Λαφαζάνης: Ο Τσίπρας παραιτήθηκε δεν τον ρίξαμε. Δεν εγκαταλείψαμε κανέναν. Βάλαμε τις αξίες πάνω από τις καρέκλες

Ο Τσίπρας παραιτήθηκε δεν τον ρίξαμε. Δεν εγκαταλείψαμε κανέναν. Βάλαμε τις αξίες πάνω από τις καρέκλες
eurokinissi

Ο «εναπομείνας ΣΥΡΙΖΑ», όπως κατ' επανάληψη χαρακτήρισε το κόμμα από το οποίο αποχώρησε, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας μπήκαν στο στόχαστρο της κρητικής του επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη ΔΕΘ.

Ο κ.Λαφαζάνης κατηγόρησε τον τέως πρωθυπουργό για κραυγαλέα ασυνέπεια, των δεσμεύσεων που ανέλαβε και των πράξεων που ακολούθησαν αλλά και για παραβίαση της εντολής που είχε λάβει, τονίζοντας μάλιστα πως ήταν ο ίδιος ο Α.Τσίπρας αυτός που αποφάσισε να πάει σε εκλογές αφού «κανείς δεν τον έριξε», προκειμένου να αποκρύψει τις συνέπειες εφαρμογής του τρίτου μνημονίου που υπέγραψε αλλά και για να πιάσει απροετοίμαστες τις αντιμνημονιακές δυνάμεις. Βέβαια, όπως εκτίμησε το σχέδιο του να «χτυπήσει αυτοδυναμία» είναι ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να ευοδωθεί ενώ τόνισε πως όσοι πήγαν στο νέο κόμμα απέδειξαν πως δεν προδίδουν αξίες και αρχές για χάρη της καρέκλας και εκτίμησε πως η εκλογική επίδοση της ΛΑΕ θα είναι πολύ καλύτερη απ' ό,τι θέλουν οι δημοσκοπήσεις.

Δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ κάνοντας λόγο για έναν «εφιάλτη», εξηγώντας πως δεν είναι δυνατόν με όχημα την Αριστερά να επιστρέψει στην εξουσία η δεξιά. Όσο δε για ο ενδεχόμενο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ σχολίασε με ειρωνική διάθεση πως «φαίνεται πως το ΠΑΣΟΚ είναι ρυθμιστικός παράγοντας».

Επέμεινε δε πως βασικό ζητούμενο θα πρέπει να είναι η διαγραφή του χρέους της οποίας θα προηγηθεί η παύση πληρωμών προς τους πιστωτές. Η δε επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχει ως επιλογή στο τραπέζι- αν και παραδέχθηκε πως δεν αποτελεί μαγική λύση- αφού ούτως ή άλλως οι συνέπειες μιας τέτοιας επιστροφής στη δραχμή σε καμία περίπτωση δεν θα είναι πιο επιζήμια από την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου.

Εξαπέλυσε όμως τα βέλη του και κατά της υπηρεσιακής κυβέρνησης την οποία κατήγγειλε πως προσπαθεί να αποκλείσει την Λαϊκή Ενότητα «κατά παραγγελία», τόσο με την απόδοση μικρότερης διάρκειας προεκλογικής τηλεοπτικής προβολής αλλά και μη απόδοσης προεκλογικής επιχορήγησης παρά το γεγονός πως είναι η τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη του τόπου.

«Ο Τσίπρας πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος»

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο κ.Λαφαζάνης κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν και κατά πόσο ο ίδιος και η Αριστερή Πλατφόρμα φέρει ευθύνη για την «πτώση» της κυβέρνησης με τον ίδιο να δηλώνει πως η κυβέρνηση δεν έπεσε αλλά «παραιτήθηκε ταπεινωτικά...Οι κυβερνήσεις πέφτουν εάν δεν λάβουν ψήφο εμπιστοσύνης αλλά αυτή η κυβέρνηση δεν τόλμησε να ζητήσει την εμπιστοσύνη της Βουλής και δεν το έκανε γιατί φοβήθηκε ότι θα έπαιρνε τις απαραίτητες ψήφους. Αν και όχι από εμάς. Επίσης δεν ήθελε να πάει σε αυτή τη διαδικασία γιατί θα μιλούσαν πολλοί και δεν ήθελε να ακούσει την κριτική».

Ωστόσο, όπως τόνισε «το πιο σημαντικό όμως ήταν πως ήθελε να πάει σε εκλογές εξπρές για να αιφνιδιάσει το δικό μας όχι και μας πιάσει ανέτοιμους αλλά και για να μην προλάβει να ενημερωθεί επαρκώς ο ελληνικός λαός για τις καταστροφικές εκλογές του τρίτου μνημονίου» και συμπλήρωσε: «Πήγε για να χτυπήσει αυτοδυναμία. Αλλά ο Αλέξης Τσίπρας πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος. Δίνουμε μάχη ενάντια στον εναπομείναντα ΣΥΡΙΖΑ και σε όλες τις δυνάμεις της λιτότητας».

Το διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ και η πρόσκληση στο ΚΚΕ

Ήταν εμφανές πως είχαμε διαφορές στο κόμμα. Η Αριστερή Πλατφόρμα ήθελε να υπάρχει ένα σχέδιο Β σε περίπτωση που δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί μια έντιμη συμφωνία. Είχαμε εξ αρχής διαφωνήσει με τη συμφωνία του Φεβρουαρίου που ήταν και το προοίμιο του Μνημονίου. Αλλά δώσαμε τη μάχη μέχρι τέλους, πιστεύοντας πως η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει τον οδό της εθνικής υποδούλωσης. Αλλά δεν το πετύχαμε. Αφού είπε και ο λαός το «ΟΧΙ» και έκλεισε το θέμα του τρίτου Μνημονίου ήταν αδύνατο για εμάς να συμπορευθούμε. Θα συνεχίσουμε στη γραμμή του ΟΧΙ μέχρι τέλους.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης προσέθεσε: «Δεν εγκαταλείψαμε κανέναν, άλλοι το έκαναν αυτό. Εγκατέλειψαν δεσμεύσεις αλλά και τον ίδιο το λαό. Εμείς συνεχίζουμε το δρόμο που είχαμε εξ αρχής χαράξει. Δεν σταθήκαμε χωμένοι βαθιά στις υπουργικές καρέκλες όταν ήρθε η ώρα να απαντήσουμε «ναι» ή «όχι» στο μνημόνιο. Εμείς είμαστε συνεπείς. Γι αυτό εγκαταλείψαμε τις καρέκλες. Δεν θα θυσιάσουμε καμία αρχή και αξία μας. Ποτέ. Θα δώσουμε έναν ωραίο αγώνα για το μέλλον της χώρας μας και τους Έλληνες πρόσφυγες που φεύγουν και πηγαίνουν στα τέσσερα σημεία του πλανήτη. Η δε Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε πως η Λαϊκή Ενότητα και όσοι αποχώρησαν «δεν εγκατέλειψαν κανέναν» ενώ τόνισε «εγώ η ίδια προστάτεψα τον Άλέξη Τσίπρα από τον ίδιο του τον εαυτό».

Αναφορικά δε με την σχετική ταύτιση που φαίνεται να υπάρχει στη ρητορική ΛΑΕ και ΚΚΕ κ.Λαφαζάνης σχολίασε αφού ερωτήθηκε για το θέμα πως αν και πολλοί δεν μπορούν «να μας ξεχωρίσουν από το ΚΚΕ, το ΚΚΕ μπορεί και ήδη μας έχει αναδείξει σε κύριο αντίπαλό της και αυτό είναι λυπηρό η ηγεσία του να επιλέγει εμάς ως βασικό του αντίπαλο. Εμείς πάντως δεν αισθανόμαστε πως είμαστε αντίπαλοι. Κοινός αντίπαλός μας είναι η λιτότητα. Το μέτωπο είναι απέναντι αυτών, γι αυτό και καλούμε το ΚΚΕ να μετάσχει σε αυτό».

Η επιστροφή στη δραχμή

Ο κ. Λαφαζάνης ρωτήθηκε για το θέμα της επιστροφής στη δραχμή με τον ίδιο να αναφέρει με έμφαση πως η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα μνημόνια και να τονίζει «Δεν υπάρχουν καλά και κακά, αριστερά και δεξιά μνημόνια. Όλα βλάπτουν τη χώρα και τον λαό της. Πρέπει να τελειώσουμε με αυτά και μπορούμε. Το εθνικό νόμισμα δεν είναι καταστροφή. Να σταματήσει η τρομοκρατία για το εθνικό νόμισμα και η δαιμονοποίηση του. Και αυτό συμβαίνει εξαιτίας της μακράς παράδοσης υποτέλειας σε βαθμό παράκρουσης πλέον όταν φτάνουμε να συζητάμε για το νόμισμα. Δεν έχουμε βέβαια καμία μαγική συνταγή για να γίνουν όλα όπως ήταν. Όποια επιλογή και να γίνει θα είναι δύσκολη στην εφαρμογή της. Η επιστροφή όμως στη δραχμή δεν θα είναι δυσκολότερη από την εφαρμογή του Μνημονίου».

Επανέλαβε δε πως προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η διαγραφή του χρέους «και μην τολμήσει κανείς να μου πει πως δεν γίνεται αυτό γιατί τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν όλες οι μεγάλες δυνάμεις που σήμερα μας κουνούν το δάχτυλο». Παράλληλα, όπως επανέλαβε, θα πρέπει να υπάρξει παύση αποπληρωμής του χρέους ενώ στο συγκεκριμένο θέμα παρενέβη και η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφερόμενη και στο έργο της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος κάνοντας λόγο για ένα δυσβάσταχτο, επονείδιστο χρέος που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εξυπηρετηθεί.

Ο δε κ.Λαφαζάνης έκανε λόγο και για εθνικοποίηση των τραπεζών και μια νέα σεισάχθεια για όσους οφείλουν αλλά και την ανάγκη γενναίας ρύθμισης χρεών.

Καταγγελίες περί αποκλεισμού της ΛΑΕ

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο επικεφαλής του κόμματος διαμαρτυρήθηκε για την «προσπάθεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης να αποκλειστεί η Λαϊκή Ενότητα και να μην ενημερωθεί ο ελληνικός λαός...Κάποιοι αποφάσισαν πως μας αναλογεί ο λιγότερος τηλεοπτικός χρόνος αν και είμαστε τρίτοι σε κοινοβουλευτική δύναμη. Πως είναι δυνατόν να παίρνουμε τρίτη διερευνητική εντολή και η υπηρεσιακή κυβέρνηση να μας βγάλει τελευταίους». Επίσης ανέφερε πως αποκλείστηκε η ΛΑΕ από την προεκλογική χρηματοδότηση αν και όσοι χρωστάνε εκατομμύρια πήραν και αυτή τη φορά. «Η διαπλοκή θριαμβεύει» δήλωσε και συμπλήρωσε πως καταγγέλλει ανοιχτά για όλα αυτά την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Η δε Ζωή Κωνσταντοπούλου στην τοποθέτησή της έκανε λόγο για «κατά παραγγελία διενέργεια εκλογών με βασικό στόχο τον αποκλεισμό των αντιμνημονιακών, πατριωτικών δυνάμεων» που όπως τόνισε συνεχίζουν να αντιστέκονται, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που τον διακρίνει- όπως άφησε να εννοηθεί- βαθιά ασυνέπεια λόγων και πράξεων. Προέβλεψε δε πως οι δημοσκοπήσεις εν όψει εκλογών, «θα διαψευστούν όπως και στο δημοψήφισμα», αφού ο λαός θα έχει και πάλι τον πρώτο λόγο.

Ερωτηθείσα δε για το διακύβευμα των εκλογών, η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι το δίλημμα «νέο-παλιό», επιχειρούν να θέσουν «εκείνοι που εγκατέλειψαν τους νέους και τη νεολαία, εκείνοι τους οποίους εγκατέλειψε η νεολαία. Το πρόβλημα είναι ότι προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη σχέση τους με το νέο εκείνοι που εγκατέλειψαν την αισιοδοξία και τη δέσμευση και το πείσμα και τη μαχητικότητα που προϋποτίθενται για να υπάρξει το νέο». Επίσης, έκανε λόγους για παλαιοκομματικές μεθόδους, λάσπη και συκοφαντία από κάποιους που «παριστάνουν το νέο ενώ προσχώρησαν σε ό,τι πιο παλιό μνημονιακό».

Εκλογικός στόχος

Ακόμη ερωτηθείς για τον εκλογικό στόχο του κόμματος, ο κ.Λαφαζάνης υποστήριξε πως στη Λαϊκή Ενότητα «δεν βάζουμε εκλογικό πήχη. Πιστεύω ότι θα πάμε πολύ καλά, θα είμαστε η έκπληξη των εκλογών και θα διαψεύσουμε τις δημοσκοπήσεις που αδυνατούν να αποτυπώσουν το τι συμβαίνει πραγματικά στην κοινωνία. Θα έχουμε ηχηρή φωνή στη Βουλή».

Το «άνοιγμα» στη Ρωσία

Όσον αφορά στο θέμα των πρωτοβουλιών του για προσέγγιση στη Ρωσία, ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε ότι προσπάθησε να συμβάλει στην ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα. Αναφερόμενος στη συμφωνία για τον αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου, έκανε λόγο για μια συμφωνία ιδιαίτερα επωφελή, ένα έργο τεράστιο, που ανοίγει νέους ορίζοντες. Επίσης, τάχθηκε κατά των μέτρων της Ε.Ε. σε βάρος της Ρωσίας, στα οποία συμμετέχει και η Ελλάδα- συμμετοχή την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη και αδιανόητη», ρωτώντας εάν «έχουμε τίποτα με τον ρωσικό λαό».

Τέλος αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό με τον ίδιο να τονίζει πως η ΕΕ γράφει τις μελανότερες σελίδες της ιστορίας της χωρίς όμως να λησμονήσει να αποδώσει ευθύνες για τις αιτίες που οδηγούν τους πρόσφυγες στην πόρτα της Ελλάδας, στην ΕΕ και πρωτίστως στις ΗΠΑ τονίζοντας το ρόλο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στους πολέμους που οδηγούν σε τέτοια φαινόμενα. Όπως ανέφερε η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου και δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της, αλλά χρειάζεται βοήθεια και κονδύλια, «αλλά και η κυβέρνηση έχει ευθύνη καθώς δεν είχε κανένα σχέδιο αυτούς του ανθρώπους που στη χώρα μας ζουν σε απάνθρωπες και κτηνώδεις συνθήκες».

Δημοφιλή