την «πράξη προδοσίας».

Μεταξύ των χωρών που έχουν αποσύρει την υποστήριξή τους τους τελευταίους μήνες είναι η Ουγγαρία, η Αυστρία, το Ισραήλ, η Πολωνία, η Ελβετία, η Αυστραλία και η Σλοβακία, που δεν θα παραστούν στη σύνοδο στο Μαρακές. Επίσης, οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν έναν χρόνο πριν. Εκτός είχε υποδείξει πως σκοπεύει να μείνει η Βουλγαρία.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ από το βήμα του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο, απέρριψε το «δόγμα της παγκοσμιοποίησης» και περιέγραψε την «ανεξέλεγκτη μετανάστευση» ως απειλή για την εθνική κυριαρχία των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει χαρακτηρίσει το σύμφωνο ως ένα έγγραφο «υπέρ της μετανάστευσης» που υπονομεύει την εθνική κυριαρχία, προειδοποιώντας ότι οι υποστηρικτές του επιδιώκουν να δημιουργήσουν νέο διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με την αμερικανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη, το σύμφωνο προσπαθεί να «παγκοσμιοποιήσει» τη διαχείριση της μετανάστευσης σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας, και «η στάση του υπέρ της μετανάστευσης αποτυγχάνει να αναγνωρίσει πως η σωστά ελεγχόμενη νόμιμη μετανάστευση πρέπει να αρχίζει και να τελειώνει με αποτελεσματικούς ελέγχους στα σύνορα».

Η διαδικασία είχε ξεκινήσει αφού 193 χώρες- μέλη του ΟΗΕ, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ επί προεδρίας Ομπάμα, υιοθέτησαν διακήρυξη το 2016 όπου υποστηριζόταν πως καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί τη διεθνή μετανάστευση μόνη της, και συμφώνησαν να δουλέψουν πάνω στη διαμόρφωση ενός σχετικού συμφώνου. Η κυβέρνηση Τραμπ, ωστόσο, απέσυρε τις ΗΠΑ έναν χρόνο πριν, λέγοντας πως σημεία του συμφώνου δεν συνάδουν με κάποιες αμερικανικές πολιτικές ως προς τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες.

Ο Στεφάν Ντουτζάριτς, εκπρόσωπος του ΟΗΕ, δήλωσε την Παρασκευή ότι 135 χώρες έχουν ενημερώσει πως θα παραστούν στο Μαρακές, και «αναμένονται περισσότερες να εγγραφούν την πρώτη ημέρα της συνόδου». Επίσης, ανακοίνωσε πως θα είναι παρών και ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

(με πληροφορίες από Associated Press, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή