Αγώνας ταχύτητας δύο 24ωρων για την κυβέρνηση για να «κλείσει» πλειστηριασμούς και κόκκινα δάνεια

Αγώνας ταχύτητας δύο 24ωρων για την κυβέρνηση για να «κλείσει» πλειστηριασμούς και κόκκινα δάνεια
sooc

Κάνοντας «σπριντ» δύο 24ώρων η κυβέρνηση θα πρέπει έως το Σάββατο να κλείσει τα καυτά θέματα των πλειστηριασμών και της στρατηγικής διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων προκειμένου το Euro Working Group την Κυριακή ή τη Δευτέρα να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 2δισ ευρώ της υποδόσης και των 10δισ ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Τα μηνύματα ωστόσο δεν είναι θετικά από τα δύο πρώτα 24ώρα επαφών του Οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές στην Αθήνα. Ήδη στη βαριά ατζέντα των διαπραγματεύσεων προστέθηκε επιτακτικά η λύση στη διαχείριση των «κόκκινων» στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων.

Οι δανειστές έχουν ζητήσει πλήρη ενημέρωση για την «ακτινογραφία» των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προκειμένου να εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά και να υπάρξει πλήρης ανάλυση των ποιοτικών στοιχείων των «κόκκινων» δανείων

Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα λύσουν το γρίφο της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Ωστόσο, όσο η κλεψύδρα αδειάζει οι πιέσεις των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων αυξάνονται. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές επιμένουν ότι το ποσοστό των δανειοληπτών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα έχουν πλήρη προστασία για την πρώτη κατοικία δεν θα πρέπει να ξεπερνά στην πραγματικότητα 25-30%.

Ακόμα όμως και αυτό το μικρό ποσοστό προστασίας, συμφωνία με τους δανειστές δεν θα πρέπει να ισχύει για πάντα. Οι θεσμοί θέλουν η προστασία της πρώτης κατοικίας να αρθεί σταδιακά έως τον Ιανουάριο του 2018 προκειμένου οι δανειολήπτες να μην σταματούν να εξυπηρετούν τις δόσεις των δανείων τους.

Αντίθετα η Ελληνική πλευρά αν και έχει υποχωρήσει από τις αρχική της πρόταση για προστασία τουλάχιστον του 70% των δανειοληπτών με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, φέρεται να επιμένει στην διατήρηση της προστασία τουλάχιστον για του 55%.Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να αποφύγει μια ακόμα εμπλοκή που θα δημιουργούσε πρόβλημα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, φαίνεται πως συζητά το ενδεχόμενο σταδιακής άρσης της προστασίας τα επόμενα χρόνια.

Το δεύτερο πακέτο

Το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης για τους πλειστηριασμούς και τα «κόκκινα» δάνεια δεν θα σημάνει και την αποχώρηση των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων από την Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των θεσμών σχεδιάζουν να παραμείνουν και την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να οριστικοποιήσουν το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, καθώς η υλοποίηση του θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης και στην έναρξη της αξιολόγησης του προγράμματος.

Από τις πρώτες επαφές ξεκαθάρισε ότι στο επίκεντρο των επόμενων διαπραγματεύσεων θα βρεθεί το Ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση είχε ενημερώσει τους δανειστές ότι έως τις 15 Νοεμβρίου θα παρουσιάσει το πλαίσιο του νέου Ασφαλιστικού και στη συνέχεια θα ψηφιστεί από τη Βουλή έως το τέλος Νοεμβρίου.

Ωστόσο οι νέες καθυστερήσεις στο μέτωπο των κόκκινων δανείων και κυρίως στους πλειστηριασμούς ενδέχεται να πάει πιο πίσω τη συζήτηση για το Ασφαλιστικό. Παρόλα αυτά κύκλοι του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει πέσει η δημιουργία ενός υπερταμείου κύριας ασφάλισης και αντίστοιχα ενός υπερταμείου της επικουρικής ασφάλισης.

Παράλληλα η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει τη νέα μέθοδο υπολογισμού των συντάξεων και τον τρόπο που θα γίνει η περικοπή δαπανών τόσο για το 2015, όσο και για το 2016, προκειμένου το σύστημα να καταστεί βιώσιμο (σύμφωνα με τις επιταγές των δανειστών) και να ανοίξει το δρόμο για το χρέος, αλλά και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Ο κύκλος των διαπραγματεύσεων δεν εξαντλείται βέβαια μόνο στα Ασφαλιστικό και τα εργασιακά, καθώς τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ άλλων για τα δημοσιονομικά (προϋπολογισμός, Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής), το νέο φορολογικό, την ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, τη δημιουργία του νέου Ταμείου αποκρατικοποιήσεων, τις αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και την εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Δημοφιλή