Κρόκος Κοζάνης: Ο «κόκκινος χρυσός» της Ελλάδας

Ο Κρόκος Κοζάνης, γνωστός και ως σαφράν, είναι από τα πιο περιζήτητα και ακριβά μπαχαρικά του Κόσμου.

Κάθε φθινόπωρο, ο μηχανικός Ζήσης Κύρου αφήνει το γραφείο του για να μαζέψει τα μωβ λουλούδια που φυτρώνουν μόνο στην περιοχή του Κρόκου Κοζάνης.

ALKIS KONSTANTINIDIS/REUTERS

Ο ύπερος του λουλουδιού του κρόκου, γνωστός και ως σαφράν, είναι από τα πιό περιζήτητα μπαχαρικά. Στα ελληνικά καταστήματα το ένα γραμμάριο στοιχίζει γύρω στα 4 ευρώ.

ALKIS KONSTANTINIDIS/REUTERS

Μέχρι το 2000 η παραγωγή του κρόκου περιοριζόταν στα 30 κιλά τον χρόνο και προοριζόταν μόνο για εγχώρια κατανάλωση. Η κατάσταση άλλαξε το 2008, λόγω κρίσης. Σήμερα παράγονται γύρω στους 4 τόννους τον χρόνο και το 70% εξάγεται.

ALKIS KONSTANTINIDIS/REUTERS

Η καλλιέργεια του κρόκου άρχισε πριν από τρεις αιώνες στην περιοχή. Λέγεται πως ο Μέγας Αλέξανδρος τον χρησιμοποιούσε για την επούλωση τραυμάτων.

ALKIS KONSTANTINIDIS/REUTERS

Για ένα κιλό Κρόκου Κοζάνης, το οποίο πωλείται στα 1.500 ευρώ, χρειάζονται 150.000 λουλούδια, τα οποία μαζεύονται στο χέρι. Ο μεγαλύτερος παραγωγός σαφράν στον Κόσμο είναι το Ιράν, αλλά η ζήτηση για τον ελληνικό κρόκο αυξάνεται. Μετά τις ΗΠΑ, οι Ελληνες παραγωγοί στρέφονται στην Κίνα, στην οποία θα αρχίσουν να εξάγουν το 2019.

ALKIS KONSTANTINIDIS/REUTERS
ALKIS KONSTANTINIDIS/REUTERS

Δημοφιλή