ΔΙΕΘΝΕΣ
10/02/2020 17:38 EET

Κριτικός τέχνης κατέστρεψε (κατά λάθος;) έργο 20.000 δολαρίων που δεν της άρεσε

Ζήτησε συγνώμη πάντως.

OMR GALLERY/INSTAGRAM

Χίλια κομμάτια έγινε έργο τέχνης του Μεξικανού καλλιτέχνη, Γκαμπριέλ Ρίκο, όταν μια κριτικός τέχνης το διέλυσε σε έκθεση στο Μεξικό. Η Αβελίνα Λέσπερ, η κριτικός τέχνης, είχε δηλώσει ότι δεν της άρεσε το πανάκριβο έργο σύγχρονης τέχνης, αξίας 20.000 δολαρίων, αλλά ωστόσο λέει ότι η καταστροφή του ήταν ατύχημα.

Το έργο ήταν ένα installation, αποτελούμενο από γυαλί με διάφορα τυχαία αντικείμενα, όπως φτερό, μια μπάλα ποδοσφαίρου, μπαλάκι του τένις κ.α. Η Λέσπερ τοποθετήσει ένα άδειο κουτάκι αναψυκτικού στο έργο του καλλιτέχνη, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δηλώσει ότι δεν της άρεσε. Τότε το έργο έγινε κομμάτια. 

Η Λέσπερ, που ζήτησε συγνώμη για το συμβάν, σχολίασε -μάλλον ειρωνικά-  ότι «ήταν λες και το έργο ”άκουσε” το σχόλιο μου και ένιωσε τι σκεφτόταν για αυτό». 

Η γκαλερί που φιλοξενούσε το έργο, αναγνωρίζει ότι το συμβάν ήταν ατύχημα,  κατηγορεί ωστόσο την Λέσπερ για αντιεπαγγελματική συμπεριφορά.

«Η Λέσπερ ήρθε πολύ κοντά στο έργο για να τοποθετήσει ένα κουτάκι αναψυκτικού πάνω του και να τραβήξει μια φωτογραφία, ως επικριτικό σχόλιο και, δίχως αμφιβολία, προκάλεσε την καταστροφή του», ανέφερε η γκαλερί OMR στο Instagram.   

Η Λέσπερ πρότεινε στην γκαλερί να αφήσει το έργο σπασμένο, στο ίδιο σημείο, για να δείξει την εξέλιξή του. Όταν οι υπεύθυνοι αρνήθηκαν, υποσχέθηκε να επιληφθεί για την αποκατάστασή του.