Ξυδάκης: «Άτυπη αλλά ουσιαστική συμμαχία προθύμων» για το προσφυγικό

Ξυδάκης: «Άτυπη αλλά ουσιαστική συμμαχία προθύμων» για το προσφυγικό
Sooc

Ως μία «άτυπη αλλά ουσιαστική συμμαχία των προθύμων που δίνει μια νέα εικόνα της Ευρώπης των κεντρομόλων προοδευτικών δυνάμεων που υπερασπίζονται την αξία και τον ανθρωπιστικό πυρήνα της Ευρώπης», σε αντίθεση με τη φυγόκεντρη και εθνικιστική εικόνα της Ευρώπης, χαρακτήρισε την επίσκεψη των 6 υπουργών και υφυπουργών Εξωτερικών ,αρμόδιων για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κρατών-μελών της ΕΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης.

Είναι από τα πιο σοβαρά πράγματα που έχουν γίνει, τόνισε και επισήμανε ότι η ίδια η ιστορική πραγματικότητα επιβάλλει πολιτικά μαθήματα συμβίωσης. Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τις διαβουλεύσεις τεσσάρων ωρών που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών, οι υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα που είχε η ολλανδική πρωτοβουλία προκειμένου να κατανοήσουν εκ του σύνεγγυς ένα τόσο σύνθετο και πολυσχιδές ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς τόνισε ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό δεν είναι ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα μόνη της, αλλά είναι κοινή ευθύνη όλων των κρατών-μελών της ΕΕ να δείξουν αλληλεγγύη, εξαίροντας τις ελληνικές αρχές και τον ελληνικό λαό για το «τιτάνιο έργο» που έχουν κάνει μέχρι τώρα. «Περιμένουμε δεσμεύσεις απ' όλες τις χώρες για τη μετεγκατάσταση προσφύγων» διεμήνυσε.

«Δεν θέλουμε να ξαναδούμε τις τραγικές εικόνες, καθώς δεν συνάδουν με τις αξίες της ΕΕ», προσέθεσε και επισήμανε πως πρέπει να δοθεί τέλος στην εκμετάλλευση και στα δίκτυα διακινητών των προσφύγων ώστε να μην κινδυνεύουν πλέον οι άνθρωποι. Χαρακτήρισε την επιστροφή 320 μεταναστών στην Τουρκία ως μια καλή αρχή και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα δύσκολα έχουν περάσει και θα συνεχιστεί η προσπάθεια. Ως προτεραιότητες ανέδειξε πρώτον την κατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων, τονίζοντας ότι αυτή απαιτεί άμεση δράση, δεύτερον τη συνεργασία των ευρωπαϊκών θεσμών με διεθνείς οργανισμούς και με ΜΚΟ και τρίτον και βασικότερη την εξάλειψη των αιτιών μετανάστευσης των ανθρώπων που εκτοπίζονται εσωτερικά ή αντιμετωπίζουν εμπόλεμες συρράξεις.

«Η Γαλλία δίνει το παράδειγμα, είμαστε από τους πρωτοπόρους και θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις μας απέναντι σε όσους χρειάζονται προστασία»,, υπογράμμισε ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών Αλέν Ντεζίρ, τονίζοντας ότι κάθε κράτος καλείται να τηρήσει τις υποχρεώσεις του.

Η υφυπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, αρμόδια Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μαργκαρίντα Μάρκες, ανέφερε ότι το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι ύψιστης προτεραιότητας για τη χώρα της, τονίζοντας ότι είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση. Η ίδια ανακοίνωσε ότι η Πορτογαλία είναι μια χώρα ανοικτή και θα υποδεχτεί για μετεγκατάσταση αντί 5.000 προσφύγων που της αναλογεί ως ποσόστωση 10.000 πρόσφυγες.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας Σάντρο Γκότσι είπε πως ό,τι κάνουμε σήμερα εδώ με την ΕΕ είναι κάτι υπέρ της ΕΕ, είναι αλληλεγγύη και δέσμευση των εταίρων της ΕΕ στη Μεσόγειο και όπου αλλού προκύψει μια τέτοια κρίση. Η Ιταλία, σημείωσε, προετοιμάζεται καθώς η πρόληψη είναι ο άριστος τρόπος για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Για τον λόγο αυτό, εξήγησε, εντάθηκε η συνεργασία Ιταλίας-Αλβανίας. Η Ιταλία, είπε τέλος, στέλνει 20 εμπειρογνώμονες επί θεμάτων ασύλου που θα βοηθήσουν την Ελλάδα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή