ΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/01/2021 07:08 EET | Updated 28/01/2021 07:48 EET

Κρίσιμο τεστ για το Σχέδιο Διαχείρισης Συγκεντρώσεων

Το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο είναι η πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας με την εφαρμογή του νέου σχεδίου.

NurPhoto via Getty Images

Το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο είναι η πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Δημοσίων Συναθροίσεων της Αστυνομίας να είναι σε ισχύ και ουσιαστικά η πρώτη φορά της εφαρμογής του από τη θεωρία στην πράξη.

Από πλευράς Αστυνομίας, το σχέδιο των μέτρων οριστικοποιήθηκε στη βραδινή σύσκεψη, λίγες ώρες πριν από τη συγκέντρωση. Σε αυτήν ορίστηκαν οι Αξιωματικοί – Διαμεσολαβητές με τους διαδηλωτές, αποφασίστηκε η διάταξη των δυνάμεων και δόθηκαν οι τελευταίες οδηγίες – εντολές στους επικεφαλής αξιωματικούς, που θα κληθούν να τις εφαρμόσουν.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές ενημέρωσης από την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ έχει ζητηθεί να τηρηθεί κατά γράμμα το Σχέδιο Διαχείρισης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα δούμε παρατεταγμένη την Ομάδα ΟΔΟΣ, θα ακούσουμε από τους τηλεβόες τους Αξιωματικούς να απευθύνονται στους διαδηλωτές και, εάν κάποιοι επιχειρήσουν να προκαλέσουν επεισόδια, πρώτα θα στηθούν φραγμοί, ύστερα θα μπουν στο πεδίο οι Αίαντες (οι υδροφόρες της ΕΛ.ΑΣ) και ως έσχατο μέσο θα χρησιμοποιηθούν τα δακρυγόνα.

Το συγκεκριμένο συλλαλητήριο, όμως, έχει ακόμα μία ιδιαιτερότητα. Είναι και το πρώτο, μετά την απαγόρευση των συγκεντρώσεων με συμμετοχή περισσοτέρων των εκατό ατόμων και η αλήθεια είναι ότι θεωρείται δεδομένο ότι οι διαδηλωτές θα ξεπεράσουν κατά πολύ αυτόν τον αριθμό.

Στις δώδεκα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και μία ώρα αργότερα φοιτητικών συλλόγων, σωματείων και συλλογικοτήτων.