Έντονη κριτική της κυβέρνησης στην Κομισιόν για το μεταναστευτικό και εξειδίκευση των μέτρων κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου

Έντονη κριτική της κυβέρνησης στην Κομισιόν για το μεταναστευτικό και εξειδίκευση των μέτρων
eurokinissi

Σκληρή κριτική στην Κομισιόν και στη προφανή αδράνεια της στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης με όρους ανθρωπισμού των μεταναστευτικών ροών, άσκησαν τα μέλη της κυβέρνησης που μετείχαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σε συνέχεια και της διυπουργικής. Παράλληλα όμως με την κριτική και την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, παρουσίασαν και σειρά στοιχείων προς επίρρωση της επιχειρηματολογίας τους για την ανάγκη για τολμηρές δράσεις σε κοινοτικό επίπεδο και μάλιστα άμεσα.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως η συνέντευξη Τύπου δόθηκε τη στιγμή που στην Ελλάδα βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανσ Τιμερμαν ο οποίος μάλιστα έχει προγραμματισμένη συνάντηση με την πρωθυπουργό, Βασιλική Θάνου ενώ θα μεταβεί στην Κω συνοδευόμενος από τον Επίτροπο, αρμόδιο για θέμα μεταναστευτικής πολιτικής, Δημήτρη Αβραμόπουλο προκειμένου να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί με τους πρόσφυγες.

Προφανώς ως μήνυμα στον κ.Τίμερμαν, μπορεί να εκληφθεί και η κριτική που άσκησε κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, όταν έκανε λόγο για χλιαρή αντιμετώπιση από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας της ΕΕ, μνημονεύοντας μάλιστα τα λόγια του Ιταλού Πρωθυπουργού, που όπως είπε «προφανώς σε μια περίοδο αγωνίας και έντασης...όταν προσπαθείς να βρεις την Κομισιόν για να συζητήσεις το μεταναστευτικό είναι διακοπές, όταν είναι για φόρους όμως είναι παρούσα».

Ο δε αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Ζώης θέλοντας να καταδείξει πόσο επείγουσα είναι η ανάγκη λήψης μέτρων που θα αντιμετωπίσουν σφαιρικά και στην ουσία του το μεταναστευτικό ανέφερε: «Τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες αυτή την ώρα στην Τουρκία ίσως περιμένουν να περάσουν απέναντι, και τα στοιχεία αυτά έχω την υποχρέωση να μην τα αποκρύψω και πρέπει να τα πούμε στους εταίρους μας».

Επεσήμανε όμως και την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να αντεπεξέλθει – συνεπεία προφανώς και της οικονομικής κρίσης- αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε από τα 240 πλοία του Λιμενικού, το 36% είναι ακινητοποιημένα, ενώ από τα επτά αεροπλάνα τα τέσσερα είναι σε ακινησία, και από τα έξι ελικόπτερα μόνο το ένα πετάει, λόγω καταπόνησης και δυσκολίας εύρεσης χρημάτων.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόκληση της φιλοξενίας των μεταναστών θέτοντας ως στρατηγικό στόχο την αποσυμφόρηση των νησιών και τη συγκράτηση των ροών σε επίπεδα που οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να αντέξουν, χωρίς όμως τη δημιουργία χώρων συμφόρησης στην Αθήνα. Ανέφερε μάλιστα πως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνα θα μετάσχει άμεσα σε αυτή την προσπάθεια με τη διάθεση χώρων- όπως παλιά στρατόπεδα- την αρωγή στις μετακινήσεις, τη διάθεση προσωπικού κλπ.

Επίσης, από πλευράς του ΥΠΟΙΚ ανακοινώθηκε πως θα διατεθούν στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δέκα στελέχη με εμπειρία στη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων ενώ θα υπάρξει και οικονομική στήριξη των νησιών που δέχονται τις μεγάλες προσφυγικές ροές και που αντιμετώπισαν κατάρρευση της τουριστικής κίνησης.

Δημοφιλή