ΔΙΕΘΝΕΣ
16/10/2018 12:01 EEST

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις σε κάθε επίπεδο για το Brexit

The Independent

Την υποστήριξη των υπουργών της κυβέρνησης θα επιδιώξει να αποκτήσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, στο πλαίσιο ενός κρίσιμου 48ώρου για το Brexit.

Τη Δευτέρα η Μέι δήλωσε ενώπιον βουλευτών πως μια συμφωνία με την ΕΕ μπορεί ακόμα να επιτευχθεί, παρά το αδιέξοδο σχετικά με το ζήτημα των συνόρων με την Ιρλανδία. Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η μη επίτευξη συμφωνίας «είναι πιο πιθανή από ποτέ».

Σε εξέλιξη είναι η αντίστροφη μέτρηση για τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών την Τετάρτη, όπου υπήρχαν ελπίδες ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία.

Συνοπτικά, οι τελευταίες εξελίξεις, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, έχουν ως εξής:

-Μια ομάδα υπουργών υπέρ του Brexit συναντήθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων το βράδυ της Δευτέρας για να συζητήσουν τον δρόμο από εδώ και στο εξής- ωστόσο, όπως σημειώνει το BBC, δεν φαίνονται να επίκεινται παραιτήσεις.

-Το DUP (Democratic Unionist Party)- την υποστήριξη του οποίου χρειάζεται η Μέι για να κερδίσει ψήφους- «κλειδιά» στη Βουλή των Κοινοτήτων- προειδοποιεί πως είναι έτοιμο να «παραλύσει» την ατζέντα της αν υπονομεύσει τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

-O Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, μαζί με άλλους αξιωματούχους, είπαν στο BBC πως θεωρούν ότι οι πιθανότητες η σύνοδος της Τετάρτης να αποτελέσει την «ώρα της αλήθειας» για το Brexit έχουν μειωθεί σημαντικά.

-Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, είπε ότι το Βερολίνο επιθυμεί η έξοδος της Βρετανίας τον επόμενο Μάρτιο να είναι τακτική, «μα όχι με κάθε κόστος», ενώ ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ, υπέδειξε πως η συμφωνία μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και ως τον Δεκέμβριο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο προορίζεται να βγει από την ΕΕ τον Μάρτιο και υπήρχαν ελπίδες πως την Τετάρτη οι ηγέτες της ΕΕ θα συμφωνούσαν πως έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος για μια ειδική σύνοδο τον Νοέμβριο για να οριστικοποιηθεί το «διαζύγιο» και να υπάρξει πολιτικό ανακοινωθέν για τις εμπορικές σχέσεις μετά το Brexit. Ωστόσο, οι ελπίδες για να γίνει κάτι τέτοιο δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα την Κυριακή, όταν οι Βρετανοί υπουργοί δεν κατάφεραν να σημειώσουν την αναμενόμενη πρόοδο για το θέμα των συνόρων στην Ιρλανδία.