Κριτική και πιέσεις στην Κίνα - Έτοιμος να παραιτηθεί ο δήμαρχος της πόλης από όπου ξεκίνησε η μετάδοση

Διαμαρτυρίες και από κατοίκους αλλά και από ιατρούς και νοσηλευτές.
Ομάδα στρατιωτικών γιατρών καταφθάνει στην πόλη Γουαχάν (26 Ιανουαρίου 2020).
Ομάδα στρατιωτικών γιατρών καταφθάνει στην πόλη Γουαχάν (26 Ιανουαρίου 2020).
ASSOCIATED PRESS

Με τον αριθμό των νεκρών να μεγαλώνει καθημερινά, τα νέα κρούσματα να διαδέχονται το ένα το άλλο και την κριτική για τους χειρισμούς να γίνεται όλο και πιο σκληρή η ηγεσία της τοπικής κυβέρνησης της Γουχάν από όπου ξεκίνησε η μετάδοση του νέου κοροναϊού στην Κίνα, δηλώνει έτοιμος να παραιτηθεί.

Ο δήμαρχος, Γιου Ξιανγουάνγκ σε συνέντευξη που παραχώρησε ανάφερε πως δεν θα διστάσει να υποβάλλει την παραίτησή του, όπως το ίδιο μπορεί να πράξει και ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος στην κινεζική πόλη «προκειμένου να κατευνάσουν την κοινή γνώμη», όπως αναφέρει ρεπορτάζ των New York Times.

Όπως είπε, και οι δεν θα διστάσουν να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν αν και φαίνεται να αμφισβητεί την κριτική που ασκείται σε βάρος του.

Εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας κατηγορούν την τοπική κυβέρνηση για επίδειξη αργών αντανακλαστικών στην αντιμετώπιση της κρίσης ενώ κάτοικοι σε αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαμαρτύρονται έντονα για την απαγόρευση των μετακινήσεων γεγονός, που όπως υποστηρίζουν, έχουν προκαλέσει ελλείψεις σε τρόφιμα και στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ο δήμαρχος ωστόσο, υποστήριξε την απόφαση αυτή, που ουσιαστικά έχει αποκόψει την πόλη των 11 εκατ.

Στο μεταξύ ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 80 (υπάρχουν αναφορές και για 81) και αυτός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως τους 2.794.

Στο μεταξύ επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας και η Εθνική Επιτροπή Υγείας αποδέσμευσαν 60,33 δισεκ. γουάν (περίπου 7,85 δισεκ. ευρώ) για να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του υπουργείου.

Την ίδια στιγμή μεγάλες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές μέχρι νεωτέρας, συνιστούν στο προσωπικό τους να εργαστεί από το σπίτι ή παρατείνουν το διάστημα το διακοπών.

Η λήψη προληπτικών μέτρων ασκεί βέβαια σοβαρές πιέσεις στην κινεζική οικονομία ενώ πλήττεται και ο τουρισμός όχι μόνο της Κίνας αλλά και παγκοσμίως. Εκατομμύρια άνθρωποι που κανονικά ταξιδεύουν αυτή την περίοδο ακύρωσαν τα σχέδιά τους, με την κυβέρνηση να δίνει εντολή να αποζημιωθούν πλήρως όσοι είχαν εκδώσει αεροπορικά εισιτήρια και εισιτήρια τρένου.

Δημοφιλή