ΔΙΕΘΝΕΣ
20/09/2016 07:41 EEST | Updated 20/09/2016 16:50 EEST

Γαλλίδα blogger καταγγέλλει το Youtube: Μου ζήτησαν να μην «στριμώξω» τον Γιούνκερ

Η Γαλλίδα Laetitia Birbes, η οποία επελέγη για να πάρει συνέντευξη από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατήγγειλε ότι το YouTube την πίεσε να του κάνει εύκολες ερωτήσεις.

Η συνέντευξη έγινε την Τρίτη, με χορηγό το YouTube, το Euronews και το Debating Europe. Η Birbes, μία blogger από τα προάστια του Παρισιού, δήλωσε στη γαλλική ιστοσελίδα Rue 89 ότι αρχικά το YouTube τη διαβεβαίωσε ότι ήταν ελεύθερη να κάνει όποια ερώτηση ήθελε στον πρόεδρο της Κομισιόν, αναφέρει δημοσίευμα της The Guardian.

«Στην αρχή συνειδητοποίησα ότι το YouTube προσπαθούσε ευγενικά να με επηρεάσει. Μετά έγινε πιο σοβαρό και ένιωσα ότι απειλούμαι», είπε στη δήλωσή της.

Όταν εκείνη επέμεινε για πιο σημαντικές ερωτήσεις, την συμβούλευσαν να μιλήσει με την εκπρόσωπο του Γιούνκερ.

«Διαπίστωσα ότι περίμεναν να του κάνω μόνο πολύ εύκολες ερωτήσεις», είπε η Laetitia Birbes. «Το όλο θέμα ήταν να διαφημίσω τον Γιούνκερ», πρόσθεσε.

Η νεαρή blogger έχει 60.000 «συνδρομητές» που παρακολουθούν τα βίντεο της με συμβουλές για τη ευζωία, την προστασία του περιβάλλοντος και την εναλλακτική ιατρική. Αφού ζήτησε την άποψη των "συνδρομητών" της για τη δυνατότητα που της δινόταν να πάρει συνέντευξη από τον Γιούνκερ, προετοίμασε μια λίστα με ερωτήσεις που θα μπορούσαν να αποδειχθούν «ενοχλητικές» για τον πρόεδρο της Επιτροπής. Μεταξύ άλλων, υπήρχε και ένα ερώτημα για τη φορολογική πολιτική του Λουξεμβούργου.

Η απόπειρα λογοκρισίας δεν απέτρεψε τη Laetitia Birbes που έθεσε ευθέως στον Γιούνκερ όλες τις ερωτήσεις που είχε προετοιμάσει. Μετά από αυτό το επεισόδιο, προς μεγάλη της έκπληξη, το YouTube της πρότεινε ένα συμβόλαιο για να αναλάβει «πρέσβειρα» του ιστοτόπου για έναν χρόνο, όμως εκείνη αρνήθηκε, εξηγώντας ότι δεν θέλει να την χειραγωγούν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της τόνισε ότι δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τις ερωτήσεις και ότι δεν ζήτησε από το YouTube να ασκήσει πιέσεις στην μπλόγκερ. «Ο πρόεδρος Γιούνκερ επί 25 χρόνια στην πολιτική, έχει απαντήσει στις ερωτήσεις των πιο έμπειρων δημοσιογράφων και δεν έχει ανάγκη, ούτε ζήτησε από κανέναν να γλυκάνει τις ερωτήσεις», τόνισε. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε εξάλλου ότι «είμαστε λίγο ενοχλημένοι γιατί, για κάποιον λόγο, μπλεχτήκαμε σε μια ιστορία με την οποία δεν είχαμε καμία σχέση».