ΚΟΙΝΩΝΙΑ
13/08/2020 12:26 EEST | Updated 13/08/2020 12:29 EEST

Κρούσματα κορονοϊού σε δομές προσφύγων σε Θεσσαλονίκη και Χίο

Πρόκειται είτε για αλλοδαπούς είτε για μέλη του προσωπικού - Θετικός στον ιό άλλος ένας πρόσφυγας που έφτασε στη Λέσβο.

ARIS MESSINIS via Getty Images
Μόρια (φωτογραφία αρχείου, 21 Ιουνίου 2020)

Το πρώτο κρούσμα ασθενούς με κορονοϊό μέσα σε καταυλισμό Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά το ανατολικού Αιγαίου διαγνώσθηκε χθες στη Χίο. 

Πρόκειται για έναν 35χρονο μετανάστη από την Υεμένη, που ζει στη Χίο από τον Σεπτέμβριο του 2019, ο οποίος διέμενε στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, σε στεγασμένο χώρο μαζί με ακόμα 30 άτομα. Ήδη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Χίου για νοσηλεία ενώ ιχνηλατούνται και απομονώνονται σε δομή καραντίνας οι επαφές του.

Θετικός στον κορονοϊό διαγνώστηκε και ένας από τους 55 πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν την Τετάρτη στη παραλία των Μυστεγνών της ανατολικής Λέσβου. Στο σύνολό τους, οι νεοαφιχθέντες έχουν τεθεί σε απομόνωση στη δομή καραντίνας του Καρά Τεπέ, ενώ από τον ΕΟΔΥ ελήφθησαν δείγματα από όλους.  

Σημειώνεται, ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, από την εμφάνιση της νόσου μέχρι σήμερα έχουν νοσήσει συνολικά 48 άτομα. Από αυτά, 28 διαγνώσθηκαν μεταξύ των νεοαφιχθέντων προσφύγων και μεταναστών, ενώ οι υπόλοιλοι 20 είναι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, εκ των οποίων οι δύο κατέληξαν.

Στο μεταξύ, στη Σίνδο Θεσσαλονίκης εντοπίστηκε επίσης κρούσμα κορονοϊού και συγκεκριμένα πρόκειται για εργαζόμενη στ δομή μετά τον εντοπισμό κρούσματος κορωνοϊού.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για εργαζόμενη στη δομή αλλά σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης όλα τα τεστ σε φιλοξενούμενος και προσωπικό ήταν αρνητικά και η δομή λειτουργεί κανονικά.