ΔΙΕΘΝΕΣ
27/04/2015 12:48 EEST

Αισιόδοξος για λύση στο Κυπριακό ο Αναστασιάδης μετά την εκλογή Ακιντζί

ASSOCIATED PRESS
Turkish Cypriot newly elected leader Mustafa Akinci waves to his supporters after won the leadership election in Nicosia in the Turkish Cypriot breakaway north part of the divided island of Cyprus, Sunday, April 26, 2015. Akinci, a veteran politician with a strong track record of reaching out to rival Greek Cypriots, was elected as leader of the breakaway Turkish Cypriots in ethnically divided Cyprus. Akinci defeated hard-line incumbent Dervis Eroglu with 60.38 percent of the vote, preliminary official results showed. Turnout for Sunday's vote was just over 64 percent. (AP Photo/Petros Karadjias)

«Μετά την εκλογή Ακιντζί διανοίγονται ελπίδες επιτέλους αυτή η πατρίδα να επανενωθεί και να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο κράτος στο οποίο θα υπάρχουν οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά την εκλογή Ακιντζι την Κυριακή και σημείωσε ότι δημιουργούνται οι προοπτικές για συνεργασία, ειρήνη και γαλήνη σε έναν τόπο όπου για πολλά χρόνια «ζούσαμε χωρίς προβλήματα».

Ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε την 'Αγκυρα να συμβάλει στις προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος γιατί είναι αυτή που κρατά ακόμα υπό κατοχή την Κύπρο μέσα από τα στρατεύματά της.

«Ένα θέλω να πω, ότι το χέρι μας είναι τεταμένο όχι όπως στο παρελθόν για να μας το κακοποιήσουν, αλλά για να το δεχθούν ως μια ένδειξη και ως μια πρόσκληση για συνεργασία. Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει ανταπόκριση για να υπάρξει ελπίδα, για να υπάρξει προοπτική, ασφάλεια και ευημερία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κύπριος Πρόεδρος μιλώντας στο συνέδριο της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι «ο βίος και η πολιτεία του Μουσταφά Ακιντζί διαχρονικά, δημιουργούν ελπίδες για μια διαφορετική και πιο θετική προσέγγιση στις προσπάθειες για λύση». Ωστόσο, σημειώνει, δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες.

Συγχαρητήρια επιστολή προς τον νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί, απέστειλε ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας στην οποία κάνει λόγο για «μια ιστορική νίκη του κ. Ακιντζί, η οποία ενδεχομένως, εάν και εφόσον οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων διαπραγματευτούν με γνώμονα τη σωτηρία της κοινής μας πατρίδας και την υπεράσπιση της κοινής μας ταυτότητας, μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση του Κυπριακού».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα (σσ Κυριακή) είναι αναμφισβήτητα μια ημέρα ελπίδας για την Κύπρο, αλλά σημείωσε ότι «δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις». Γνωρίζουμε, πρόσθεσε, ότι τους επόμενους μήνες η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα είναι δύσκολη και ότι η χθεσινή εκλογή Ακιντζί δεν σημαίνει και την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, «το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί θέμα εισβολής και κατοχής».

Το ΔΗΚΟ επεσήμανε την ανάγκη ο Μουσταφά Ακιντζί να αποδείξει έμπρακτα ότι θα προσπαθήσει να καταργήσει το σφιχτό εναγκαλισμό των Τουρκοκυπρίων από την 'Αγκυρα.

Οι πραγματικές προθέσεις και η έκταση αυτονόμησης των κινήσεων του Μουσταφά Ακιντζί από τα σχέδια της 'Αγκυρας θα διαφανούν πολύ γρήγορα, στο ζήτημα της Αμμοχώστου, τόνισε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Οι Οικολόγοι εκφράζουν την ελπίδα ότι η νίκη Ακιντζί θα φέρει θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό, εάν εργαστεί για δίκαιη λύση του προβλήματος.

Το ΕΥΡΩΚΟ θεωρεί ότι ο κ. Ακιντζί θα κάνει τη διαφορά αν καταφέρει να απαγκιστρώσει την Τουρκοκυπριακή κοινότητα από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της Τουρκίας.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)