Κρίσιμος μήνας ο Μάιος για Βόρεια και Νότια Κορέα και συνάντηση Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ ουν

Κρίσιμος μήνας ο Μάιος για Βόρεια και Νότια Κορέα και συνάντηση Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ ουν
TOSHIFUMI KITAMURA via Getty Images

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν πρότεινε να κλείσει τις εγκαταστάσεις πυρηνικών δοκιμών της χώρας του τον Μάιο και να καλέσει στη Βόρεια Κορέα Αμερικανούς ειδικούς να παρευρεθούν στο γεγονός αυτό, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Σεούλ, την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εμφανιζόταν συγκρατημένα αισιόδοξος για την πιθανότητα επίτευξης μιας πυρηνικής συμφωνίας με την Πιονγκγιάνγκ.

Η δέσμευση αυτή, την οποία ανακοίνωσε η νοτιοκορεατική προεδρία, αποτελεί την τελευταία ένδειξη των θετικών διπλωματικών εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα τους τελευταίους μήνες στην κορεατική χερσόνησο, με κορυφαία την ιστορική σύνοδο κορυφής μεταξύ των ηγετών της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και της Νότιας Μουν Τζε-ιν, κατά την οποία συμφώνησαν να εξασφαλίσουν μέσω της ”πλήρους αποπυρηνικοποίησης” ”μια μη πυρηνική κορεατική χερσόνησο”.

Για χρόνια, η Πιονγκγιάνγκ δήλωνε ότι δεν θα απαρνείτο ποτέ το πρόγραμμά της πυρηνικών όπλων, καθώς έκρινε ότι της ήταν απαραίτητο για την προστασία της από μια αμερικανική εισβολή.

″Ο κ. Κιμ είπε, κατά την σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο Μουν, ότι θα προχωρήσει στο κλείσιμο των εγκαταστάσεων τον Μάιο και ότι προσεχώς θα καλέσει ειδικούς της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, όπως και δημοσιογράφους για να κοινοποιήσουν με διαφάνεια την διαδικασία αυτή στη διεθνή κοινότητα”, δήλωσε ο Γιον Γιουνγκ-τσαν, εκπρόσωπος της νοτιοκορεατικής προεδρίας.

″Ο κ. Κιμ δήλωσε ‘Οι ΗΠΑ μας θεωρούν απωθητικούς, αλλά μόλις μιλήσουμε, θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν είμαι κάποιος που θα χρησιμοποιήσει ένα πυρηνικό όπλο κατά της Νότιας (Κορέας) ή των ΗΠΑ ή θα βάλει στο στόχαστρο τις ΗΠΑ’”, συνέχισε ο εκπρόσωπος, επικαλούμενος τις δηλώσεις του Βορειοκορεάτη ηγέτη.

″‘Αν βλεπόμαστε συχνά (με την Ουάσινγκτον), αν οικοδομήσουμε (μεταξύ μας) εμπιστοσύνη, δώσουμε τέλος στον πόλεμο και τελικά μας υποσχεθούν ότι δεν θα υπάρξει εισβολή, γιατί να ζούμε με πυρηνικά όπλα;’”.

Είναι προφανές ότι οι δηλώσεις αυτές αποτελούν ”το καρότο” πριν από την άλλη σύνοδο κορυφής που αναμένεται με μεγάλη αγωνία να διεξαχθεί σύντομα ανάμεσα στον Κιμ και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έδειξε συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με αυτήν.

″Μέγιστες πιέσεις”

Η συνάντηση αυτή μεταξύ των δύο ηγετών θα γίνει ”εντός των ερχόμενων τριών ή τεσσάρων εβδομάδων”, δήλωσε ο Τραμπ σε υποστηρικτές του στο Μίσιγκαν, και θα είναι ”πολύ σημαντική”.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε επίσης ”να προσφέρει μεγάλη υπηρεσία στον πλανήτη” καταλήγοντας σε μια πυρηνική συμφωνία με την Πιονγκγιάνγκ.

Στην ίδια ομιλία ο ίδιος απέδωσε σε μεγάλο βαθμό την απεμπλοκή της κατάστασης στη σθεναρή στάση που υιοθέτησε απέναντι στην Βόρεια Κορέα μέσω της, όπως τη χαρακτηρίζει ο Λευκός Οίκος, ”εκστρατείας των μέγιστων πιέσεων”, δηλαδή την υιοθέτηση πολύ σκληρής γλώσσας, την ενίσχυση των κυρώσεων και τη διπλωματική απομόνωση της Βόρειας Κορέας.

Ο Τραμπ υπενθύμισε επίσης μιλώντας σε πλήθος υποστηρικτών του στο Μίσιγκαν, στις βόρειες ΗΠΑ, τις κριτικές που είχε δεχθεί από τους επικριτές του την εποχή που επικρατούσε η μέγιστη ένταση με τον Κιμ και οι δύο ηγέτες αντήλλασσαν σχεδόν καθημερινά προσωπικές προσβολές και απειλές για πόλεμο.

″Θυμάστε τι έλεγαν; ‘θα μας βυθίσει σε πυρηνικό πόλεμο’”, είπε για να συμπληρώσει: ”Όχι, το σθένος θα μας προφυλάξει από τον πυρηνικό πόλεμο, δεν θα μας βυθίσει σε αυτόν!”.

Ωστόσο την ίδια ώρα ο Τραμπ εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για τη σύνοδο κορυφής που αναμένεται να έχει ως τον Ιούνιο με τον Κιμ.

″Πιστεύω ότι θα έχουμε μια συνάντηση εντός των προσεχών τριών ή τεσσάρων εβδομάδων, αυτή θα είναι μια πολύ σημαντική συνάντηση”, αλλά ”θα δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή”, σημείωσε.

″Το επαναλαμβάνω, ό,τι είναι να γίνει θα γίνει. Εγώ μπορεί να πάω. Αυτό μπορεί να μην λειτουργήσει”. Στην περίπτωση αυτή ”φεύγω”, κατέληξε.

Σύμφωνα με το CBS News, η συνάντηση των δύο ηγετών μπορεί να γίνει στη Μογγολία ή στη Σιγκαπούρη.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε εξάλλου από την πλευρά του στο ABC News ότι είχε ”μια καλή συζήτηση” με τον Κιμ κατά την απόρρητη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Πιονγκγιάνγκ το σαββατοκύριακο του Πάσχα των Καθολικών. Η Βόρεια Κορέα ”είναι έτοιμη (...) να προτείνει έναν οδικό χάρτη που θα μας βοηθήσει να καταλήξουμε” στην αποπυρηνικοποίηση, διαβεβαίωσε.

″Σε καλή κατάσταση”

Δεν είναι γνωστό αν η Βόρεια Κορέα προτείνει να υποδεχτεί Αμερικανούς εμπειρογνώμονες στις υπόγειες εγκαταστάσεις της πυρηνικών δοκιμών Πούνγκε-ρι πριν ή μετά τη σύνοδο κορυφής.

Ο Κιμ εξάλλου απέρριψε κατά την συνάντησή του με τον Μουν την πιθανότητα οι εγκαταστάσεις αυτές να μην μπορούν να λειτουργήσουν, όπως άφησαν να εννοηθεί ορισμένοι ειδικοί, μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή που έκανε η Πιονγκγιάνγκ τον Σεπτέμβριο.

″Ορισμένοι λένε ότι κλείνουμε τις εγκαταστάσεις πυρηνικών δοκιμών επειδή είναι ήδη άχρηστες, αλλά, όπως θα διαπιστώσουν κατά την επίσκεψή τους, υπάρχουν δύο επιπλέον σήραγγες ακόμη πιο μεγάλες (...) και αυτές είναι σε καλή κατάσταση”, δήλωσε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλέστηκε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος.

Το 2017 η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην έκτη πυρηνική της δοκιμή, την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα, και δοκίμασε διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, επιτυγχάνοντας να βρίσκεται πλέον στο βεληνεκές τους το ηπειρωτικό τμήμα του εδάφους των ΗΠΑ.

Οι εντάσεις τότε οξύνθηκαν πάρα πολύ με τον Κιμ και τον Τραμπ να ανταλλάσσουν απειλές και προσωπικές προσβολές.

Η Ουάσινγκτον αξιώνει από την Βόρεια Κορέα να απαρνηθεί τα πυρηνικά της όπλα και ζητεί την πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίησή της.

Η Πιονγκγιάνγκ από την πλευρά της ζητεί για να συζητήσει για το οπλοστάσιό της εγγυήσεις για την ασφάλειά της, οι οποίες δεν έχουν διευκρινιστεί μέχρι στιγμής, ενώ την ίδια ώρα η ιδέα της ”αποπυρηνικοποίησης” της χερσονήσου αποτελεί αντικείμενο αντιφατικών ερμηνειών.

Η Βόρεια Κορέα ζητεί την αποχώρηση των 28.500 Αμερικανών στρατιωτικών που στρατοπεδεύουν στην Νότια Κορέα και την απόσυρση της αμερικανικής πυρηνικής ασπίδας. Ωστόσο αυτή είναι που είχε εισβάλει στην γείτονα το 1950 και είναι το μόνο από τα δύο κορεατικά κράτη που διαθέτει πυρηνικά όπλα.

Ο πόλεμος της Κορέας τερματίστηκε το 1953 με εκεχειρία, η οποία όμως δεν ακολουθήθηκε από κάποια ειρηνευτική συνθήκη. Επομένως οι δύο χώρες εξακολουθούν τυπικά να βρίσκονται σε πόλεμο. Κατά την σύνοδο κορυφής της Παρασκευής, οι Κιμ και Μουν δεσμεύτηκαν να επιδιώξουν την εγκαθίδρυση ”διαρκούς” ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)



Δημοφιλή